X

Μεϊμαράκης: Ο Τσίπρας ζωντάνεψε τον εφιάλτη του Grexit

Επίθεση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον Πρωθυπουργό τον οποίο κατηγόρησε για πολιτική απάτη. Κόντρα με τον Πρωθυπουργό για το χρέος.

Ant1news

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε για πολιτική απάτη και αλαζονεία, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Κατά την ομιλία του στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός επένδυσε στον πολιτικό καιροσκοπισμό, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με την πρόκληση των προεκλογικών αναμετρήσεων.

Συνεχίζοντας ο κ. Μεϊμαράκης αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ζωντάνεψε τον εφιάλτη του Grexit», ανέφερε: «Έρχεται πολύ βαρύς χειμώνας, ο πιο βαρύς που έχει περάσει. Βιαστήκατε να κάνετε εκλογές για να προλάβετε την φοροκαταιγίδα, για να προλάβετε τους νέους φόρους στα νησιά, στους αγρότες κλπ., να προλάβετε τις περικοπές».

«Αποδεικνύεται ότι άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές και άλλος μετά τις εκλογές. Από την επομένη των εκλογών η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου άρχισε να λέει άλλα. Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου, ο ΦΠΑ στα νησιά και στα ξενοδοχεία, η εισφορά αλληλεγγύης, ο φόρος για τα ενοίκια και ανεστάλη προσωρινά ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία. Μην μας λέτε ότι ψάχνετε ισοδύναμα, δεσμευθείτε εδώ ότι αυτό το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί» είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Αντί να γίνετε εθνικός ηγέτης γίνατε κομματάρχης και οδηγήσατε τη χώρα σε εκλογές» είπε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ενώ δίνοντας το αντιπολιτευτικό του στίγμα είπε: «Εμείς στηρίζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές για να υπάρξουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αλλά είμαστε κάθετα αντίθετοι σε νέα μέτρα και νέους φόρους, δεν θα τα ψηφίσουμε».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε επίσης τον Πρωθυπουργό ότι στις ΗΠΑ μίλησε εναντίον της χώρας -για τα θέματα διαφθοράς- και ότι δεν ήταν θέμα μετάφρασης.

Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι είναι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση που αναιρεί τη δυνατότητα για αναδιάρθρωσή του, αντίθετα με όσα δημοσίως διακηρύσσει.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προχωρά στη μείωση των αγροτικών συντάξεων και στην αύξηση των φόρων, τονίζοντας «χωρίς την ψήφο της ΝΔ, μόνο των ΑΝΕΛ».

Τον προκάλεσε να κατονομάσει τους ολιγάρχες και ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παππά, να φέρει το νόμο. «Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και ξέρουμε όλοι ποιοι κάνουν παρέα με ποιον και ποιος στηρίζει ποιον» είπε ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ υπογράμμισε ότι «προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε βρώμικο πόλεμο και πέταξε λάσπη όταν υπαινισσόταν συμμετοχή στελεχών της ΝΔ σε σκάνδαλα».

Κατηγόρησε ακόμη τον πρωθυπουργό ότι πηγαίνει παντού απροετοίμαστος και ότι «δεν έχει διαβάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσαν οι υπουργοί του».

«Εσείς προκαλέσατε φυγή καταθέσεων, εσείς προκαλέσατε capital controls, εσείς προκαλέσατε την ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση και τώρα εξαπατάτε τους δικούς σας βουλευτές λέγοντας ότι τώρα θα αλλάξετε τις διοικήσεις των τραπεζών» είπε ο κ. Μεϊμαράκης και ακολούθως διάβασε το σχετικό εδάφιο της συμφωνίας με τους δανειστές όπου αναφέρεται ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα διορίζονται χωρίς παρέμβαση της κυβέρνησης.

