X

Στη Βουλή τα προαπαιτούμενα

Τα «κρυφά» μέτρα του πολυνομοσχεδίου. Τι προβλέπει για ακίνητα και συντάξεις. Πότε θεωρείται κακούργημα η φοροδιαφυγή και τι ποινές προβλέπονται.

Ant1news

Στη Βουλή σήμερα, με τη διαδικασία του επείγοντος, κατατίθεται το πολυνομοσχέδιο με τα 19 προαπαιτούμενα, το οποίο από το Σάββατο βρίσκεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η ψήφιση και η εφαρμογή των προαπαιτούμενων θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την καταβολή της υποδόσης των 2 δις,ενώ ο δρόμος για την αξιολόγηση, τη συζήτηση για το χρέος και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παράλληλα η κίνηση αυτή θα αποτελέσει ένα δείγμα καλής θέλησης από την Αθήνα ότι είναι συνεπής στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους δανειστές.

Τα 19 μέτρα ωστόσο, που περιέχονται στο νομοσχέδιο έχουν δημοσιονομικό χαρακτήρα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εκ νέου τριγμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, πάντως, σε σημερινή του δήλωση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ενημερωθούν για τα άρθρα που περιέχονται στο νομοσχέδιο στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα πραγματοποιηθεί στις 17:30, λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτησή τους στη Βουλή.

Η Νέα Δημοκρατία, μέσω του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας εξ ονόματος του Ποταμιού, προμηνύουν ότι δε θα ψηφίσουν άλλα μέτρα που θα επιβαρύνουν τους πολίτες, αλλά θα στηρίξουν τα μεταρρυθμιστικά μέτρα. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΠΑΣΟΚ, σημειώνει ότι θα καταψηφίσει τη φοροκαταιγίδα. ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή δεν έχουν πρόθεση να ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται μέτρα για τη φορολογία, την υγεία, το ΤΑΙΠΕΔ, την ενέργεια και το ασφαλιστικό. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του κουαρτέτου, θα διαμορφωθεί ένα δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, το οποίο θα πρέπει να υιοθετηθεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Τα «κρυφά» σημεία του νομοσχεδίου με τίτλο «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Ακίνητα

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να τα ενοικιάζουν το χτύπημα είναι διπλό καθώς: 1.Και αυξάνεται ο φόρος από το 11% στο 15% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ (και στο 35% από 33% για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω) 2. Και καταργείται το προνόμιο της εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο από 01/01/2015.

Για τις συντάξεις

Οι ρυθμίσεις για τις συντάξεις έχουν αναδρομική ισχύ από την πρώτη Ιουλίου και περιλαμβάνουν και τις διατάξεις για την αναλογική καταβολή του κρατικού-εγγυημένου μέρους των αποδοχών από το Δημόσιο. Για το ύψος των κατώτερων συντάξεων αναφέρεται : «Το κατώτατο όριο σύνταξης, όπως αυτό ισχύει με βάση τις διατάξεις της παραγράφου αυτής, δεν έχει εφαρμογή για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την Υπηρεσία από 1.7.2015 και μετά και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, λαμβανομένων υπόψη και των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 3865/2010. Τα ανωτέρω πρόσωπα μέχρι τη συμπλήρωση του προαναφερομένου ορίου ηλικίας λαμβάνουν το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους κατά περίπτωση.

Το ισχύον κατά την 19.8.2015 ποσό του κατωτάτου ορίου σύνταξης παραμένει αμετάβλητο μέχρι την 31-12-2021. Ακόμη, προβλέπεται ότι «τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την Υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους».

Οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων Στα φορολογικά μέτρα καθορίζεται ρήτρα ότι η ρύθμιση των οφειλών θα γίνεται ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη και όχι υποχρεωτικά σε 100 δόσεις.

Οπως αναφέρεται ο έφορος έχει τη δυνατότητα “να μειώνει τη διάρκεια της ήδη χορηγηθείσας ρύθμισης εάν ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες, οποτεδήποτε καθ΄όλη τη διάρκεια της ρύθμισης».

Κακούργημα η φοροδιαφυγή

Με ειδικές ποινικές διατάξεις αυστηροποιείται το πλαίσιο των εγκλημάτων της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα θεωρείται κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη η φοροδιαφυγή “αν το ποσό του φόρου, τέλους ή εισφοράς της που δεν καταβλήθηκε υπερβαίνει τις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ εφόσον αφορά φόρο προστιθέμενης αξίας, ή τις εκατό πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση φόρου, τέλους ή εισφοράς”.

Επίσης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών: α) αν ο φόρος που αναλογεί στα φορολογητέα εισοδήματα ή στα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκρυβεί υπερβαίνει ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος ή ανά φορολογική υπόθεση τις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ ανά είδος φόρου, ή β) αν το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς που δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς ή επεστράφη ή συμψηφίστηκε ή εξέπεσε ή διακρατείται υπερβαίνει ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος ή ανά φορολογική υπόθεση: αα) τις πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, εφόσον αφορά φόρο προστιθέμενης αξίας ή ββ) τις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ ανά είδος φόρου, τέλους ή εισφοράς σε κάθε άλλη περίπτωση.

Ειδικά, όποιος εκδίδει ή αποδέχεται εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτη συναλλαγή στο σύνολό της ή για μέρος αυτής, τιμωρείται: α) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους, εφόσον η συνολική αξία των εικονικών φορολογικών στοιχείων υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ 15 και β)  με κάθειρξη, εφόσον το ως άνω ποσό υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ.

Με άλλη διάταξη αυξάνονται στο 50% τα πρόστιμα για την μη απόδοση των παρακρατούμενων φόρων (ΦΜΥ και ΦΠΑ) ενώ προβλέπονται περοσσότερο αυστηρές ποινικές κυρώσεις για τους οφειλέτες.

 Διαβάστε εδώ ολόκληρο το νομοσχέδιο