X

Ξανανοίγει το φάκελο Siemens η Κωνσταντοπούλου

Η Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε άκυρο τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τη γερμανική εταιρεία.

Ant1news

Δεύτερη ημέρα σήμερα των εργασιών της επιτροπής για το λογιστικό έλεγχο του χρέους και η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την έναρξη της συζήτησης, αναφέρθηκε στο συμβιβασμό ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τη γερμανική εταιρεία Siemens, τον οποίο χαρακτήρισε άκυρο και υπό αμφισβήτηση.

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε πως με τον συμβιβασμό η τότε κυβέρνηση παραιτήθηκε από αξιώσεις 2 δις. ευρώ και πως το θέμα των «μαύρων ταμείων» του γερμανικού κολοσσού θα απασχολήσει την επιτροπή.

Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με το κόστος λειτουργίας της επιτροπής ξεκαθαρίζοντας πως οι ειδικοί επιστήμονες που συμμετέχουν σε αυτή εργάζονται αμισθί.

Στην αρχή της ομιλίας της η κα. Κωνσταντοπούλου ανέφερε, «η χώρα αυτή έχει υποφέρει από τη διασπάθιση τεράστιων πόρων σε αμοιβές διαφόρων τύπων συμβούλων, οι οποίοι συνήθως κατέληγαν στην παραίτηση του ελληνικού Δημοσίου από διαφόρων τύπων αξιώσεις».

Συνέδεσε την διαπίστωση της με τη Siemens λέγοντας, «Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην αμοιβή μιας νομική εταιρίας που εξέτασε τις αξιώσεις του ελληνικού δημοσίου έναντι της Siemens».

«Υπήρχαν νομικοί σύμβουλοι που πληρώνονταν με 500€ την ώρα, παραπάνω απ’ ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, και το αποτέλεσμα των εργασιών αυτής της νομικής συμβουλής που είχε δυσθεώρητο κόστος, ήταν να υπογραφεί ένας άκυρος εξωδικαστικός συμβιβασμός που οδηγούσε στην παραίτηση του ελληνικού Δημοσίου από αξιώσεις ύψους 2 δις. ευρώ τουλάχιστον.

 Ένας συμβιβασμός που όμως πια βρίσκεται στο επίκεντρο της αμφισβήτησης και νομίζω ότι και οι αξιώσεις του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Siemens είναι ένα κομμάτι που πρέπει να συσχετισθεί και με την αποτίμηση του ποιό πραγματικά είναι το χρέος και ποιά είναι τα δημόσια  οικονομικά», ολοκλήρωσε η κα. Πρόεδρος.