X

Τσίπρας: Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη και δεν δραπετεύω

Βρισκόμαστε στην ώρα της κρίσης και της ευθύνης, είπε ο Πρωθυπουργός και επισήμανε ότι είναι ο τελευταίος που θα δραπετεύσει από αυτή την ευθύνη.

Ant1news



Περήφανος για τον αγώνα που έδωσε η κυβέρνησή του τους τελευταίους πέντε μήνες δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα μέτρα, και ζήτησε από όλους τους βουλευτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή και καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις με κριτήριο την ευθύνη που μας βαραίνει», είπε ο Πρωθυπουργός. «Θέλω να πω ότι όλους αυτούς τους 5 μήνες δώσαμε σκληρό αγώνα. Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες και δεν δραπετεύω από αυτές», σημείωσε και είπε ότι αισθάνεται περήφανος για αυτό τον αγώνα «γιατί δώσαμε με αυταπάρνηση τη μάχη για το δίκαιο του λαού μας».

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη συμφωνία, όμως εμφανίστηκε βέβαιος ότι «αυτός ο αγώνας κάποια στιγμή θα αποφέρει καρπούς». Όπως είπε, ήταν μία σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις της συντήρησης, τις δυνάμεις που θέλουν να επιβληθεί το δίκαιο του ισχυρού, των τραπεζών, και στις δυνάμεις εκείνες που αγωνίζονται προκειμένου να επιστρέψει η Ευρώπη στις κοινές της αξίες.

Παρά την εξαιρετικά δύσκολη συμφωνία που έχουμε καταλήξει, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη δέσμευση μας να αγωνιστούμε μέχρι το τέλος για το δίκαιο του εργαζόμενου λαού το επόμενο διάστημα, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε «όσους έχουν την αίσθηση ότι η κατάληξη αυτής της διαπραγματευτικής προσπάθειας σηματοδοτεί την επαναφορά του παλιού πολιτικού συστήματος», ότι το «παλιό έχει τελειώσει σε αυτή τη χώρα».

Ο λαός έχει πλήρη συνείδηση, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι παρά τη δύσκολη συμφωνία που έχουμε μπροστά μας «εμείς αποτελούμε εγγύηση». «Δεν πρόκειται να κάνουμε το χατίρι σε κανέναν από τους πολιτικούς μας αντιπάλους μέσα και έξω από τη χώρα, να αποτελέσουμε μία μικρή παρένθεση μέσα στο χρόνο. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, θα παραμείνουμε παρόντες και παρούσες και θα προσπαθήσουμε να προστατέψουμε την πλειοψηφία» των πολιτών, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Δεν θα προσπαθήσω να ωραιοποιήσω την κατάσταση παρουσιάζοντας ένα success story, όπως οι προκάτοχοί μου… Θέλω να υπενθυμίσω ότι είμαι από τους πολιτικούς που ποτέ δεν πίστεψα ότι για όλα αυτά τα προβλήματα ευθύνονται οι ξένοι. Ο μεγάλος αντίπαλος βρίσκεται εντός των τειχών και εδώ και πρόκειται να δώσουμε τη μάχη», σημείωσε και επισήμανε ότι αυτός ο τόπος χρειάζεται ελπίδα και προοπτική.

Όπως είπε, η δέσμευσή μας είναι ότι η κυβέρνηση αυτή θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν με το ίδιο πάθος που πάλεψε έξι μήνες τώρα στο εξωτερικό. Απευθυνόμενος, δε, στον Πρόεδρο της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στάθηκε στη στάση που κράτησαν οι εκπρόσωποι του ΕΛΚ έναντι της Ελλάδας, τονίζοντας πως «ήταν αυτοί που κατακεραύνωσαν το δίκαιο του ελληνικού λαού, που μας κουνούσαν το δάχτυλο ότι ήμασταν ένας λαός που ζούσε πάνω από τις δυνάμεις του, ένας λαός τεμπέλης».

Στη συνέχεια απευθύνθηκε σε όλους τους βουλευτές και αναφέρθηκε στις επιλογές που είχε κατά την 17ωρη διαπραγμάτευση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης. «Βρισκόμαστε στην ώρα της κρίσης και της ευθύνης και αυτό αφορά όλους και όλες μας. Άκουσα πολλούς από εσάς να μιλάτε για εκβιασμό. Θα ήθελα να σας ρωτήσω με μεγάλη ειλικρίνεια: πιστεύετε ότι είναι πλαστός ή αληθινός αυτός ο εκβιασμός;», ρώτησε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι η μία επιλογή ήταν να αποδεχθεί μία συμφωνία, που σε πολλά σημεία είχε πολλές διαφωνίες, η δεύτερη επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία και υπήρχε και μία 3η επιλογή, το σχέδιο Σόιμπλε για την συναινετική έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτή και τώρα έχουμε χρόνο να τη ζητήσουμε, πρόσθεσε, ωστόσο τόνισε ότι οι τελευταίες δύο θα έφερναν τα λαϊκά στρώματα και τη κοινωνία σε χειρότερη θέση απ΄ ότι είναι τώρα.

Αν θεωρείτε ότι ο εκβιασμός αυτός είναι πλαστός, είμαι έτοιμος να ακούσω τις εναλλακτικές προτάσεις, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «εάν πιστεύετε ότι είναι αληθινός τότε πρέπει να σηκώσουμε όλοι το βάρος αυτής της ευθύνης». Είμαι ο τελευταίος που θα δραπετεύσω από αυτή την ευθύνη, κατέληξε ο Πρωθυπουργός, κατά την πρωτολογία του.



Στη δευτερολογία του, δε, και απαντώντας στον Πρόεδρο της ΝΔ, ο Πρωθυπουργός σημείωσε- μεταξύ άλλων - ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να δώσει μία προοπτική για την έξοδο από την κρίση, ενώ επισήμανε ότι «δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές οι οποίοι θα ρίξουν την κυβέρνηση της αριστεράς».