X

Τροπολογία για "τρίμηνη παράταση" στην ΕΓΣΣΕ

Την επιμήκυνση της μετενέργειας της ισχύουσας Σύμβασης δρομολόγησε το Υπ. Εργασίας, αν κι έχει προαναγγείλει ν/σ για επαναφορά των ελεύθερων διαπραγματεύσεων. Τι σηματοδοτεί η ενέργεια του Πάνου Σκουρλέτη.

Ant1news

Να μην προκαλέσει, αυτήν την τόσο κρίσιμη για τις διαπραγματεύσεις περίοδο, τους δανειστές της χώρας, προχωρώντας σε ακόμη μια μονομερή ενέργεια, φαίνεται ότι έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την βούληση του Υπουργείου Εργασίας να μεταθέσει χρονικά  την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στο ίδιο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις κατά καιρούς δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, θα περιλαμβάνεται και η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. 

Η βούληση της Αθήνας να «κρατήσει» την νομοθέτηση μέτρων που αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους δανειστές και ένα από τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, έγινε γνωστή διά της «πλαγίας οδού».

Ο Πάνος Σκουρλέτης είχε σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας συνάντηση με την Διοίκηση της ΓΣΕΕ, μετά από αίτημα της τελευταίας προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της παράτασης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Όπως δήλωσε αμέσως μετά την συνάντηση τους ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ο Υπουργός Εργασίας του ανακοίνωσε ότι κατέθεσε τροπολογία για παράταση της σύμβασης, η οποία λήγει στο τέλος Ιουνίου, για τρεις μήνες, με την ισχύ της να φθάνει ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι ήδη στο πλαίσιο εφαρμογής της μετενέργειας, είχε δοθεί πάλι τρίμηνη παράταση, καθώς η προηγούμενη προθεσμία έληγε στο τέλος Μαρτίου. 

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε μεν πως χαιρετίζει αυτή την  πρωτοβουλία του Πάνου Σκουρλέτη, όμως επανέλαβε ότι «ταυτόχρονα επιμένουμε και διεκδικούμε να εφαρμοστεί η βασική προεκλογική δέσμευση, ότι οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις θα επανέλθουν και ότι  ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, στα 751 ευρώ».