X

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

Στη βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από τα παιδιά των μεταναστών.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Το νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή περιέχει διατάξεις για τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ, φοίτησαν ή φοιτούν ακόμη σε ελληνικό είτε έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. 

Σημαντικότερη καινοτομία του θεωρείται η χορήγηση ιθαγένειας με την εγγραφή στο δημοτικό σχολείο. Σε ότι αφορά στις υπόλοιπες προϋποθέσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο για να χορηγηθεί η ιθαγένεια στα παιδιά δεύτερης γενιάς θα πρέπει:

•       Ένας εκ των δυο γονέων να έχει συμπληρώσει, πριν τη γέννησή του παιδιού, τουλάχιστον πέντε έτη νόμιμης διαμονής. Σε περίπτωση που το τέκνο γεννήθηκε πριν από τη συμπλήρωση της 5ετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.

•       Επιπλέον της νόμιμης διαμονής των γονέων του και της κατοχής από τουλάχιστον ενός εξ αυτών οριστικού τίτλου διαμονής (αορίστου ή επί μακρόν) κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης - αίτησης.

Ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε 5ετή νόμιμη διαμονή των δύο γονέων και κτήση της ιθαγένειας με τη γέννηση, κάτι που κρίθηκε ανεπαρκές από το ΣτΕ. Το σχέδιο νόμου περιέχει επίσης και διατάξεις βελτίωσης του μεταναστευτικού κώδικα, με τις οποίες γίνεται πιο γενναιόδωρη η απόδοση άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους προς το πιο γενναιόδωρο.

 Παράλληλα δίνεται λύση στο αδιέξοδο αρκετών μεταναστών οι οποίοι λόγω της κρίσης έχουν απολέσει το καθεστώς νομιμότητας μην συμπληρώνοντας τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων εργασίας. Ακόμη ενσωματώνει δυο οδηγίες της ΕΕ για την εποχική εργασία και την απασχόληση εκπαιδευόμενων εργαζόμενων από χώρες του εξωτερικού.