X

Τροπολογίες βουλετών του ΣΥΡΙΖΑ για κουκούλες και DNA

Ευνοϊκότερη μεταχείριση απέναντι σε όσους συλλαμβάνονται με κουκούλες ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά τους και μη λήψη DNA από όσους δεν το επιθυμούν, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ant1news

Με δύο τροπολογίες που κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την Βασιλική Κατριβάνου στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας (γ’ τύπου), ζητούν επί της ουσίας την κατάργηση των διατάξεων για τα άτομα που χρησιμοποιούν κουκούλες ή άλλα αντικείμενα για να καλύψουν τα χαρακτηριστικά τους, αλλά και τη μη λήψη γενετικού υλικού από όσους δεν το επιθυμούν. 

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της πρώτης τροπολογίας σκοπός της παρούσας τροπολογίας είναι η κατάργηση των διατάξεων του νόμου που ψηφίστηκε το 2009 και την συνακόλουθη τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα σε ό,τι αφορά την επαύξηση των ποινών που επέφερε σε πέντε συνολικά εγκλήματα, όταν αυτά τελούνται από άτομα με καλυμμένα ή αλλοιωμένα χαρακτηριστικά.

Με την ίδια τροπολογία προωθείται η κατάργηση της τροποποίησης του άρθρου 111 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που επήλθε με το άρθρο 27 του Νόμου 3772/2009, σύμφωνα με την οποία τα εγκλήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης και της ληστείας που τελέστηκαν από πρόσωπο που έχει καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του δικάζονται από το Τριμελές Εφετείο.  

Με τη δεύτερη τροπολογία για τη μη λήψη DNA, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, εισάγονται μια σειρά από εγγυήσεις στο ευαίσθητο ζήτημα της λήψης DNA κατά την ποινική διαδικασία.

«Η υπάρχουσα διάταξη δημιούργησε κατά την εφαρμογή της αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα εκ μέρους των διωκτικών οργάνων λήψης του γενετικού υλικού παρά τη θέληση του ενδιαφερόμενου, ακόμα και με τη χρήση βίας. Μία τέτοια όμως βίαιη επέμβαση στο σώμα ενός προσώπου, παρά τη θέλησή του, δημιουργεί ζητήματα συνταγματικότητας, καθώς προσβάλλει τον σκληρό πυρήνα της αξιοπρέπειας του ατόμου που προστατεύεται ειδικά από το Σύνταγμα (άρθρα 2, 5, 7 παρ. 2 Σ) και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 3 ΕΣΔΑ)», αναφέρεται.