X

Λαφαζάνης: Θέμα ημερών η υπογραφή συμφωνίας με Ρωσία για τον «Greek Stream»

Η ενέργεια όχημα για έξοδο από την κρίση, τονίζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Πιθανές οι υπογραφές κατά το ταξίδι Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη. Πιθανή η διέλευση από τη χώρα και νέων αγωγών.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι ελληνορωσικές συζητήσεις για την κατασκευή του «Greek Stream», του αγωγού που θα μεταφέρει μέσω της Ελλάδας, το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, είναι αρκετά πιθανό οι υπογραφές στη συμφωνία με τη Ρωσία να μπουν από τον Αλέξη Τσίπρα κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του στην Αγία Πετρούπολη την ερχόμενη εβδομάδα.

Παρουσιάζοντας τα οικονομικά μεγέθη του συγκεκριμένου πρότζεκτ, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ανέφερε ότι είναι μια επένδυση ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, από την οποία θα δημιουργηθούν 10.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο «Greek Stream», σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, θα μπορεί να μεταφέρει 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μετατρέποντας τη χώρα σε διεθνή ενεργειακό κόμβο. «Η Ελλάδα μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο φυσικού αερίου», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Υποστήριξε μάλιστα ότι καταγράφεται μια κινητικότητα στις επενδύσεις ενέργειας στη χώρα και σημείωσε με έμφαση: «Η ενέργεια μπορεί να γίνει όχημα για έξοδο από την κρίση». Επεσήμανε δε πως είναι πιθανή η διέλευση από τη χώρα και νέων αγωγών με φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν ή το Ιράν.