X

Βαρουφάκης: Δεν έχουμε συμφωνήσει για πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2015

"Η κυβέρνηση θέλει συμφωνία και όχι υποταγή, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών από την Βουλή. Τι είπε για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Κατηγορηματικά διέψευσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, τα περί συμφωνίας για πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015, μιλώντας στη Βουλή.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Χάρη Θεοχάρη, για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι οι απαιτήσεις των δανειστών για πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3% με 3,5% για την ερχόμενη πενταετία, στηριζόμενα σε μέτρα όπως ο ΦΠΑ που δεν λαμβάνουν υπόψη καμιά αναπτυξιακή λογική, αποτελούν  μια προσέγγιση την οποία δεν θα προσυπογράψει η κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να υπογράψει μια μισανθρωπιστική συμφωνία.

Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά της βιώσιμης συμφωνίας που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι έχει τρεις πυλώνες: μεταρρυθμίσεις, αναδιάρθρωση του χρέους, και επενδυτικό πακέτο. Ειδικά για το ζήτημα του χρέους ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν μιλά για διαγραφή αλλά debt swaps όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως είπε η ελληνική πρόταση τεχνικά έχει γίνει αποδεκτή αλλά επίσημα οι θεσμοί αποφεύγουν να απαντήσουν.

Ανέφερε ως παράδειγμα τα 27 δις(πακέτο Τρισέ) που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και τα οποία σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, με ένα νέο δάνειο θα μπορούσαν να μεταφερθούν στον ESM με χαμηλότερο επιτόκιο και περίοδο ωρίμανσης 20-30 ετών. Με αυτό τον τρόπο όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών θα ξεπερνούνταν και τα εμπόδια για την αξιοποίηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Μάλιστα  ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπογράμμισε ότι ήδη σε επίπεδο κορυφής έχει επέλθει συμφωνία, για τους όρους με τους οποίους θα κλείσει το προηγούμενο πρόγραμμα. Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε επίσης ότι ποτέ η θέση της κυβέρνησης για την δημιουργία του ελληνορωσικού αγωγού, είτε μια επενδυτική συμφωνία με την  Κίνα, δεν θα αποτελούσε μοχλό πίεσης προς τους εταίρους: “Οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας δεν αποτελούν υποκατάστατο μιας έντιμης συμφωνίας με τους εταίρους”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την κριτική για το έλλειμμα επικοινωνίας σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε με έμφαση ότι οποιαδήποτε δημοσιοποίηση όσων διαμείβονται στις διαπραγματεύσεις αποτελεί casus beli για τους θεσμούς.

Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, σε χθεσινές του δηλώσεις, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα χαλάσει η συμφωνία για 0,2% πρωτογενές πλεόνασμα».