X

Αιχμές Κωνσταντοπούλου κατά Τσίπρα στη Διάσκεψη των Προέδρων

Πυρά κατά της προέδρου της Βουλής. Σκληρή κόντρα με Κακλαμάνη για την μετάδοση της συνεδρίασης. Για παρελκυστική τακτική την κατηγόρησε ο Φίλης.

Ant1news

Την επαναλειτουργία του κοινοβουλίου την Πέμπτη το πρωί για να συζητηθεί το νομοσχέδιο για την συμφωνία με τους Θεσμούς αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων, κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης, η οποία χαρακτηρίστηκε από σφοδρές επιθέσεις προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου από το σύνολο σχεδόν των βουλευτών που την επέκριναν για παρελκυστική τακτική. 

Οι συνεδριάσεις των αρμοδίων Επιτροπών θα ξεκινήσουν στις 09.00 το πρωί για να συζητήσουν τη συμφωνία που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση.

Επίσης, η διάσκεψη αποφάσισε ακόμα πως από εδώ και στο εξής όλες οι διασκέψεις των Προέδρων θα μεταδίδονται τηλεοπτικά, όπως έγινε τώρα για πρώτη φορά.

Η κ. Κωνσταντοπούλου, εν μέσω συνεχών διαπληκτισμών με τους βουλευτές, απέρριψε τις επικρίσεις για κωλυσιεργία και υποστήριξε ότι η σύγκληση της Διάσκεψης δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα, καθώς το νομοσχέδιο κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, έγιναν προσθήκες και διανεμήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ πολλά μέλη της Διάσκεψης απουσίαζαν από την Αθήνα.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου άφησε έμμεσες αιχμές κατά του Πρωθυπουργού λέγοντας πως «υπάρχει μία στοιχειώδης και θεμελιώδης αρχή, η αρχή της εμπιστοσύνης. Όταν γίνονται συνεννοήσεις και μάλιστα σε θεσμικό επίπεδο, πρέπει ο ένας θεσμός να μπορεί να εμπιστεύεται τον άλλον. Όταν υπάρχει διαβεβαίωση από την πλευρά της κυβέρνησης και έκκληση από την πλευρά της Βουλής να μην υπάρξει αιφνιδιασμός, αυτό πρέπει να είναι απαραβίαστο», υποστήριξε η κ. Κωνσταντοπούλου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα καταργηθεί η Βουλή και το Κοινοβούλιο κάθε φορά που το επιθυμεί η τρόικα ή οποιοσδήποτε άλλος».

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι στις 31 Ιουλίου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας της πρότεινε να κλείσει η Βουλή από τις 3 Αυγούστου. «Του ζήτησα διευκρίνιση αν θα κατατεθεί νομοθετικό κείμενο από την κυβέρνηση. Η απάντηση ήταν πως υπήρχε πιθανότητα, αλλά δεν υπήρχε ανάγκη να συγκληθεί η Βουλή πριν τις 16 Αυγούστου», πρόσθεσε. Υπενθύμισε ότι απέστειλε και σχετική επιστολή, αλλά «από την έκκληση που διατυπώνεται στην επιστολή μου να μην υπάρξει αιφνιδιασμός ή πλημμελής προετοιμασία δυστυχώς οδηγηθήκαμε σε έναν αιφνιδιασμό, διότι χθες ενημερώθηκα ότι και κατάθεση νομοσχεδίου θα υπάρξει και η κυβέρνηση ζητά να υπάρξει έκτακτη διαδικασία του κατεπείγοντος».

«Η διάσκεψη έχει ευθύνη απέναντι στους 300 βουλευτές, που δικαιούνται να λάβουν γνώση του νομοσχεδίου, να λάβουν αντίγραφα ώστε να το μελετήσουν, για να μπορούν να συμμετάσχουν στην κοινοβουλευτική διαδικασία», υπογράμμισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Από την πλευρά του, ο Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε να γίνει ψηφοφορία για το αν πρέπει να μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση της Βουλής η διάσκεψη, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να παίρνει μία τέτοια απόφαση από μόνη της η Πρόεδρος. 

Ο κ. Κακλαμάνης πρόσθεσε ότι «οι αυτοκράτορες τελείωσαν». «Υπάρχει Δημοκρατία», απάντησε η Πρόεδρος της Βουλής και ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

Κακλαμάνης: Εσείς δεν πιστεύετε στη δημοκρατία.

Κωνσταντοπούλου; Παρεμποδίζετε την διαδικασία.

Κακλαμάνης: Και εσείς αυθαιρετείτε.

Κωνσταντοπούλου: Κανονικά θα έπρεπε να σας αφαιρέσω τον λόγο.

Κακλαμάνης: Είναι τιμή μου να μου αφαιρέσετε εσείς τον λόγο.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου για τυπολατρία και διερωτήθηκε, γιατί να μην έχουν περισσότερο χρόνο οι επιτροπές να συνεδριάσουν, αρχίζοντας τη συνεδρίαση από την Τετάρτη. Ένταση σημειώθηκε, ωστόσο, όταν η πρόεδρος της Βουλής ρώτησε πολλές φορές τον κ. Λοβέρδο αν έχει διαβάσει το νομοσχέδιο για να της απαντήσει: «είναι απαξιωτική η ερώτηση σας», ενώ επανέλαβε  αρκετές φορές «είμαι αρκετά επιμελής».

Ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης χαρακτήρισε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου «ανεύθυνη», λέγοντας της ότι έχει πάρει την αντιπροσωπεία του Σόιμπλε στη χώρα μας, «συμπράττετε εκούσια η ακούσια με τις ομάδες συντήρησης της Ευρώπης», ανέφερε. Ακόμα περιμένω τη συμμετοχή του Ποταμιού στην επιτροπή για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, ήταν η απάντηση της κ. Κωνσταντοπούλου.

Ανοικτά επιτέθηκε στην Ζωή Κωνσταντοπούλου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, αναφέροντας πως εάν η Πρόεδρος της Βουλής έχει ζητήματα εμπιστοσύνης με την κυβέρνηση καλό θα ήταν να παραιτηθεί. Ο κ. Φίλης είπε χαρακτηριστικά: «δύο φράσεις θα ήθελα να σημειώσω. Η κυρία πρόεδρος μίλησε για έλλειψη εμπιστοσύνης και αδυναμία συνεννόησης. Εάν έτσι αισθάνεται καλό θα είναι να επανεξετάσει τον θεσμικό της ρόλο, αν το εννοεί είναι θρυαλλίδα θεσμικών παρεμβάσεων».

Επίσης, ο κ. Φίλης επέρριψε ευθύνες στην κ. Κωνσταντοπούλου για τη μη αξιοποίηση της σημερινής ημέρας όπως είχε ζητήσει επισήμως με επιστολή του ο πρωθυπουργός, ενώ έκανε λόγο για προεδροκεντρική λειτουργία της Βουλής.

Για ένα ακόμα προσωπικό σόου κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και υπογράμμισε πως αποτελεί η ίδια λόγω θέσης και ρόλου ένα βολικό άλλοθι για την κυβέρνηση. Ο κ. Καραθανασόπουλος, ωστόσο επισήμανε πως το ΚΚΕ δεν συναινεί στο άνοιγμα της Βουλής με κατ’ επείγοντα τρόπο και υπογράμμισε πως το ΚΚΕ δεν θέλει να γίνει αποδεκτό στη λαϊκή συνείδηση.