X

Σταθάκης: Κάνουμε υποχωρήσεις για επωφελή συμφωνία

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας ενώ έκανε λόγο για «καταστροφολογικά σενάρια» που, όπως είπε, δεν επιβεβαιώθηκαν.

Ant1news

Την αισιοδοξία του για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Οικονομίας, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

Απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας για τα δημόσια έργα ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σέβεται την λαϊκή εντολή που έλαβε στις 25 Ιανουαρίου, ενώ αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση τόνισε ότι είναι τέτοια που θα συμβάλουν στην απεμπλοκή του συστήματος, και πρόσθεσε σε ότι αφορά στην ελληνική στρατηγική: “Κάνουμε υποχωρήσεις σε πολλά θέματα, αλλά θα καταλήξουμε σε μία συμφωνία επωφελή και για τα δύο μέρη».

Ο κ. Σταθάκης έστρεψε τα βέλη του προς την ΝΔ, με αφορμή τα "καταστροφολογικά σενάρια", όπως είπε, τα οποία διακινεί το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας:  “…κανένα από τα τρία καταστροφολογικά σενάρια δεν έχει συμβεί. Δεν κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα. Δεν κατέρρευσαν τα δημόσια έσοδα αλλά  πάνε καλά και μετά τον τελευταίο μήνα πιο καλά από τους προηγουμένους” ενώ όπως παρατήρησε: “τα περί  κατάρρευσης της αγοράς και περί πολύ μεγάλης ύφεσης, είναι οριακή». Επιπλέον ο υπουργός Οικονομίας αναγνώρισε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα ωστόσο, αλλά όπως είπε: είμαστε εδώ για να τα λύνουμε».

Αναφερόμενος στο «πακέτο Γιούνκερ»  ο κ. Σταθάκης  υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βρήκε ένα «συνονθύλευμα έργων ανώριμων τεχνικά τα οποία μάλλον είναι ασύμβατα» και γνωστοποίησε ότι αναζητούνται έργα «που εντάσσονται στο πακέτο Γιούνκερ και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο τέλος Ιουνίου, θα είναι έτοιμη η χώρα να προτείνει έργα που είναι συμβατά με τους όρους που θέτει το πακέτο Γιούνκερ».

Ο Υπουργός Οικονομίας αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ, επέκρινε τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης και ειδικότερα την «υποκατάσταση της τραπεζικής χρηματοδότησης με δημόσια χρηματοδότηση και δέσμευση των αντίστοιχων πόρων από το τρέχον και το επόμενο ΕΣΠΑ», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση παρέλαβε ένα ΕΣΠΑ που το επόμενο μέρος του «δεν έχει ούτε ένα ευρώ είναι όλο δεσμευμένο στους αυτοκινητοδρόμους που υπογράψατε» είπε στρέφοντας τα βέλη του, στους βουλευτές της ΝΔ. Πάντως ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι τα έργα- και  κυρίως των αυτοκινητοδρόμων- θα ολοκληρωθούν με τις υπάρχουσες συμβάσεις αλλά επανέλαβε την πάγια θέση του για βελτιώσεις στους υπάρχοντες όρους λέγοντας χαρακτηριστικά “Εργαζόμαστε να βοούμε λύσεις επωφελής πρώτα για το δημόσιο μετά για τους χρήστες αυτών των δρόμων».

Τέλος αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις περιφερειακών αεροδρομίων επανέλαβε ότι είναι κομμάτι της συνολικής διαπραγμάτευσης και σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιζητά τρόπους ώστε οι ισχύουσες συμβάσεις χωρίς να καταργηθούν να βελτιωθούν αισθητά υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.