X

«Ανοιχτές» οι συνεδριάσεις της εξεταστικής για το μνημόνιο

Για πρώτη φορά συνεδριάσεις εξεταστικής επιτροπής θα έχουν τηλεοπτική κάλυψη.

Ant1news


Της Όλγας Παναγιωτίδου

Ο κύβος ερρίφθη και για πρώτη φορά οι συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής, για τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στο μνημόνιο, θα έχουν τηλεοπτική κάλυψη.

Το θέμα προκάλεσε ένταση στην έναρξη της συνεδρίασης, καθώς η ΝΔ αντιδρούσε έντονα με το επιχείρημα ότι η επιτροπή έχει ανακριτικές αρμοδιότητες και για αυτό το λόγο η δημοσιότητα θα έπρεπε να περιοριστεί στην έκδοση πρακτικών, όπως συνέβη και σε προηγούμενες εξεταστικές επιτροπές.

Στην ψηφοφορία ΝΔ και Ποτάμι ψήφισαν παρών, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αλλά και υπόλοιπα κόμματα υπερψήφισαν την πρόταση για δημόσιες συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με την πρόταση του προέδρου της επιτροπής Δημήτρη Βίτσα, οι συνεδριάσεις θα είναι 5ωρες, τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Τετάρτη από τις 4 έως τις 9 το βράδυ και την Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Την Τρίτη τα κόμματα θα καταθέσουν κατάλογο μαρτύρων, με τη ΝΔ να ζητά να υπάρξει ελαστικότητα. «Ο κατάλογος θα είναι ανοιχτός και δεν θα υπάρξει κανένας αποκλεισμός», ανέφερε ο Δημήτρης Βίτσας. 

Όλοι οι βουλευτές συμφώνησαν να μην αμείβονται για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις της εξεταστικής.