X

Διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο για τις φυλακές Γ τύπου

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός του για δύο διατάξεις του νομοσχεδίου.

Ant1news

Το πρώτο ρήγμα στο στρατόπεδο της συγκυβέρνησης καταγράφεται στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών γ’ τύπου μετά τη διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ σε δύο διατάξεις.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός του στις διατάξεις που αφορούν στην πρόωρη και υπό όρους απόλυση κρατουμένων και σε εκείνη που αφορά στην ευνοϊκή επιμέτρηση εκτιομένων ποινών για συγκεκριμένες κατηγορίες.

Η διαφοροποίηση αυτή δεν ξαφνιάζει, καθώς τα δύο κόμματα ξεκινούν από διαφορετική ιδεολογική αφετηρία.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της ΝΔ με τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια να χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ρουσφέτι της κυβέρνησης σε εγκληματίες και τρομοκράτες, καθώς και αποτέλεσμα του διαλόγου του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου με τους κουκουλοφόρους. Ο Βασίλης Κικίλιας απο την θέση του εισηγητή της ΝΔ ζήτησε κάλεσε τους Ανεξάρτητους Έλληνες να πουν ξεκάθαρα αν θα ψηφίσουν αυτό το έγκλημα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος υποστήριξε ότι οι νέες ρυθμίσεις είναι απαραίτητες, καθώς η Ελλάδα τείνει να γίνει η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη σε ότι αφορά τις συνθήκες κράτησης οι οποίες -όπως είπε- είναι δραματικές. Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, πρόσθεσε ότι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκκρεμούν ήδη 191 υποθέσεις με κατηγορίες κατά της Ελλάδας για τις άθλιες συνθήκες κράτησης στις φυλακές από τις οποίες κάποιες θα είναι και καταδικαστικές.