X

Ψηφοφορία για τις ανοιχτές συνεδριάσεις της εξεταστικής για το μνημόνιο

Αντιδράσεις για την πρόταση να είναι ανοιχτές οι συνεδριάσεις. «Παρών» θα δηλώσουν ΝΔ και Ποτάμι, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ant1news



Της Όλγας Παναγιωτίδου

Πρεμιέρα σε κλίμα έντασης έκανε η εξεταστική επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας σε καθεστώς μνημονίου και επιτήρησης.

Η πρόταση να είναι ανοιχτές οι συνεδριάσεις της επιτροπής δεν βρίσκει σύμφωνη όλα τα κόμματα. Η ΝΔ αντιδρά με το επιχείρημα πως οι βουλευτές της έχουν ανακριτικές αρμοδιότητες και ως εκ τούτου η διαδικασία δεν θα πρέπει να έχει τηλεοπτική κάλυψη και η όποια δημοσιότητα να περιοριστεί στην έκδοση πρακτικών.

Το θέμα θα τεθεί σε ψηφοφορία με τη ΝΔ -σύμφωνα με πληροφορίες- να δηλώνει παρών, όπως και το Ποτάμι. Με δεδομένο ωστόσο, ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν την πλειοψηφία, ενώ με την πρόταση συμφωνούν και τα υπόλοιπα κόμματα, οι συνεδριάσεις αναμένεται να είναι δημόσιες.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ με ανάρτησή του στο twitter αναφέρει πως «ξεκίνησε η συζήτηση στην εξεταστική. Παραδόξως κάποιοι θέτουν θέμα να μην είναι δημόσιες οι συνεδριάσεις! Πρότεινα την απόλυτη και άμεση δημοσιότητα».

Πριν από περίπου 10 ημέρες, ο πρόεδρος της επιτροπής, Δημήτρης Βίτσας, τόνισε πως διακηρυγμένος στόχος της είναι να λάμψει η αλήθεια και να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη, αλλά και καμία στοχοποίηση.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, ενώ έχει προβλεφθεί και η δυνατότητα δίμηνης παράτασης.