X

Δήμαρχοι: Θα δώσουμε τα διαθέσιμα εφόσον υπάρξει νόμος με τις δεσμεύσεις σας

Δύο προϋποθέσεις βάζουν οι δήμοι για να δώσουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους στην κυβέρνηση.

Ant1news


Της Όλγας Παναγιωτίδου

Σαφείς εγγυήσεις για το χρονοδιάγραμμα δέσμευσης των ταμειακών τους διαθέσιμων και το μηχανισμό διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών τους, ζήτησαν δήμαρχοι και περιφερειάρχες στη Βουλή, στη συζήτηση της επίμαχης πράξης νομοθετικού περιεχομένου που βάζει χέρι στα αποθεματικά 1500 συνολικά φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Η συζήτηση μπορεί να διεξάγεται σε ήπιους τόνους, οι αντιρρήσεις και οι διαφωνίες ωστόσο, είναι έντονες, καθώς οι τοπικοί άρχοντες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα.

Επιμένουν δε, για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να λάβουν τις εγγυήσεις που θέλουν για τους όρους και το χρονοδιάγραμμα της δέσμευσης των αποθεματικών τους, αφού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας δεν τους έχει δώσει σαφείς απαντήσεις.

«Αν μας πει ο πρωθυπουργός ότι η σωτηρία της χώρας εξαρτάται από τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης θα τα δώσουμε όλα, αρκεί να πειστούμε ότι υπάρχει σχέδιο για να σωθεί η χώρα», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του στην πρακτική της κυβέρνησης να νομοθετεί για ζητήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Μίλησε για «θεσμική εκτροπή» και επεσήμανε πως ναι, μεν οι δήμαρχοι θέλουν να συμβάλλουν, αλλά τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται «με δημιουργικές ασάφειες κι άσκοπες μικροκομματικές αντιπαραθέσεις».

 «Εμείς λέμε ναι, βοηθάμε και βάζουμε πλάτη, αλλά πέστε μας τη διαδικασία», ανέφερε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) Κώστας Αγοραστός που υποστήριξε ότι πλήττεται η οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης.

«Παίρνετε όλα τα χρήματα και τα δίνετε με σταγονόμετρο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Σας δίνουμε τα πάντα αρκεί να υπάρχει σχέδιο, λογική και μια διαδικασία, οι ΟΤΑ δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και φοβόμαστε, έχει δημιουργηθεί πανικός, τι θα γίνει με ορισμένα έργα που έχουν δρομολογηθεί; Με τη μεταφορά μαθητών, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς;», αναρωτήθηκε και μίλησε για capital control στην Αυτοδιοίκηση.

Υπέρ της ρύθμισης τάχθηκε η αντιπεριφερειάρχης Αττικής Ερμιόνη Κυπριανίδου, αναφέροντας πως θα συμβάλουν στην προσπάθεια «να βγούμε από την κρίση με την χώρα όρθια χωρίς μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεις». Έκανε λόγο για προσωρινό σχεδιασμό για να ξεφύγει η χώρα από το ασφυκτικό πλαίσιο που σκόπιμα δημιουργούν οι δανειστές και σχολιάζοντας την αναφορά του Κώστα Αγοραστού, είπε πως δεν πλήττεται η αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Υπερασπίστηκε δε, την απόφαση της Ρένας Δούρου να σπεύσει να δώσει τα ταμειακά διαθέσιμα της περιφέρειας Αττικής στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «σωστά έπραξε».

Μόνον σε ρέπος του ελληνικού δημοσίου με επιτόκιο 2,6% θα επενδυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης που θα μεταφερθούν στην ΤτΕ, διευκρίνισε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης συστημάτων, πληρωμών και διακανονισμών της Κεντρικής Τράπεζας Μιχαήλ Μιχαλόπουλος. Ανέφερε ότι ο κάθε φορέας εξακολουθεί να έχει αυτοτέλεια στην ταμειακή του διαχείριση, διατηρώντας τους λογαριασμούς που έχει σε εμπορικές τράπεζες, πρόσθεσε ωστόσο, πως η επιστροφή μεγάλων ποσών θα μπορεί να γίνεται μόνο μετά από προγραμματισμό καθώς εάν αιφνιδιαστικά η διοίκηση ενός φορέα ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων του τότε θα δίδεται μόλις το 10%.

«Πολύ σύντομα τα πανεπιστήμια θα είναι σε αδυναμία λειτουργίας. Τα πανεπιστήμια μας μπορεί να μην αντέξουν έως το καλοκαίρι καθώς δεν υπάρχουν χρήματα», ήταν η δραματική προειδοποίηση του εκπροσώπου των πρυτάνεων Βασίλη Διγαλάκη, που έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας. Απηύθυνε δε, έκκληση στην κυβέρνηση να μην βάλει χέρι στα ευρωπαϊκά κονδύλια. 

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος κατήγγειλε ότι η ασφάλεια της Βουλής έκανε έλεγχο έξω από την αίθουσα της γερουσίας. «Ουδέποτε υπήρχε περιορισμός στην αντιπροσωπεία φορέων που θα μπει στην αίθουσα, πάντα ένας παίρνει τον λόγο χωρίς όμως να περιορίζουμε τους συνεργάτες ή την συνοδεία του. Αναγκάστηκα να λέω ότι ο τάδε είναι δήμαρχος αφήστε τον να περάσει», είπε.