X

Λιγότερες εξετάσεις και περισσότερους εκπαιδευτικούς υποσχέθηκε ο Φίλης

Τέλος στις αποσπάσεις σε κόμματα και γραφεία βουλευτών. Τι είπε ο υπουργός για προσλήψεις, συσσίτια μαθητών και αυτοδιαχειριζόμενες εστίες.

Ant1news

 

Ούτε λέξη για ισοδύναμα για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν είπε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Σε ότι αφορά στις παρεμβάσεις στις οποίες θα προχωρήσει άμεσα το υπουργείο του ο κ. Φίλης προέταξε την στελέχωση των κενών θέσεων με έμφαση στα σχολεία ειδική αγωγής μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών. Η πρώτη αφορά στις εκτεταμένες αποσπάσεις εκπαιδευτικών εκτός αιθούσης, παρά τα μεγάλα κενά, «Σε συνεννόηση με τα αρμόδια όργανα, θα προχωρήσουμε σε δραστική μείωση του αριθμού των αποσπάσεων εκπαιδευτικών, αρχής γενομένης από τα κόμματα, την αυτοδιοίκηση, την εκκλησιαστική διοίκηση, καθώς και άλλους φορείς κρατικής διοίκησης».

Μόνιμοι εκπαιδευτικοί αντί αναπληρωτών

Στη συνέχεια ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στην ανάγκη προσλήψεων μόνιμων εκπαιδευτικών για να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία αντί των συνηθισμένων αποσπάσεων, «Δεν είναι δυνατόν τα σχολεία να λειτουργούν με προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων, περίπου είκοσι χιλιάδες κάθε χρόνο, από χρήματα που προέρχονται από το ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή από πόρους που προορίζονται για αναπτυξιακές δράσεις».

Σχολεία ειδικής αγωγής και εξετάσεις στο Γυμνάσιο

Ο κ. Φίλης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «καθιέρωση ενός σύγχρονου συστήματος ειδικής αγωγής και παροχής εκπαιδευτικής υποστήριξης για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες».

Όπως αποκάλυψε ο κ. Φίλης εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθεί ο χρόνος των εξετάσεων στο Γυμνάσιο, «προς όφελος του διδακτικού χρόνου».

Bulling ,ΕΠΑΛ ΚΑΙ Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά και στο θέμα του bulling, «Θα αναλάβουμε εκπαιδευτικές δράσεις, καθώς είναι ανάγκη για να αντιμετωπίσουμε τόσο το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και της βίας, όσο και φαινόμενα διακρίσεων, προκαταλήψεων, ξενοφοβίας και ρατσισμού, στο προαύλιο και την αίθουσα».

Στις προθέσεις της νέας ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι και η αναβάθμιση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης με, «θεσμοθέτηση 4ου σχολικού έτους στα ΕΠΑΛ, προαιρετικό και επιδοτούμενο, για όσες και όσους αποφοίτους επιθυμούν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία».

Σε ότι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση ο κ. Φίλης προανήγγειλε ότι, «με ΠΝΠ καταργούμε αυτή την αρμοδιότητα, που αντιβαίνει στα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Κοινωνική κρίση και Παιδεία

Τέλος συνδέοντας την κοινωνική κρίση με το χώρο της παιδείας ο κ. Φίλης τόνισε ότι, «. Σε συνεργασία με τους δήμους, την εκκλησία  και ομάδες αλληλεγγύης, θα συστήσουμε Παρατηρητήριο κατά της παιδικής φτώχειας, ώστε να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, όπως τα σχολικά συσσίτια, και  να μην ξαναζήσουμε φαινόμενα ασιτίας μαθητών μέσα στην τάξη».