X

Τα πρακτικά και τα βίντεο από το "χάος" στη Βουλή

"Αρένα" θύμιζε το κοινοβούλιο το βράδυ της Δευτέρας, με απανωτά θερμά επεισόδια και καυγάδες μεταξύ Ζωής, Σαμαρά, Μεϊμαράκη, Βενιζέλου, Κατρούγκαλου. Τι οδήγησε στην αποχώρηση της ΝΔ.

Ant1news

Η οξύτατη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης χθες στη Βουλή πήρε τη θέση της συζήτησης κι ενημέρωσης σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε υπόθεση στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, με επίκληση δημοσιευμάτων διεθνών μέσων ενημέρωσης λέγοντας ότι το όνομά του περιλαμβάνεται στη Λίστα Λαγκάρντ.

Ο Αντώνης Σαμαράς όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής του είπε ότι θα του απαντήσει ευθέως, λέγοντας χαρακτηριστικά «εγώ είμαι της αντρικής σχολής, μου αρέσει η ευθεία γραμμή». Άμεση ήταν η αντίδραση βουλευτών από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για σεξιστικές διατυπώσεις.

Οι αντιδράσεις για το "σεξιστικό σχόλιο"

Αντώνης Σαμαράς:  Μιλήσατε για δικό μου συνεργάτη. Ναι. Επειδή εγώ είμαι της ευθείας, της αντρικής σχολής, θα σας πω ευθέως. Σας αρέσει η τεθλασμένη; Σας αρέσει να εννοείτε και να μην το λέτε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μην υποτιμάτε τις γυναίκες πάντως.

Νίκος Φίλης: Σεξιστικό ήταν.

Αντώνης Σαμαράς: Αν το θεωρείτε σεξιστικό, το παίρνω πίσω.  Όμως, επειδή -εν πάση περιπτώσει- μου αρέσει η ευθεία γραμμή, εγώ θα πω μακάρι να είχε η Ελλάδα δέκα Παπασταύρου.

Μετά την τοποθέτηση Σαμαρά η Ζωή Κωνσταντοπούλου σχολίασε:

Ο κύριος πρωθυπουργός είχε στη διάθεσή του 10 λεπτά και μίλησε 22. Ο κύριος αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε στη διάθεσή του 5 λεπτά και μίλησε 26 και 47 δευτερόλεπτα. Θέλω να πω ότι σε αυτήν την αίθουσα διατυπώσεις ρατσιστικές και σεξιστικές δεν θα ξανακουστούν. Ιδίως μάλιστα που σήμερα επισκέπτεται τη χώρα μας ο εκπρόσωπος του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και οφείλατε να είστε πιο εγκρατής σε τέτοιες διατυπώσεις.

Αντώνης Σαμαράς: Μαθήματα από εσάς δεν παίρνω, κυρία πρόεδρε. Μαθήματα από σας δεν δέχομαι!

Άδωνις Γεωργιάδης: Σταματήστε να μας κάνετε παρατηρήσεις, επιτέλους, λες και είστε δασκάλα. Είστε ανάγωγη!

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι ζήτημα κοινοβουλευτικής δεοντολογίας.

Άδωνις Γεωργιάδης: Είστε ανάγωγη!

Σαμαράς: Λογοκρισία στη Βουλή δεν δεχόμαστε

Ο καβγάς μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Αντώνη Σαμαρά συνεχίστηκε όταν η πρόεδρος της Βουλής έδωσε το λόγο στον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Αντώνης Σαμαράς: Κυρία Πρόεδρε, μισό λεπτό. Εγώ και η Νέα Δημοκρατία λογοκρισία στη Βουλή δεν δεχόμαστε...

 Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ανοίξτε το μικρόφωνο στον κ. Σαμαρά, που αισθάνεται ότι λογοκρίνεται μετά από 27 λεπτά.

Αντώνης Σαμαράς: Λογοκρισία δεν θα δεχτώ, κυρία πρόεδρε, και δεν δέχομαι. Από το 1977 είμαι σε αυτά τα έδρανα. Αυτή τη συμπεριφορά δεν την έχω δει ποτέ, απ’ όλους τους προέδρους που έχουν περάσει. Μέχρι τώρα δεν έχω μιλήσει, αλλά προσέξτε. Λογοκρισία σε βάρος αυτής της παράταξης, που έχει δώσει τα πάντα για τη δημοκρατία, που έχει δώσει τα πάντα για το ήθος αυτού του Κοινοβουλίου, δεν δεχόμαστε! Τελειωμένα. Δεν δεχόμαστε! Και ό,τι εννοώ, το εννοώ!

Η κόντρα ωστόσο δεν τελείωσε εδώ αν και αρχικά φάνηκε ότι τα πνεύματα ηρέμησαν. Μετά τη δευτερολογία του ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις Κατρούγκαλου και σχολίασε: «Η ανδρεία είναι αρετή και ανδρών και γυναικών και άρα μην παρεξηγείστε, κυρία πρόεδρε».

Η πρόεδρος της Βουλής έδωσε το λόγο στον Γιώργο Κατρούγκαλο προκειμένου να απαντήσει επί προσωπικού, όμως η ΝΔ θεώρησε ότι δεν επιτρέπεται να δοθεί ο λόγος σε υπουργό.

Άδωνις Γεωργιάδης: Ως τι θα μιλήσει ο κ. Κατρούγκαλος;

Νίκος Φίλης: Εσύ, βιβλιοπώλη, να πουλάς βιβλία!

Άδωνις Γεωργιάδης: Θα πουλάω ό,τι θέλω, δημοσιογράφε!

