X

Ρομπόλης: Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι πρόωρες συντάξεις στην Ελλάδα

Δυσοίωνες οι πρβλέψεις για την ανεργία στη χώρα, σύμβωνα με τον Σάββα Ρομπόλη. Τα 16 ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να γίνουν τρία, είπε.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Σε δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας στη χώρα μας, προχώρησε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην εξεταστική για το μνημόνιο ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ κ. Σάββας Ρομπόλης.

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη έως το 2025 ο αριθμός των ανέργων δεν πρόκειται να μειωθεί κάτω από τις 800.000, υποστηρίζοντας ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να κινείται μεταξύ των 800.000 και του 1,5 εκατομμυρίου. Μάλιστα ο κ. Ρομπόλης τόνισε χαρακτηριστικά ότι η πρόβλεψη των δανειστών για την ανεργία, είχε πέσει πολύ έξω, καθώς είχε προσδιοριστεί στο  17,5%.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις παθογένειες του ασφαλιστικού συστήματος, και ειδικότερα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, σημείωσε ότι πρόκειται περισσότερο για ένα ζήτημα ισότητας παρά πόρων, καθώς όπως ανέφερε η κατάργησή τους θα έχει ένα όφελος 320 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα δημοσιοποίησε στοιχεία πρόσφατης έρευνας, στην οποία η σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, καταδεικνύει ότι το ελληνικό ποσοστό βρίσκεται στο 11%, στο ίδιο επίπεδο με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως υπογράμμισε.

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια τα συνολικά 16 ταμεία που υπάρχουν σήμερα(6 κύριας σύνταξης, 5 επικουρικά, και 2 εφάπαξ), να γίνουν τρία και όταν ωριμάσουν οι συνθήκες ένα.