X

Εξεταστική σε δανειστές: Στείλτε πρακτικά και αποφάσεις για τα μνημόνια

«Ενοχλούνται βεβαίως όσοι επιθυμούν την απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων και πολιτικών επιλογών», αναφέρει ο Δημήτρης Βίτσας.

Ant1news



Έγγραφα και στοιχεία για την είσοδο της χώρας σε καθεστώς μνημονίου ζητεί από τους Γιουνκέρ, Λαγκάρντ και Ντράγκι ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, Δημήτρης Βίτσας, ενώ την ίδια ώρα απέστειλε κλήση προς κατάθεση στον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, στον πρώην επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ, στα μέλη της τρόικας, Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς, στον επικεφαλής της Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ, στον νομπελίστα οικονομολόγο, Τζόζεφ Στίγκλιτς, στον οικονομολόγο του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ και στον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.

Με επιστολές του που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα - άλλες, όπως στον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, έχουν αποσταλεί από τις 19 Ιουνίου και άλλες με σημερινή ημερομηνία - ο Δημήτρης Βίτσας ζητά να αποσταλούν στοιχεία από τις συνεδριάσεις της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ κατά την περίοδο 2009 έως 2015 σχετικά με τα ελληνικά προγράμματα (μνημόνια).

Η κίνηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που μετέχει στην εξεταστική επιτροπή Ανδρέα Λοβέρδο να μιλά για «δημαγωγικές κινήσεις με ύποπτο χαρακτήρα».

Αναφερόμενος στην απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής να ζητηθούν στοιχεία για τα μνημόνια, ο Δημήτρης Βίτσας αναφέρει: «όπως είναι γνωστό η Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια. Οι συνεδριάσεις της είναι δημόσιες και μεταδίδονται από το κανάλι της Βουλής. Όποιος και όποια τις παρακολουθεί και θυμάται – και οι βουλευτές που είναι μέλη της οφείλουν να θυμούνται – γνωρίζει πως η απόφαση να ζητηθούν τα πρακτικά και οι αποφάσεις των θεσμών που έχουν σχέση με τις δανειακές συμβάσεις και τα Μνημόνια, είναι απόφαση της Επιτροπής».

Επίσης, προσθέτει, «απόφαση της Επιτροπής είναι να ζητηθεί η συνδρομή και άλλων προσώπων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό που έπαιξαν ρόλο στην επιβολή και εφαρμογή της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ενεργεί με βάση αυτές τις αποφάσεις που συχνότατα είναι ομόφωνες».

«Ενοχλούνται βεβαίως όσοι επιθυμούν την απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων και πολιτικών επιλογών που δημιούργησαν ελλείμματα και χρέος και εκτίναξαν την ανεργία, περιέκοψαν μισθούς και συντάξεις, διέλυσαν το δημόσιο, κατέστρεψαν την παραγωγική βάση της χώρας. Αλλά τι να κάνουμε; Χατίρια τέτοιου τύπου δεν γίνονται», υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημονια.

Όπως τονίζει, είναι γνωστό, πως στα μέλη της Επιτροπής έχουν παραδοθεί από τις 4 Ιουνίου όλες οι δανειακές συμβάσεις που μας έχουν κοινοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και αφορούν την Ε.Ε. την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και ισχύουν έως τις 30 Ιουνίου. «Συγχρόνως, στα μέλη της Επιτροπής και στην δημοσιότητα έχει δοθεί όλη η αλληλογραφία της Επιτροπής με τρίτους, πλην όσων αφορούν σε ιατρικό απόρρητο. Οτιδήποτε άλλο και από οποιαδήποτε κατεύθυνση λέγεται, είναι απλά ψέματα», καταλήγει ο κ. Βίτσας.

Βίτσας για δημοψήφισμα: Περίμενα πιο ψύχραιμη αντίδραση και πιο τίμια

Την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον «BΗΜΑ FM» ξεκαθάρισε ότι το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής «βεβαίως θα γίνει».

«Ο πανικός όμως… περίμενα ότι θα ήταν πιο ψύχραιμη αντίδραση και πιο τίμια. Η Ευρώπη έχει ένα δημοκρατικό κεκτημένο. Το δημοκρατικό κεκτημένο έχει να κάνει με το γεγονός, ότι δεν επεμβαίνει η μια κυβέρνηση στα εσωτερικά και στον τρόπο έκφρασης της λαϊκής βούλησης της άλλης», ανέφερε ο κ. Βίτσας και υποστήριξε ότι «εδώ δεν έχουμε πλέον αντιπολίτευση, στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντιπολίτευση, ας μη γελιόμαστε. Αρχηγός αντιπολίτευσης είναι οι θεσμοί».

Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε στην κυβέρνηση κι ο Τσίπρας δεν έγινε πρωθυπουργός για να είναι παντός καιρού , δεν ήρθε για να επιβάλει τρίτο μνημόνιο στη χώρα. Άρα συναρτάται και η στάση μας από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος , το οποίο εμείς θέλουμε να είναι "όχι"». Κι αυτό θα μας είναι και δυναμικό στοιχείο στη διαπραγμάτευση», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες του βουλευτή του Ποταμιού, Χάρη Θεοχάρη, που υποστήριξε ότι «ομάδα στο Μαξίμου δουλεύει για τη δραχμή», είπε ότι «η καταγγελία του κ. Θεοχάρη, θεωρώ ότι είναι μια διαδικασία ή μια τοποθέτηση κάποιων , για να φανούν με όποιον τρόπο. Θα πω κάτι που έχει πει και ο ίδιος ο κ. Θεοχάρης για άλλη περίπτωση, "εφόσον, ξέρει για στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου, ας μας πει και τα ονόματά τους"».

Ο κ. Βίτσας διαβεβαίωσε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. «Σας διαβεβαιώνω, όχι μόνο αυτό, σας διαβεβαιώνω και το εξής, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαράξει μια πορεία, μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην Ευρωζώνη. Αυτό είναι δυναμικό μας στοιχείο. Εκεί που σκοντάφτει αυτή η πρόταση (η ελληνική), είναι η διάθεση της γερμανικής ηγεσίας , πρώτα να μην φύγει το ΔΝΤ από την Ευρώπη και δεύτερον να κρατάει τη θηλιά του χρέους στα χέρια της. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα», υπογράμμισε.