X

Σφοδρή σύγκρουση για την "εξεταστική των μνημονίων"

Τσίπρας: Απειλείτε με ανακριτική μια κυβέρνηση μόλις δύο μηνών και μετά μιλάτε για συναίνεση. Σαμαράς: Ναι στην εξεταστική αλλά μετά τη νέα συμφωνία.

Ant1news

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ξέσπασε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτηση της κοινής πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θα ερευνήσει τους χειρισμούς των μνημονιακών κυβερνήσεων. 

"Η Ελλάδα κύριε Σαμαρά, δεν είναι χώρα υποτελής και υποταγμένη. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε κι εσείς πως έχει ισχυρή γεωπολιτική δυναμική - και είναι χώρα κυρίαρχη που δεν μπορούν να παίζουν μαζί της εταίροι και δανειστές" απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Πρωθυπουργός. 

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, τόνισε πως η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, δεν αποσκοπεί στην ποινικοποίηση των νεοφιλελεύθερων ιδεών που διέπνεαν τα Μνημόνια, αλλά να διερευνήσει "εάν πέρα από την υλοποίηση μιας κακής, εμμονικής και ιδεολογικής επιλογής, εκτελέστηκαν πράξεις που είχαν άλλα, μη ιδεολογικά κίνητρα". 

Ερμηνεύοντας τις δηλώσεις Σαμαρά, ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση σε περίπτωση που βουλευτές της αποσύρουν τη στήριξή τους, ο κος Τσίπρας αναρωτήθηκε εάν ο Αντώνης Σαμαράς ονειρεύεται την εποχή των Καννών: 

- "Σας ζήτησε ποτέ κανείς κε Σαμαρά να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση και δεν το ήξερα; Αν νοσταλγήσατε την εποχή των Καννών, μην περιμένετε άδικα. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι" ανέφερε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ ο Πρωθυπουργός. 

- "Οι ξένοι με ρώτησαν αν θα σας στηρίξω για να βγείτε απ' τους δικούς σας εφιάλτες" απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ. "Και όταν με ρώτησαν αν θα σας στήριζα αν οι βουλευτές σας δεν στηρίξουν τη συμφωνία, είπα πως αν αυτή η συμφωνία βοηθά την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εγώ θα την στηρίξω. Εγώ δεν ξέρω τι σχεδιάζετε εσείς - θα στηρίξω, αλλά να μην μας θεωρείτε δεδομένους" συμπλήρωσε. 

Σαμαράς: Αν χρεοκοπήσετε τη χώρα θα κάνουμε ανακρτική επιτροπή 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τη θέση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κατέθεσε την πρόταση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για να συγκαλύψει την πλήρη διάψευση των προσδοκιών του ελληνικού λαού και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να λειτουργεί διχαστικά στη χειρότερη στιγμή, την ώρα που δεν υπάρχει ρευστότητα, την ώρα που εναγωνίως αναζητούνται ενέσεις ρευστότητας από τα διαθέσιμα των ΔΕΚΟ και των Περιφερειών και την ώρα που κυβερνητικά στελέχη προαναγγέλλουν πιστωτικό γεγονός. 

«Δεν έχετε το δικαίωμα την ώρα που η πατρίδα αγωνιά και πρέπει να μείνει ενωμένη, εσείς να λειτουργείτε διαχαστικά. Εξεταστική, λοιπόν, έστω ναι, αλλά μετά τη νέα συμφωνία. Γιατί αν δεν υπάρξει νέα συμφωνία και η χώρα βρεθεί σε χρεοκοπία, να το ξέρετε, άλλη επιτροπή, ανακριτική επιτροπή αυτή τη φορά θα κάνουμε, κύριε Τσίπρα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «για το ποιος ρίχνει τη χώρα στα βράχια». 

