X

Μετά τις εκλογές η επιτροπή «πόθεν έσχες» για Χαϊκάλη και Μητρόπουλο

Η επιτροπή της Βουλής θα ασχοληθεί με τις συγκεκριμένες υποθέσεις στην πρώτη της συνεδρίαση μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

Ant1news

Ραντεβού μετά τις εκλογές έδωσε η επιτροπή πόθεν έσχες στον Παύλο Χαϊκάλη μετά το σάλο που προκάλεσε η υπόθεση με την off shore στην Κύπρο. Η επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα αποφάσισε να παραπέμψει για μετά τις εκλογές και την υπόθεση Χαϊκάλη που είχε απασχολήσει την επικαιρότητα τον περασμένο Δεκέμβριο με τις καταγγελίες περί χρηματισμού για να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και χρηματιστηριακής συναλλαγής.

Για μετά τις εκλογές παραπέμπεται προς εξέταση και η υπόθεση Μητρόπουλου που αφορά παλιό φορολογικό ζήτημα, αλλά και όλες οι εκκρεμότητες για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» βουλευτών και ευρωβουλευτών για το οικονομικό έτος 2013, χρήσης 2012.

Ο τέως υπουργός που ζήτησε από μόνος να καταθέσει στην επιτροπή τα στοιχεία που διαθέτει, προσκόμισε σειρά  εγγράφων, τα οποία – κατά τον κ. Χαϊκάλη  - ισχυροποιούν τον ίδιο και τον ισχυρισμό του ότι δεν υπάρχει off shore εταιρία στην Κύπρο. Τα μέλη της επιτροπής πάντως αποφάσισαν ομόφωνα να ζητήσουν περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση καθώς και να γίνει λεπτομερέστερη διερεύνηση και από πλευράς της Τράπεζας της Ελλάδος και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά της εκλογές.

Επίσης ομόφωνα  αποφασίστηκε στην επόμενη συνεδρίασή της μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, να ανοίξει εκ νέου και η πρώτη υπόθεση Χαϊκάλη και η επιτροπή να καλέσει σε ακρόαση τόσο τον κ. Αποστολόπουλο, που ήταν το έτερο πρόσωπο της φερόμενης συναλλαγής του Παύλου Χαϊκάλη εν όψει της άκαρπης  εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και τον ίδιο τον βουλευτή των ΑΝΕΛ.

Η επιτροπή πόθεν έσχες μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου θα εξετάσει επίσης εκκρεμότητες που αφορούν στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών και των ευρωβουλευτών. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της επιτροπής πόθεν έσχες της βουλής που διαλύθηκε, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από τους 704 υπόχρεους για το οικονομικό έτος 2013 χρήσης 2012, 10 βουλευτές και ευρωβουλευτές δεν υπέβαλλαν ακόμη τις δηλώσεις τους, ενώ από τους 694 που τις κατέθεσαν, 49 παρουσιάζουν ελλείψεις στα παραστατικά που προσκομίζουν (όπως π.χ. συμβόλαια κ.α.) , 31 παρουσιάζουν αρνητικό «πόθεν έσχες», δηλαδή δεν δύνανται να δικαιολογήσουν κάποια περιουσιακά τους στοιχεία και 20 υπόχρεοι έχουν μηδενικές καταθέσεις, και βάση του σχετικού νόμου πρέπει να ελεγχθούν και αυτοί.