X

Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις θέλει να στείλει ο Τσίπρας από τη Βουλή

Θα μιλήσει για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Στόχος να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να στείλει μηνύματα στους δανειστές. Τι υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Ant1news

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο ο πρωθυπουργός ανέλαβε πρωτοβουλία προκειμένου να ενημερώσει από το βήμα της Βουλής τους πολιτικούς Αρχηγούς, θέλοντας να στείλει πολλαπλά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Η συζήτηση στην Βουλή για την διαπραγμάτευση γίνεται εν μέσω πυκνών πυρών από την αντιπολίτευση για την διαπραγματευτική τακτική της Κυβέρνησης, αλλά και της παρέμβασης του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν τα ανόητα σενάρια περί διεξαγωγής εκλογών, καλώντας παράλληλα τον Αλέξη Τσίπρα για διάλογο εθνικής συνεννόησης.

Προφανής στόχος της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού, πάντως, την ώρα που στην Αθήνα επικρατεί πυρετός συσκέψεων και ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει τις αντιπροτάσεις του, είναι να ...κατευνάσει τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.  

Στην συζήτηση αναμένεται να αναλυθεί η 47σέλιδη ελληνική πρόταση για την τελική συμφωνία, η οποία διέρρευσε και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέα "φορο-βάρη" (πχ. απο τις αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, την διατήρηση της έκτακτης εισφοράς και αύξησης ορισμένων συντελεστών της κ.α.), αλλά και μεταρρυθμίσεις που αφορούν το Ασφαλιστικό (κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης), τα εργασιακά (συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατώτατος μισθός), καθώς και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Παράλληλα, θα τεθεί επί τάπητος και η πρόταση των δανειστών, οι οποίοι ζητούν - μεταξύ άλλων - αύξηση 1% του ΑΕΠ στα έσοδα από ΦΠΑ και μείωση 1% του ΑΕΠ στις δαπάνες για συντάξεις, την ώρα πάντως που και η Αθήνα (η οποία απορρίπτει πιθανότητα να συναινέσει σε υφεσιακά μέτρα) και οι εταίροι ετοιμάζουν τις αντιπροτάσεις τους, βάσει των διαφορών που οριοθετήθηκαν στο ραντεβού Τσίπρα-Γιούνκερ το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, αναμένεται να στείλει και μηνύματα προς το εξωτερικό, θέλοντας να κάνει σαφές, όπως τόνισε και μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, ότι ακραίες προτάσεις δεν μπορεί αν γίνουν αποδεκτές και η μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης είναι η ελληνική πρόταση.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές , το σχέδιο των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης καταγράφει τις συγκλίσεις στο Brussels Group, αντιθέτως, η πρόταση των δανειστών παρέκαμψε τις τετράμηνες διαπραγματεύσεις. 

Καταγραφή των συγκλίσεων που σημειώθηκαν στο Brussels Group, συνιστά το σχέδιο προτάσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης και δεν συνιστά σύνοψη του προγράμματός της, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Πρόκειται για το πλαίσιο / βάση μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας που θα διασφαλίσει συνολικά τη χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και σημειώνουν πως αντιθέτως, η πρόταση των δανειστών παρέκαμψε τις τετράμηνες διαπραγματεύσεις επιστρέφοντας στο μνημονιακό πρόγραμμα που απορρίφθηκε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

«Είναι προφανές ότι η δέσμευση σε συγκλίσεις δεν μπορεί παρά να αφορά και τα δύο μέρη και να οδηγεί σε συνολική λύση», αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.