Βενιζέλος: Στις Κάννες έγινε ότι και στην επταμερή στις Βρυξέλλες   

Πολυμέτωπη σφοδρή κριτική επιφύλαξε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, καταλογίζοντάς του πολιτικές που οδήγησαν την χώρα και την Οικονομία σε διολίσθηση μέσα σε δύο μήνες, διττή γλώσσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό και επιλογή - με την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής - που «δηλητηριάζει» την εθνική συναίνεση ενώ «η χώρα σε διάταξη μάχης και υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται σκληρά» αλλά και για την διπλή γλώσσα.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «κείμενο προκλητικό και ανιστόρητο που βιάζει την λογική» όταν αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αλλά ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί την Επιτροπή ενώ ήδη ανακοίνωσε τα θέματα που πρέπει να πραγματευθεί και τα πρόσωπα που πρέπει να κληθούν. Τόνισε μάλιστα πως η Εξεταστική Επιτροπή έχει μια «ακαταμάχητη δυναμική» διότι θα ασχοληθεί και με αυτά που εξελίσσονται και με κείνα που προηγήθηκαν. «Θα πάμε στο φόρουμ της Εξεταστικής γιατί χρειάζεται μια κοινοβουλευτική διαδικασία για να κατανοήσει και η κυβέρνηση ποιες είναι οι πλάνες της, οι δημαγωγίες και οι ευθύνες της» είπε ο κ. Βενιζέλος ενώ ανέφερε ότι το κείμενο της Εξεταστικής αποτελεί το ντοκουμέντο της όσμωσης με τους ΑΝΕΛ, «μια σύμπλευση αξιακού χαρακτήρα που πρέπει να προβληματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ».

 Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως στο τέλος Ιουνίου οδηγούμαστε σε τρίτο Μνημόνιο. «Να πω στον κ. Τσίπρα τι έγινε στις Κάννες. Ότι έγινε στις Βρυξέλλες στην επταμερή. Αυτό έγινε στις Κάννες. Δεν μπορεί να παίξει με δημοψήφισμα ή με εκλογές. Προληπτικά ο κ. Τσίπρας έζησε τις Κάννες του» είπε.

Εξάλλου, με αφορμή την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής για το δημόσιο χρέος, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι χρησιμοποιεί τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας για λόγους κομματικής αντιπαράθεσης, ενώ χαρακτήρισε «πρωτοφανή» την παρουσία του κ. Παυλόπουλου «σε μια τεχνική επιτροπή». 

Θεοδωράκης: Τα παλιά κόμματα στήνουν τώρα την αρένα της μιζέριας 

Την άποψη ότι στη Βουλή θα έπρεπε να συζητούνται οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από τα μνημόνια, διατύπωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης και με αφορμή την υπόθεση με τα 500 εκατ. στα εξοπλιστικά, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσαρμόστηκε γρήγορα στους κανόνες του παλιού πολιτικού συστήματος.

Ο Επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι η εξεταστική επιτροπή που θα συγκροτηθεί θα μετατρέψει τη Βουλή σε αρένα, την ώρα που η χώρα χρειάζεται συναινέσεις. «Εμείς αντί να αναζητήσουμε μεγάλες συναινέσεις για το μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας επιμένουμε να παίζουμε ένα στείρο και αυτοκαταστροφικό παιχνίδι αντιπαράθεσης», είπε. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι δεν μιλάει για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά για συμμαχίες, που θα μας βγάλουν από τα αδιέξοδα και για τις μεγάλες ανατροπές, που έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα. «Εμείς θα είμαστε εδώ στην εξεταστική, δεν είμαστε βέβαια αισιόδοξοι, να βοηθήσουμε να δουν κάποιοι τον εαυτό τους στον καθρέφτη, να συμβάλλουμε στην εθνική αυτογνωσία, που τόσο πολύ χρειαζόμαστε σήμερα», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις πληρωμές μισθών και συντάξεων, τόνισε πως «κάποιος πρέπει να σας πει (σ.σ. στην κυβέρνηση) ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα μόνο συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων. Για να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις, έτσι που τα καταφέρατε, δεν πληρώσατε προμηθευτές, άρα δεν πληρώνονται οι εργάτες και οι υπάλληλοι».

Υποστήριξε ότι τα προβλήματα δεν τα δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα συνέχισε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «βγήκαν για να διορθώσουν τα λάθη και τελικά προσθέτουν λάθη πάνω στα λάθη. Κάπως έτσι φτάσαμε στα μνημόνια. Με τις κυβερνήσεις να συνεχίζουν η μια τα λάθη της άλλης».