X

Πολιτική αντιπαράθεση εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις

Να πάρουν θέση ενάντια στην πρόταση των δανειστών κάλεσε ο Πρωθυπουργός τους αρχηγούς των κομμάτων, δεχόμενος σκληρή κριτική.

Ant1news

Χωρίς να καταλήξουν σε μια λύση ολοκληρώθηκε η χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, τη διεξαγωγή της οποίας ζήτησε ο Πρωθυπουργός, μετά και από την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σκοπός ήταν η εξέταση των τελευταίως κρίσιμων εξελίξεων στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, τα «χαρτιά» όμως του Αλέξη Τσίπρα δεν «άνοιξαν», ενώ δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με την αντιπολίτευση. Το στοιχείο της πολιτικής έντασης ήταν έντονο καθ’όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν ακρότητες του παρελθόντος.

«Ήταν μια χρήσιμη διαδικασία. Οι πολιτικοί αρχηγοί τοποθετήθηκαν υπευθύνως επί της προτάσεως των τριών θεσμών και μπορώ να συμπεράνω ότι ορθώς προχωρούμε στη μη αποδοχή της» σχολίασε ο Πρωθυπουργός. «Θέλουμε κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη συμφωνία, με αναδιάρθρωση χρέους, προστασία μισθών και συντάξεων, με εισπρακτικά μέτρα μεν αλλά με αναδιανεμητική λογική, και με προστασία της εργασίας» συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι στη βάση αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται.

Σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα της διαπραγμάτευσης, ο κ.Τσίπρας σημείωσε αρχικά ότι «ο χρόνος λιγοστεύει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλους», στη δευτερολογία του όμως, τόνισε ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια.

«Όριο είναι η επίτευξη συμφωνίας για την αξιοπρέπεια και την προοπτική του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά.

Προηγουμένως, ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς και οι πρόεδροι του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκαν σε «χάσιμο πολύτιμου χρόνου» που προέκυψε από τους λάθους χειρισμούς της κυβέρνησης κι έθεσε ο καθένας τους δικούς του όρους και προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση κλίματος συναίνεσης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε την κυβέρνηση να «σταματήσουν οι ύβρεις σε βάρος της αντιπολίτευσης», να «αλλάξει πολιτική» και να «αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας». Ο κ.Σαμαράς απαντώντας στον κ.Τσίπρα, είπε:

«Επειδή έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση προπαγανδιστών θέλω να επαναλάβω και είμαι σαφής: η προσπάθεια του κ Τσίπρα να βρει συνένοχους στην αποτυχία πέφτει στο κενό. Δεν διαπραγματευόμαστε μαζί και επομένως η αποτυχία και η αδυναμία συμφωνίας ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση και στον κ Τσίπρα. Αποδείχτηκε ότι ο κ Τσίπρας οργάνωσε τη σημερινή συζήτηση επειδή αναζητά συνενόχους στην αποτυχία»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι «ο λαός θέλει έντιμο συμβιβασμό και όχι ρήξη».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση και επ’ αυτής μόνο θα τοποθετηθεί το ΠΑΣΟΚ».

«Είμαστε απέναντι σε κάθε σκέψη τέτοιας συναίνεσης» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ στην τοποθέτησή του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί ίδια πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

 

Στο περιθώριο της συζήτησης που διήρκησε μέχρι τα μεσάνυχτα, υπήρξαν εντάσεις με πρωταγωνιστές τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος συγκρούστηκε με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, που προκάλεσε αντιδράσεις στο Ποτάμι, την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τα σχόλιά της σε βάρος στελεχών των εν λόγω κομμάτων.