Μιλώντας για την Παιδεία κάλεσε την κυβέρνηση να ξεφύγει από τις ιδεοληψίες της. «Δεν μπορεί να ξεκινά η σχολική χρονιά με δεκάδες σχολεία κλειστά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης"

Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της ΝΔ: «Εμείς διαθέτουμε ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, εκφράζουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό με ανθρώπινο πρόσωπο. Οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις δεν έχουν σχέση με τη ΝΔ, εκφράζουμε την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά που έχει σαν κέντρο τον άνθρωπο. Εμείς πιστεύουμε στο μικρό και επιτελικό κράτος με μικρότερους φόρους».

Κλείνοντας είπε ο κ Μεϊμαράκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Προχωρήστε και ψηφίστε μόνοι σας ό,τι υπογράψατε, εμείς λέμε όχι στον κρατισμό και στις πολιτικές που προσβάλλουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, όχι στους φόρους, όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Απαντώντας στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη ο Πρωθυπουργός είπε: "Θα πετύχουμε αυτή την εθνική προσπάθεια, είτε τη στηρίξετε είτε όχι".

«Άκουσα με μεγάλη προσοχή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διαπίστωσα ότι έκανε μια εξαιρετική προεκλογική ομιλία. Όμως κύριε Μεϊμαράκη θέλω να σας υπενθυμίσω ότι οι εκλογές έγιναν στις 20 Σεπτέμβρη και ο ελληνικός απεφάνθη. Και χάσατε με 7,5 μονάδες διαφορά. Χάσατε πανηγυρικά! Μπορεί να είσαστε σε προεκλογική περίοδο. Άκουσα και εσάς και τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Μητσοτάκη. Πράγματι αυτό σας αναγκάζει να έχετε μια προεκλογική ρητορική. Όμως ο τόπος έχει ανάγκη από σχέδιο όραμα και αποφάσεις και όχι προεκλογικές ρητορείες κύριε Μεϊμαράκη. Και θέλω να σας επισημάνω ότι για πρώτη φορά σε αυτόν τον τόπο γίνανε εκλογές, όχι πριν από μια δύσκολη συμφωνία, με άλλα να λέμε στα μπαλκόνια και άλλα να υπογράφουμε μετά. Γίνανε εκλογές μετά. Με τον ελληνικό λαό να τα γνωρίζει όλα και να επιλέγει με ανοιχτά χαρτιά ποιον θα στηρίξει για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Και δεν μπορείτε να μιλάτε για μετάλλαξη. Το είπατε προεκλογικά το ίδιο λέτε και τώρα. Με ανοιχτά χαρτιά, με όλες τις δεσμεύσεις με όλα τα μέτωπα ανοιχτά με τη συμφωνία ψηφισμένη και από εσάς, σας το θυμίζω και με ανοιχτή την υλοποίηση των εφαρμοστικών νόμων», είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την ομιλία του Προέδρου της ΝΔ Ε. Μεϊμαράκη.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ατόπημα την αναφορά του κ. Μεϊμαράκη στο χρέος. «Είπατε ότι τίποτα δεν άλλαξε και ότι δεν κέρδισε κάτι η χώρα και ότι είμαστε και σε χειρότερη θέση από αυτή που ήμασταν πριν την 12η του Ιούλη. Και για κακή σας τύχη κύριε πρόεδρε αυτή η τοποθέτησή σας εδώ στο κοινοβούλιο έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά από μια ιστορική ομιλία του προέδρου Ολάντ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Όπου αναδεικνύει ως μείζον θέμα για την Ευρώπη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει με ποιους είναι σε αυτήν εθνική μάχη. «Είστε με τις δυνάμεις τις συντηρητικές της Ευρώπης που θέλουν την Ελλάδα έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο; Που θέλουν να μην ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους;», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «εμείς έχουμε πάρει θέση, για τον τόπο, την κοινωνία, για τις κοινωνικές δυνάμεις αυτού του τόπου που εκπροσωπούμε και ανοίξαμε ρωγμές και αυτές θα τις διευρύνουμε και θα την πετύχουμε τη μεγάλη αυτή προσπάθεια. Είτε τη στηρίξετε είτε όχι κύριε Μεϊμαράκη», είπε ο πρωθυπουργός.