X

Καταψηφίζουν οι ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

Η χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες προκάλεσε το πρώτο ιδεολογικό ρήγμα στο κυβερνητικό οικοδόμημα.

Ant1news


Καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ τόσο επί της αρχής όσο και ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου  για τη χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Συγκεκριμένα, καταψήφισαν το άρθρο 1 για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα με την προϋπόθεση εγγραφής τους στην πρώτη Δημοτικού, τα άρθρα 7 και 8, που αφορούν εργασιακά δικαιώματα και εργασιακά επιδόματα στους μετανάστες, αλλά και το άρθρο 10, που προβλέπει τη θεσμοθέτηση ειδικών οικονομικών ζωνών.

Οι ΑΝΕΛ, που είχαν ζητήσει από την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου αλλαγές στα επίμαχα άρθρα , δηλώνουν, πλέον ότι δεν θα μείνουν μόνο στην καταψήφιση στην επιτροπή, αλλά θα πράξουν το ίδιο και όταν το νομοσχέδιο πάει στην Ολομέλεια.

Τελικά το νομοσχέδιο «πέρασε» από την επιτροπή μόνον με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ καθώς ΝΔ και Ποτάμι επιφυλάχθηκαν να καθορίσουν την τελική στάση τους στην Ολομέλεια, η Χρυσή Αυγή καταψήφισε ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Κατά τα άλλα, η συζήτηση στην επιτροπή «σημαδεύτηκε» και από τον καυγά ανάμεσα σε Βασιλική Κατριβάνου, Θανάση Δαβάκη και Ελένη Ζαρούλια.