X

Ο Τσίπρας καλεί την αντιπολίτευση να στηρίξει τη διαπραγμάτευση

Στήριξη στην πολιτική της κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές ζήτησε από την αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας ενώ εξαπέλυσε πυρά στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Ant1news

Ο Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντας τη Βουλή γύρω από τα ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, ρώτησε ευθέως την αντιπολίτευση εάν θα στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

«Η στρατηγική μας βάζει τέλος στη λιτότητα και διατηρεί τη χώρα στο ευρώ», τόνισε ο πρωθυπουργός και ρώτησε: «Θα στηρίξετε τη στρατηγική αυτή της κυβέρνησης ή θα λειτουργήσετε ως φερέφωνα των εμπνευστών του μνημονίου;».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να απαντήσουν απόψε προκειμένου να μπει τέλος στη λιτότητα που τα προηγούμενα χρόνια διέλυσε την οικονομία και την κοινωνία, πρόσθεσε.

Επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά

Στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Σαμαρά κατηγορώντας την για άδεια ταμεία και συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

«Παραλάβαμε μια χώρα βαθιά πεσμένη μέσα στον γκρεμό. Ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες: Η προηγούμενη κυβέρνηση επαιρόταν για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014. Πραγματικότητα είναι ότι το πλεόνασμα στο κλείσιμο του έτους ήταν 2,7 δις λιγότερα από όσα διαφήμιζε προεκλογικά. Τα δημόσια ταμεία που αντικρίσαμε δεν είχαν μέσα ούτε αυτό το πενιχρό πλεόνασμα, αλλά ταμειακό έλλειμμα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και μίλησε γι αυτούς που φρόντισαν να δημιουργηθεί μια ασφυκτική κατάσταση γνωρίζοντας ότι στη χώρα επέρχεται αλλαγή.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία εκτελούσε διαταγές μέσω e mail και ταυτόχρονα τον ελληνικό λαό, ενώ ρώτησε και πάλι εάν είναι μνημόνιο ο νόμος για τις 100 δόσεις και το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Τόνισε δε ότι μπήκαν στα δημόσια ταμεία 100.000 ευρώ από την προρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, η παρούσα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρία δεν δίστασε να μιλήσει την γλώσσα της αλήθειας και να διεκδικήσει όσα είχαν ξεχαστεί, λέξεις όπως αξιοπρέπεια αλλά και Siemens ακόμη και μέσα στο Βερολίνο. «Αλήθεια έπρεπε να τα πω αυτά κύριε Σαμαρά στην κυρία Μέρκελ ή έπρεπε να πω ουδείς αναμάρτητος», απευθύνθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε βέβαιος για υλοποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ με τη συναίνεση των εταίρων, ενώ είπε ότι αναγνωρίζεται και από τους εταίρους η ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους. «Η νέα ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται, αγωνίζεται, ματώνει για να σταματήσει να ματώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού» δήλωσε ο πρωθυπουργός.