X

Καλούν Λαγκάρντ, Σόιμπλε και τους … Γιατρούς Χωρις Σύνορα στην εξεταστική για τα Μνημόνια

Οι προτάσεις των κομμάτων για τους μάρτυρες που κληθούν να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια.

Ant1news


Η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Ντομινίκ Στρος Καν μέχρι πρώην πρωθυπουργοί και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, περιλαμβάνονται στις προτάσεις των κομμάτων για να κληθούν να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια. 

Η εξεταστική επιτροπή που συνεδρίασε, την Τρίτη,  κατέληξε πάντως, σε συμφωνία για τις πρώτες δυο συνεδριάσεις την ερχόμενη Τρίτη και Πέμπτη στις οποίες θα κληθούν εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων. 

Η λίστα ωστόσο, του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει πρώην πρωθυπουργούς (τους ζήτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ), αν και θα πρέπει να θεωρείται ανοιχτό το ενδεχόμενο μετά την τοποθέτηση της Νίνας Κασιμάτη οτι "πρέπει να κληθεί ο Λουκάς Παπαδήμος και άλλοι πρώην πρωθυπουργοί για να μας εξηγήσουν τους χειρισμούς τους". 

Μεταξύ των προσώπων που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ να "καθίσουν" στην καρέκλα της εξεταστικής επιτροπής είναι: οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Παπακωσταντίνου, Γιάννης Στουρνάρας, Γιώργος Προβόπουλος,  Γιώργος Ζαννιάς,  Πολ Τόμσεν, και τα υπόλοιπα μέλη της τρόικα, εκπρόσωποι από το ΤΑΙΠΕΔ, την ΕΛΣΤΑΤ και του ΤΧΣ, αλλά και ο Ντομινίκ Στρος-Καν. 

Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του προέδρου της επιτροπής Δημήτρη Βίτσα να κληθούν ως μάρτυρες και οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" και "Γιατροί του Κόσμου" με το επιχείρημα πως  "έχουν βιώσει την ανθρωπιστική κρίση και θα μας παράσχουν πολύτιμες πληροφορίες". 

Πάντως, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη, ανακοινώνοντας τον κατάλογο μαρτύρων του κόμματος της διάβασε και εκείνο του Ζαν Κλάουντ Τρίκετ, προκαλώντας την έκπληξη των βουλευτών που δεν γνώριζαν κάποιον με αυτό το όνομα. Η βουλευτης αναφερόταν στον Ζαν Κλοντ Τρισέ, το οποίο του οποίου στα γαλλικά γράφεται Jean Claude Trichet.