X

Στη Βουλή το Plan B του Βαρουφάκη

Ενημέρωση των βουλευτών των κομμάτων για τις δικογραφίες εναντίον του πρώην υπουργού. Τι προβλέπει η διαδικασία. Σιγή από τον πρωθυπουργό.

Ant1news

Για τη δικογραφία εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη, σε ό,τι αφορά το «plan B» που προέβλεπε παράλληλο νόμισμα και «χακάρισμα» των ΑΦΜ των πολιτών, αναμένεται να ενημερωθούν σήμερα οι βουλευτές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής.

Πρώτα θα ανακοινωθούν οι δικογραφίες και ύστερα το Σώμα θα μελετήσει τα στοιχεία. Εν συνεχεία τα κόμματα θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα ζητήσουν περαιτέρω διερεύνηση με πρόταση για σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής.

Συνολικά έχουν κατατεθεί τρεις δικογραφίες κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, ενώ ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα. Η Εισαγγελία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει καμία έρευνα, αφού η υπόθεση αφορά βουλευτή και έτσι οι δικογραφίες διαβιβάζονται στη Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Το ζήτημα παραμένει στο προσκήνιο, όχι μόνο λόγω των σφοδρών αντιδράσεων και της παρέμβασης της Δικαιοσύνης. Το συντηρεί ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του, κυρίως σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς και με ανακοίνωση που εξέδωσε και με την οποία επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση.

Για προσπάθεια να ποινικοποιηθεί η πεντάμηνη σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης της Αριστεράς κάνει λόγο η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Γιάνη Βαρουφάκη. «Αντί να κληθούν σε απολογία εκείνοι που ακόμα λειτουργούν εντός του Δημοσίου ως προμαχώνες και υπολοχαγοί της τρόικας στοχεύουν τον Γιάνη Βαρουφάκη» σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Πάντως, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απέφυγε να σχολιάσει το οτιδήποτε γύρω από την υπόθεση Βαρουφάκη, σε χθεσινή του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». Μπορεί να μην ρωτήθηκε ποτέ επί του θέματος, αλλά και ο ίδιος δεν θέλησε να πει το παραμικρό αν και αναφέρθηκε σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα των τελευταίων ημερών.