X

Απάντηση Καμμένου για την ανακατασκευή πέντε πολεμικών αεροσκαφών

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι η συγκεκριμένη επιλογή ήταν μονόδρομος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το κόστος για τη χώρα θα ανέβαινε κατά πολύ.

Ant1news

Απάντηση από το βήμα της Βουλής για τα 500 εκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν για την ανακατασκευή πέντε πολεμικών αεροσκαφών, έδωσε ο Πάνος Καμμένος, που κατέβασε το τίμημα στα 350 εκατομμύρια.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη επιλογή ήταν μονόδρομος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το κόστος για τη χώρα θα ανέβαινε κατά πολύ και κάλεσε τη ΝΔ να σταματήσει να καλύπτει στο συγκεκριμένο ζήτημα το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2009 προγραμματιζόταν η απόκτηση νέων αεροσκαφών, ωστόσο, αυτό δεν προχώρησε γιατί διαπιστώθηκαν γκρίζα σημεία.

«Εάν αγοράζαμε νέα αυτά θα κόστιζαν μεν 250 εκατ. ευρώ λιγότερα, όμως αυτό το ποσό αναλογεί μόνο για την κτίση τους. Εάν συνυπολογίσει τα 49 εκατ. ευρώ που θα χρειαζόντουσαν για ανταλλακτικά, τα 10 εκατ. ευρώ από τους κινητήρες και τις δαπάνες εκπαίδευσης  των πιλότων στα νέα αεροσκάφη. Το συνολικό κόστος θα ξεπερνούσε το 1 δις ευρώ», είπε. Πρόσθεσε πως το πρώτο μετασκευασμένο αεροσκάφος θα το έχουμε σε 12 μήνες, ενώ εάν η κυβέρνηση προχωρούσε στην αγορά καινούργιων θα έπρεπε να περιμένει 19 μήνες για να παραλάβει το πρώτο αεροσκάφος και θα έπρεπε να πληρωθεί 30% προκαταβολή, δηλαδή 82 εκατ. ευρώ  και όχι 42 εκατ. ευρώ που θα πληρώσει τώρα.

«Από τη στιγμή που το Π.Ν. συμφώνησε με αυτή την επιλογή της αναβάθμισης των υφιστάμενων αεροσκαφών, δεν υπήρχε περίπτωση εγώ να υπογράψω άλλη απόφαση. Δεν θα πήγαινα εγώ στη φυλακή», διευκρίνισε, ενώ κάλυψε τον γενικό γραμματέα κ. Ταφύλλη.    

Ανέφερε τέλος, πως στα χέρια της εισαγγελέως Ελένης Ράϊκου βρίσκονται προγράμματα «που θα πάνε πολλοί φυλακή», καθώς από τα 84 δις για τα γερμανικά εξοπλιστικά προγράμματα από το 2003 και μετά, τα 30 δις που πληρώθηκαν εν μέσω κρίσης αφορούν «σπασμένα της κυβέρνησης Σημίτη».