X

Διεκόπη η συνεδρίαση της εξεταστικής για τα μνημόνια

Από απρόοπτα χαρακτηρίστηκαν οι σημερινές εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια. Τι είπε στην κατάθεσή του πριν αποχωρήσει λόγω αδιαθεσίας ο Μανώλης Κοντοπυράκης.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Στην αναγκαστική διακοπή της συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, οδήγησε η ξαφνική αδιαθεσία  του πρώην γενικού γραμματέα της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Μανώλη Κοντοπυράκη.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του πάντως, ο κ. Κοντοπυράκης υποστήριξε ότι είναι άνευ αντικειμένου η παρουσία του στην Επιτροπή. Όπως είπε  αποχώρησε από την ΕΛΣΤΑΤ στις 21 Οκτωβρίου του 2009 και με δεδομένο ότι τα στοιχεία του ελλείμματος εκείνης της χρονιάς παραδόθηκαν στην ΕΛΣΤΑΤ τον Μάρτιο του 2010, δεν θα μπορούσε να έχει ανάμειξη στην επεξεργασία.

Για το εάν υπήρξε τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009, υποστήριξε ότι και στον ίδιο είχαν γεννηθεί κάποια ερωτήματα. Αυτά εδράζονταν στο γεγονός ότι ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το έλλειμμα τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς υπολογιζόταν στο 10%, τον Μάρτιο του 2010 προσδιορίστηκε στο 13,5%. Χαρακτήρισε επίσης αδιανόητο το γεγονός, μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου του 2010, το έλλειμμα να ανεβαίνει από το 13,5% στο 15,5%, καθώς αντίκειται σε κάθε διεθνή πρακτική σύμφωνα με την οποία  το μάξιμουμ της διαφοράς μπορεί να είναι της τάξης του  0,1% ή 0,2%.

Ο κ. Κοντοπυράκης επανέλαβε όσα είχε καταγγείλει και το 2012 στην ακρόασή του από την προηγούμενη εξεταστική επιτροπή, ότι δηλαδή ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου του είχε πει ότι θα άλλαζε τα στοιχεία που θα αποστέλλονταν στη Eurostat. Μάλιστα ανέφερε ότι ο Παπακωνσταντίνου μόλις πληροφορήθηκε ότι η Eurostat επιθυμούσε την παραμονή του στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, τότε άρχισε πόλεμο εναντίον του.

Η αδιαθεσία του κ. Κοντοπυράκη δεν ήταν το μοναδικό απρόοπτο που σημάδεψε τις σημερινές εργασίες της επιτροπής, καθώς ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου που  επίσης είχε προσκληθεί σήμερα για να καταθέσει, ενημέρωσε ότι δεν θα προσέλθει εξαιτίας της εσπευσμένης εισαγωγής του σε νοσοκομείο.