X

Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση έχει συλλογική πολιτική και αυτήν εκφράζω

Για συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, τόνισε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Ant1news

Συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και κύριος εκφραστής της Αριστερής Πλατφόρμας που τόνισε στη Bουλή οτι η κυβερνηση διαπραγματεύεται γιατι δεν θέλει να παραδοθεί.

"Οι διαπραγματεύσεις που κάνουμε είναι γιατί δεν θέλουμε να παραδοθούμε και θέλουμε μία συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμα μας που θα κρατήσει όρθια τη χώρα και το λαό να ξεφύγει από την κρίση", ανεφερε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, σημειώνοντας με νόημα πως στη Βουλή εκπροσωπεί την κυβέρνηση "και όχι καμιά πτέρυγά της.

"Η κυβέρνηση έχει συλλογική πολιτική και αυτή εκφράζω αυτή τη στιγμή", ειπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που λίγο αργότερα σε επίκαιρη ερώτηση του Ανδρέα Λοβέρδου επεσήμανε οτι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης δεν έχουν ξεθωριάσει.

"Η συμφωνία που θα προκύψει  από τις διαπραγματεύσεις θα είναι στο βαθμό που θα είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας, μόνο μία τέτοια συμφωνία  θα δεχτεί η κυβέρνηση, όχι μία συμφωνία που θα βάζει στο ψυγείο και στο περιθώριο  το πρόγραμμά μας, όλες οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις και εξαγγελίες της κυβέρνησης θα τηρηθούν απολύτως".

Προκάλεσε ωστόσο, αίσθηση με όσα ειπε για τον ρωσικό αγωγό, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Ηλία Κασιδιάρη. Ανεφερε πως κανείς δεν τράβηξε το αυτί της κυβέρνησης, εννοώντας προφανώς τις ΗΠΑ και πως "μονομερως" αποδεχθήκαμε τον ρωσικό αγωγό.  "Προσωπικά έκανα επαφές και στηρίζω αυτόν τον αγωγό. Το ίδιο έκανε και ο πρωθυπουργός και χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν και κυρίως χωρίς να ρωτήσουμε τους υπερατλαντικούς συμμάχους μας", σημείωσε και πρόσθεσε οτι "αυτοί εκφράζουν τα δικά τους συμφέρονται και προτεραιότητες και εμείς υπηρετούμε το εθνικό μας συμφέρον. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε  προτεκτοράτο ούτε Μπανανία και ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική διεθνών και ενεργειακών θέσεων".

Σε ό,τι αφορά στην έλευση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου από ελληνικό έδαφος, εμφανίστηκε αισιόδοξος, υποστηρίζοντας πως "οι συζητήσεις είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο με τη ρωσική πλευρά" και πως θα μπορούσε να πει ότι είναι στην τελική ευθεία. Συμφωνα με τον υπουργό ο αγωγός "θα συμβάλει στην Ελλάδα να αναχθεί σε ενεργειακό κόμβο, σε πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο, θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη με φθηνές τιμές στο φυσικό αέριο  και δημοσιονομικά οφέλη.  Είναι εθνικά επωφελής και για το δημόσιο και για το λαϊκό συμφέρον".