X

Πρόταση νόμου από ΑΝΕΛ για «αστική δίωξη μελών της κυβέρνησης»

Η πρόταση αφορά ζημία ανώτερη των 100.000 ευρώ, ενώ προϋπόθεση για να φτάσει η υπόθεση στο δικαστήριο είναι μια Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η να παραδώσει πόρισμα σε 30 ημέρες.

Ant1news

Πρόταση νόμου για την αστική δίωξη μελών της κυβέρνησης και υφυπουργών που με τις πράξεις τους έπληξαν το δημόσιο συμφέρον, κατά παράκαμψη του Συντάγματος, κατέθεσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Όπως διευκρίνισε ο Νίκος Μαυραγάνης  με την ψήφιση της πρότασης νόμου υπάρχει δυνατότητα  υπέρβασης των περιορισμών του άρθρου 86 του Συντάγματος περί της ειδικής αποσβεστικής προθεσμίας που έχει οδηγήσει στην παραγραφή πολλών αδικημάτων κυβερνητικών προσώπων, καθώς το συγκεκριμένο άρθρο αφορά την ποινική δίωξη κι όχι την αστική ευθύνη.

Η πρόταση αφορά ζημία ανώτερη των 100.000 ευρώ, ενώ προϋπόθεση για να φτάσει η υπόθεση στο δικαστήριο είναι να συγκροτηθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η οποία θα παραδώσει πόρισμα μέσα σε 30 ημέρες και στη συνέχεια η Βουλή, με απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) αποφασίζει την άσκηση σχετικής αστικής δίωξης.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου η Βουλή θα πρέπει να αναθέσει σε Επιτροπή, που θα αποτελείται από τα τρία αρχαιότερα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την επιδίωξη είσπραξης αποζημίωσης. Στην πρόταση προβλέπεται και η προσωπική κράτηση (ακόμη κι αν ο εναγόμενος οφειλέτης είναι άνω των 65 ετών) ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης της εκδοθείσας απόφασης. Η εκδίκαση της διαφοράς από ενοχές προσώπων ειδικής ευθύνης γίνεται από Ειδικό Δικαστήριο.