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Γεωργιάδη, αναστατωθήκατε, μάλλον, από τις αναφορές του πρωθυπουργού στη λίστα Λαγκάρντ. Ορίστε, έχετε το λόγο, κύριε Κατρούγκαλε.

Άδωνις Γεωργιάδης: Όχι μόνο όπου σας βολεύει, κυρία Πρόεδρε! Δεν έχει δικαίωμα να μιλήσει!

Δεύτερος γύρος κόντρας και αποχώρηση της ΝΔ

Την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να δώσει τον λόγο επί προσωπικού στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο, αντί του Αντώνη Σαμαρά, που τον ζητούσε επίμονα, θέλοντας να προηγηθεί του υπουργού.

Αντώνης Σαμαράς: Δεν σας επιτρέπω και είναι η τελευταία φορά! Εγώ, ξέρετε -το είπα- δεν μου αρέσει αυτό που…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Απευθύνεστε στο Προεδρείο απειλητικά; Καθίστε κάτω!

Αντώνης Σαμαράς: Δεν κάθομαι κάτω! Δεν σας επιτρέπω! Δεν έχετε δικαίωμα, μετά από κάθε ομιλητή να λέτε εσείς την άποψή σας!

Σοφία Βούλτεψη: Τι Προεδρείο είναι αυτό;

Αντώνης Σαμαράς: Πρόεδρος της Βουλής είστε και Πρόεδρος όλων των Βουλευτών, δεν είστε Πρόεδρος Βουλής για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό να το καταλάβετε και σας το λέω για τελευταία φορά! Τελευταία φορά!

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καθίστε κάτω και μην απειλείτε το Προεδρείο!

Χαράλαμπος Αθανασίου: Το άρθρο 11 του Κανονισμού σάς θέτει ορισμένες υποχρεώσεις. Διαβάστε το άρθρο 11!

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ορίστε, κύριε Κατρούγκαλε, έχετε το λόγο.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Εσείς, κυρία Πρόεδρε, τι ρόλο παίζετε; Εκτός κι αν όλο αυτό είναι στο πρόγραμμα, για αποχώρηση!

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Μεϊμαράκη, όταν προεδρεύατε, επιτρέπατε να συμβαίνει αυτό που κάνετε; Σας παρακαλώ καθίστε κάτω.

Άδωνις Γεωργιάδης: Πώς παίρνει το λόγο; Βάσει ποιου άρθρου παίρνει το λόγο ο κ. Κατρούγκαλος; Δεν είναι καν Βουλευτής!

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έχει το λόγο ένας συνάδελφός σας, μέλος της Κυβέρνησης, επί προσωπικού. Καθίστε κάτω. Αυτό που κάνετε είναι αντικοινοβουλευτικό.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Δεν πρέπει να ρίχνετε λάδι στη φωτιά.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έχω δώσει ήδη το λόγο στον κ. Κατρούγκαλο;

Άδωνις Γεωργιάδης: Ως τι του δώσατε το λόγο, κυρία μου; Ως τι του δώσατε το λόγο; Δεν είναι Βουλευτής! Βάσει ποιου άρθρου;

Ιωάννης Βρούτσης: Δεν είναι Βουλευτής!

Άδωνις Γεωργιάδης: Βάσει ποιου άρθρου παίρνει το λόγο; Δεν είναι καν Βουλευτής.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι Υπουργός, κύριοι. Καθίστε κάτω.

Άδωνις Γεωργιάδης: Βάσει ποιου άρθρου; Πού είναι το 43Α;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βλέπω για συναινετική διάθεση καλά τα πάτε πάντως! Ορίστε, κύριε Κατρούγκαλε, έχετε το λόγο.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Κυρία Πρόεδρε, εμείς θα αποχωρήσουμε –εγώ προσωπικά αποχωρώ- ως ένδειξη διαμαρτυρίας!

Γεώργιος Κατρούγκαλος: Όχι, ο Κανονισμός, κύριε Πρόεδρε, επιτρέπει επί προσωπικού και στα μέλη της Κυβέρνησης, όχι μόνο στους Βουλευτές! Ο Κανονισμός είναι σαφής. Όταν συκοφαντείται κάποιος, πρέπει να έχει το δικαίωμα να απαντά. Και ο Κανονισμός είναι σαφής. Και τα μέλη της Κυβέρνησης μπορούν να πάρουν το λόγο επί προσωπικού.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Αυτό που σας λέω εγώ. Εάν πάρει το λόγο, Πρόεδρε, κύριε Σαμαρά, να αποχωρήσουμε!

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κατ’ αρχάς το «αυτό που σας λέω εγώ» που απευθύνετε –δεν ξέρω πού- να το απευθύνετε εκτός αυτής της Αιθούσης. Κατά δεύτερον, ένας άνθρωπος προσβλήθηκε και έχει το δικαίωμα να αποκαταστήσει την πραγματικότητα.

Οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αποχώρησαν από την αίθουσα, ενώ σε δηλώσεις του έξω από το κτίριο της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε: «Ήρθαμε στη Βουλή για να στηρίξουμε την Ελλάδα, σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση, κάτι το οποίο όπως γνωρίζετε, δεν έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθαμε για υποστήριξη των ελληνικών θέσεων, για προσπάθεια συναίνεσης. Αντ’ αυτού εισπράξαμε ύβρεις. Και δεν φτάνει αυτό, η Πρόεδρος της Βουλής, δυναμίτισε, κυριολεκτικά δυναμίτισε τη συζήτηση, παρουσία ενός αμήχανου και αμίλητου Πρωθυπουργού».