X

Τσίπρας: Δεν συζητάμε νέο μνημόνιο, είναι κόκκινη γραμμή

Εμείς ζητάμε μία συμφωνία για την ανάπτυξη που θα δίνει προοπτική, ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στη Βουλή και επιτέθηκε σφοδρά στη ΝΔ.

Ant1news



Οξεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Απαντώντας σε όσα τον κατηγόρησε νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι εμείς «δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε» και κατηγόρησε τον Σαμαρά ότι όσο ήταν στην κυβέρνηση εκτός από ασυλία – όπως είπε - στον συνεργάτη του, κ. Παπασταύρο, έδωσε επίσης ασυλία στην ολιγαρχία.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι θα ελεγχθούν όλα τα πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ ένα προς ένα και αναφέρθηκε και στον «λογαριασμό», για τον οποίο είχε μιλήσει νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΝΔ, που προειδοποίησε ότι ανεβαίνει για τον ελληνικό λαό όσο καθυστερεί η κυβέρνηση.

«25% απώλεια του ΑΕΠ στα 5 χρόνια του μνημονίου, 30% η ανεργία, 60% στους νέους, το χρέος στο 180% του ΑΕΠ, πάνω από 1,5 εκατ. οι άνεργοι συνολικά και 3,5 εκατ. φτωχοί, αυτός είναι ο λογαριασμός που ανέβηκε πέντε χρόνια τώρα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε την προσωπική του υπόθεση στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως δεν είχε θέσει ποτέ ζήτημα ανθρωπιστικής κρίσης.

«Αφήσατε μία λίστα μνημονιακών μέτρων σκληρής λιτότητας», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε ότι «και βράχια και μνημόνιο δεν γίνεται». «Για εμάς υπάρχει σχέδιο ειλικρινούς και αποφασιστικής διαπραγμάτευσης», σημείωσε και απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά είπε ότι «κάθεστε χαιρέκακα και περιμένετε να αποτύχουμε».

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν συζητάμε για νέο μνημόνιο. Αυτό για εμάς είναι κόκκινη γραμμή και σας ζητούμε να την υιοθετήσετε κι εσείς, τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «εμείς ζητάμε μία συμφωνία για την ανάπτυξη».  Όπως είπε, σε αυτήν προσδοκούμε και σημείωσε ότι δεν θα ζημιώνει τη χώρα, αλλά θα δίνει προοπτική.

Παράλληλα, σημείωσε ότι όλα τα κείμενα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση υπέγραψε την παράταση του μνημονίου.