X

Σκληρές κόντρες στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση

Για αδιανόητη αφέλεια της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στον Ευάγγελο Βενιζέλο απάντησε ο Νίκος Βούτσης.

Ant1news



Στη σκιά της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, γνωστό και ως «100 δόσεις» με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να βγάζουν τα μαχαίρια για τα αποτελέσματα των επαφών Τσίπρα και τις συζητήσεις με τους εταίρους.

Ιδιαίτερα καυστικός υπήρξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος που καταλόγισε αδιανόητη αφέλεια στην κυβέρνηση, θυμίζοντας ότι όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί, ακόμη και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός κ. Πικραμένος έχει μετάσχει σε παρόμοια συνάντηση κλειστού κύκλου για την Ελλάδα.

«Αυτό που συνέβη είναι η πιστοποίηση πως χάσαμε ένα ολόκληρο μήνα. Πως σήμερα 20 Μαρτίου επιβεβαιώνουμε το πλαίσιο που συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου και στο μεταξύ η πραγματική οικονομία έχει εγκαταλειφθεί, τα έσοδα υστερούν, οι τράπεζες χειμάζονται και η χώρα διαπραγματεύεται από χειρότερη θέση», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Αυτό που έγινε το μήνα αυτό όπως γίνεται κάθε εβδομάδα, κάθε μέρα είναι τι; Ένα παιχνίδι με τον κερδισμένο χρόνο; Ή με το χαμένο χρόνο; Τι είναι αυτό που γίνεται; Αυτό που γίνεται είναι δυστυχώς ότι τελικά εθελοτυφλούμε και η πλειοψηφία αυτοπαραμυθιάζεται χρησιμοποιώντας μια διπλή γλώσσα χωρίς αποτέλεσμα. Διότι φυσικά το να λες συνεχώς άλλα έξω και άλλα μέσα, δεν οδηγεί πουθενά».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι το δίλημμα είναι υπαρκτό, σκληρό και ανυπέρβλητο για ρήξη ή επιστροφή στο ρεαλισμό. «Ή πηγαίνεις στη ρήξη και τη χαίρεσαι και την απολαμβάνεις επειδή ζεις στο δικό σου Κούγκι, αλλά δεν έχεις την εντολή της κοινωνίας να το κάνεις, ή ακολουθείς το δρόμο της ευθύνης και του πολιτικού κόστους, αλλά εκεί δεν έχεις την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να το κάνεις, γιατί δεν έχεις πείσει απλώς το εκλογικό σώμα, έχεις πείσει και τους ίδιους τους βουλευτές σου ότι θα κάνεις κάτι άλλο», τόνισε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα στο Βερολίνο με την Άγκελα Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας , ο Ευ. Βενιζέλος σχολίασε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα πριν δημιουργηθούν περιττά μέτωπα, ενώ κάλεσε τους βουλευτές της συμπολίτευσης να διαβάσουν τι έχει υπογράψει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Υπεγράφη η παράδοση άνευ όρων των 11 δισεκατομμυρίων του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πίσω στο EFSF, ώστε τώρα που θα χρειαστούν οι τράπεζες νέα ανακεφαλαιοποίηση αυτή να γίνει με τους όρους της νέας οδηγίας δυστυχώς», είπε και διευκρίνισε πως αυτό σημαίνει πρώτα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τους παρόντες μετόχους, μετά bail in όπως προσδιορίζει η οδηγία και μετά συμμετοχή του δημοσίου μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μικρότητα καταλόγισε στον Ευάγγελο Βενιζέλο ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, για τα όσα είπε για το δείπνο των ευρωπαίων ηγετών με τον Έλληνα πρωθυπουργό και αντέστρεψε τα περί χαμένου χρόνου, λέγοντας ότι αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση είναι να μην γυρίσει η χώρα σε μνημόνιο και λιτότητα.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα ακολουθήσει τις μεταρρυθμίσεις που η ίδια επιλέγει. «Είμαστε στις ίδιες ράγες, από κοινού μπορούν να βρεθούν λύσεις και να υπάρξει ρευστότητα και το καλοκαίρι θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», είπε.

Στο στόχαστρο του Νίκου Βούτση μπήκε και ο Σταύρος Θεοδωράκης που νωρίτερα περιέγραψε με λόγια του ίδιου του Γιάνη Βαρουφάκη στο protagon τον Απρίλιο του 2011, πως θα είναι ο εφιάλτης στην Ελλάδα.

«Σε είκοσι λεπτά θα είχαν στεγνώσει όλα τα ΑΤΜ - οι ουρές στις τράπεζες θα ήταν  ατελείωτες και μετά από μια ώρα οι τράπεζες θα κατέβαζαν τα ρολά - η οικονομία θα κατέρρεε - η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα απέσυρε την υποστήριξη και οι τράπεζες δε θα ξανάνοιγαν τις πόρτες τους- η χώρα θα είχε βυθιστεί στο απόλυτο σκότος - η φτώχεια θα εισέβαλε στο 80% των νοικοκυριών - το ρολόι θα γύρναγε πίσω πολλές δεκαετίες», είπε, προκαλώντας αντιδράσεις και φασαρία στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα έρθει ποτέ αυτός ο εφιάλτης», του απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας πως κανείς δεν παίζει με τον εφιάλτη. «Δεν δεν είναι εκπομπή εδώ», σχολίασε ο Νίκος Βούτσης .

«Ελπίζω η σύσταση σας, να είναι μια έμμεση σύσταση προς τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, τους συντρόφους και συνεταίρους σας που προπαγανδίζουν τον εφιάλτη της δραχμής», ανταπάντησε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Η συζήτηση σημαδεύθηκε και από την κόντρα Γεωργιάδη – Στρατούλη, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ να καλωσορίζει στο μνημόνιο την κυβέρνηση και τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων να τονίζει πως αυτή τη σιδερένια πόρτα δεν θα την περάσει ποτέ η σημερινή κυβέρνηση.