X

Εσωκομματική κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ για την Εξεταστική

Οι πρώτες κόντρες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν την εμφάνιση τους στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά τις αιτίες εισόδου σε καθεστώς μνημονίου. Στο κάδρο και ο Βαρουφάκης;

Ant1news

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν διχασμένοι σε ότι αφορά την περίοδο που θα πρέπει να αρχίσει η εξεταστική επιτροπή να ερευνά το μνημόνιο, ενώ την ίδια ώρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να ερευνηθεί και η τρέχουσα περίοδος, βάζοντας στο κάδρο και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Πρωταγωνιστές της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκαν ο Κώστας Λαπαβίτσας και η Νίνα Κασιμάτη με τον πρώτο να δέχεται να φτάσει η «εξέταση» μέχρι και την τρέχουσα περίοδο και τη δεύτερη να το αρνείται κατηγορηματικά.

«Το θέμα είναι να δούμε την ουσία και όχι περιοδολόγηση που είναι εκ προοιμίου ταξινόμηση ευθύνης», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «ίσως να φτάσει και μέχρι το σήμερα η εξεταστική επιτροπή, δεν θα βάλουμε γκιλοτίνα σε αυτό».

Στον αντίποδα η Νίνα Κασιμάτη υποστήριξε ότι «δεν θα δεχθούμε να καταθέσουν μάρτυρες της τρέχουσας περιόδου».  Τα όσα είπε προκάλεσαν αναστάτωση με τον Ανδρέα Λοβέρδο να ακούγεται να σχολιάζει: «Της φταίει ο καπιταλισμός» (σ.σ. λόγω της ανάρτησης της στο facebook για τη δολοφονία της 4χρονης Άννυ)

Πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ζήτησαν να επεκταθεί η περίοδος εξέτασης. Η ΝΔ πρότεινε να φτάσει η έρευνα έως την  τρέχουσα περίοδο, το Ποτάμι να πάει έρευνα πριν το 2009 και το ΠΑΣΟΚ να εξεταστεί η περίοδος από την ένταξη της χώρας στο ευρώ έως και σήμερα. Να φτάσει η έρευνα έως και την τρέχουσα περίοδο ζήτησε και το ΚΚΕ.

«Τώρα που θα ψηφιστεί το τρίτο Μνημόνιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μοιραία η εξεταστική Επιτροπή θα ασχοληθεί και με αυτό. Δεν είναι δυνατόν να μην το διερευνήσει», είπε ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ.

«Οι αναφορές από εμάς στη παρούσα περίοδο θα είναι συνεχείς. Το ξέρω ότι έχετε την πλειοψηφία και θα αρνηθείτε την διερεύνηση. Όμως οι αναφορές θα είναι συνεχείς. Πώς να μην είναι όταν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών είπε τραγικά πράγματα για το PSI; Για τον υπουργό αυτόν οι μομφές από τον ίδιο τον Αλέξη Μητρόπουλο ήταν σαφείς. Δεν θα κάνουμε αναφορά σε αυτά; Δεν θα κάνουμε αναφορά σε έναν πολιτικό ο οποίος ζημιώνει τη χώρα κάθε μέρα; Αφού κάνατε το λάθος να ανοίξετε τώρα την εξεταστική τότε θα αναφέρουμε κάθε μέρα τον Βαρουφάκη», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα εξεταστούν και τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν βασική συμμετοχή στις κυβερνητικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν με τον πρόεδρο της επιτροπής Δημήτρη Βίτσα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθούν και πρώην πρωθυπουργοί.