X

Βαρουφάκης: Καμία μεταβολή στον ΦΠΑ στα νησιά μέχρι τον Σεπτέμβριο

Κατηγορηματικός ο Γιάνης Βαρουφάκης ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον συντελεστή του ΦΠΑ στα νησιά για αυτήν την τουριστική περίοδο. Διευκρινίσεις από Σακελλαρίδη.

Ant1news

Της Όλγας Παναγιωτίδου

Καμία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά δεν θα υπάρξει μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου ξεκαθάρισε από το βήμα της βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης, που προανήγγειλε ωστόσο, αλλαγές από Σεπτέμβριο, από τις οποίες θα εξαιρεθούν οι νησιώτες.

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για τις ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις που δέχεται για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και τα φαρμακεία, σε σημείο που αγγίζουν τη «σφαίρα στην ψυχιατρικής», αν και δεν διαφωνεί με έναν εξορθολογισμό.

«Δεν είναι κακό να υπάρξει ένας εναρμονισμός και εξορθολογισμός του ΦΠΑ», είπε και διευκρίνισε πως ειδικά για τους κατοίκους των νησιών θα προβλεφθεί ένα απλό ηλεκτρονικό σύστημα, όπου θα καταχωρούν τις αποδείξεις τους και  μέσω αυτού θα τους γίνεται επιστροφή της διαφοράς του ΦΠΑ. «Οι νησιώτες δεν θα πληρώνουν περισσότερο ΦΠΑ», είπε και πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση αναφέρεται στη μετά Σεπτέμβριο εποχή.

Τόνισε ότι το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα ακανθώδες και αγκάθι στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και υπογράμμισε πως και η κυβέρνηση θέλει να κλείσει πιο γρήγορα τη διαπραγμάτευση «όμως όταν έχουμε τέτοια αγκάθια, είναι πιο δύσκολο». «Ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε πολύ ώρα να εξηγεί στην κ. Μέρκελ για τον ΦΠΑ στα νησιά», ανέφερε επί λέξει.

Σε ότι αφορά στο λεγόμενο φόρο διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία, απέκλεισε οριζόντια επιβολή του, σημειώνοντας πως στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι μία πιθανή προοδευτική κλίμακα επιβολής που να αφορά ξενοδοχεία πολλών αστέρων και όχι νοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία ενός ή δύο αστέρων. «Να μην αφορά ανθρώπους του τουριστικού κλάδου που είναι πιο ευάλωτοι», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωσή των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι «δεν υπάρχει λύση ανακοινώσιμη» και αναφερόμενος στη δήλωση του κ.Βαρουφάκη, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε:

«Προφανώς με αυτό που είπε ο Υπουργός εννοούσε να γίνει το βέλτιστο ώστε να είναι ομαλή η αγορά εν μέσω σεζόν και καλοκαιριού κι αν είναι να γίνει  κάτι ,θα είναι μετά το καλοκαίρι».