X

Ποιες αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Κατατέθηκε στη Βουλή με το πρώτο πακέτο ρυθμίσεων σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων με το πρώτο πακέτο ρυθμίσεων σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα.

Περιλαμβάνουν την απλοποίηση των διαδικασιών στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, καθιστούν εφικτή για τους ασφαλισμένους τη χρήση των αποφάσεων που τους χορηγούνται σε όλες τις συναλλαγές με το δημόσιο(π.χ. εφορία) και ταυτόχρονα καταργείται το παράβολο των 46 ευρώ.

Επιπλέον επαναθεσπίζει την χορήγηση της κατώτατης σύνταξης των 360 ευρώ σε περίπου 30.000 ανασφάλιστους υπερήλικες και ομογενείς. Ακόμη με τις διατάξεις του νομοσχεδίου δίνεται διέξοδος σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, που χρωστούν στον οργανισμό έως 20.000 ευρώ, και δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική διάταξη καταρχήν το πλαφόν αυξάνεται στις 25.000 ευρώ. Για το πρώτο 18μηνο οι οφειλέτες θα λαμβάνουν τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ και το υπερβάλλον ποσό των συντάξιμων αποδοχών θα παρακρατείται υπέρ της οφειλής. Μετά την πάροδο του 18μηνου οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν κανονικά τις αποδοχές τους, και η υπολειπόμενη οφειλή θα μπαίνει στη ρύθμιση των 60 δόσεων.

Τέλος στο νομοσχέδιο λαμβάνεται μέριμνα για παροχή διευκολύνσεων στους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ, μηχανικούς και νέους επιστήμονες. Μεταξύ άλλων θα τους δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής σε χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση.