X

Σε κατ’ οίκον περιορισμό ισοβίτες με αναπηρία

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχουν καταδικαστεί για ανθρωποκτονίες. Τι αλλαγές περιλαμβάνουν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίο.

Ant1news

 

Σε αλλαγές που ευνοούν ισοβίτες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% καθώς θα εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους κατ’ οίκον, προχώρησε στη Βουλή ο Νίκος Παρασκευόπουλος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχουν καταδικαστεί για ανθρωποκτονίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα που δεν ενέχουν ανθρωποκτόνα δράση και πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η επίμαχη διάταξη, τότε θα μπορούν να εκτίσουν κατ' οίκον την ποινή τους, εφόσον παραμείνουν έγκλειστοι σε σωφρονιστικό κατάστημα πέντε -αντί δέκα- ετών.

Στα αδικήματα αυτά, βουλευτές ενέτασσαν αυτά της οικονομικής απάτης, αλλά και της υπεξαίρεσης κατά του δημοσίου.

Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου διαφώνησε ο Σταύρος Θεοδωράκης που μίλησε για αποφυλάκιση VIP κρατουμένων που θα φέρουν –όπως είπε- δύο χαρτιά γιατρών που θα πιστοποιούν μια ανίατη και δύσκολα ανιχνεύσιμη αρρώστια. «Δεν σας ενδιαφέρουν οι φτωχοδιάβολοι των φυλακών, σας ενδιαφέρουν οι πλούσιοι και οι διάσημοι, σε αυτούς παρέχετε υπηρεσία», είπε από το βήμα της Βουλής.

Σημειώνεται ότι τελικά υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία με την πλήρη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η ΝΔ, τα πέντε άρθρα και οι δύο τροπολογίες του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την κατάργηση των φυλακών κράτησης Τύπου Γ΄.