X

Δένδιας: Η Κυβέρνηση νομοθετεί αντικίνητρα για επενδύτες

Την αποθάρρυνση για τοποθέτηση κεφαλαίων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκαλούν διατάξεις για την προσωπική ευθύνη αναφορικά με τα εταιρικά χρέη.

Ant1news

Αντικίνητρο για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί η εισαγωγή προσωπικής ευθύνης για εταιρικά χρέη προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Δένδια.

Ο πρώην υπουργός, με ερώτηση του στην Βουλή, εκφράζει την έντονη ανησυχία του, καθώς όπως αναφέρει η ρύθμιση αυτή, που ήδη προκάλεσε τη διαμαρτυρία επισήμων φορέων όπως η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κι ο Σύνδεσμος ΑΕ & ΕΠΕ, συνιστά μεγάλη ρωγμή στη συστηματική του εταιρικού δικαίου, καθώς διαχέει την ευθύνη για τις οφειλές μιας κεφαλαιουχικής εταιρείας σε εταίρους μη εμπλεκόμενους στη διοίκησή της και μάλιστα ανεξάρτητα του ύψους της εταιρικής τους συμμετοχής.

Η ρύθμιση αυτή, τονίζει ο Νίκος Δένδιας, αποτελεί αντικίνητρο για την συμμετοχή και την επένδυση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες δεν καταλαμβάνονται από τη ρύθμιση), καθώς ένας επενδυτής αποθαρρύνεται να συμμετάσχει και να χρηματοδοτήσει ένα επιχειρηματικό εγχείρημα (π.χ. ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ), αφού, σε περίπτωση αποτυχίας του, κινδυνεύει όχι μόνο να απολέσει την κεφαλαιακή εισφορά του, αλλά και να ευρεθεί συνυπόχρεος με την ατομική του περιουσία για το σύνολο των εταιρικών χρεών προς ΦΚΑ, εκτεθειμένος σε ποινικές διώξεις κ.α.