X

Ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα-φωτιά

Έρχονται τα πάνω-κάτω στο Ασφαλιστικό. Τι αλλάζει στο όριο των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όλα τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου σε ένα Ταμείο.

Ant1news

Την κρισιμότητα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου που θα εξαλείψει το ρίσκο εξόδου από το ευρώ, επεσήμανε ο Γιώργος Χουλιαράκης ανοίγοντας με την ομιλία τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η εφαρμογή των μέτρων είναι δύσκολη και επεσήμανε πως με την ψήφιση του νομοσχεδίου που αποτελεί προαπαιτούμενο, επιτρέπεται η ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας βραχυχρόνια και για την επόμενη 3ετία, εξαλείφεται το ρίσκο εξόδου από το κοινό νόμισμα και αποκαθιστάται η εμπιστοσύνη, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις οικονομικής σταθερότητας.

Στους στόχους του νομοσχεδίου, όπως τους περιέγραψε, περιλαμβάνονται η περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση, η εμπέδωση της σταθερότητας και η υποστήριξη της μακροχρόνιας οικονομικής ανάκαμψης, που θα γίνει βιώσιμη από τη στιγμή που η οικονομία βγει από την κρίση.

Τα «πάνω-κάτω» στο Ασφαλιστικό φέρνουν οι νέες ρυθμίσεις

Το κατώτατο όριο σύνταξης δεν θα ισχύει, για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την υπηρεσία τους από την 1η Ιουλίου του 2015 και μετά, και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται όσοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατά τις 19 Αυγούστου του 2015, ενώ το κατώτατο όριο που υπήρχε στις 19 Αυγούστου, παραμένει αμετάβλητο έως το τέλος του 2021.

Όσοι εργαζόμενοι του Δημοσίου συνταξιοδοτούνται με μειωμένη σύνταξη, θα υποστούν επιπλέον μείωση 10% έως ότου συμπληρώσουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση. Από τις διατάξεις αυτές εξαιρούνται, όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας, όσοι λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες στην υπηρεσία, ή κατά μεταβίβαση εξαιτίας θανάτου συζύγου ή γονέα.

Σε ότι αφορά τους ένστολους, το συνταξιοδοτικό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, επανέρχεται στις ρυθμίσεις που καθιερώθηκαν με τον ασφαλιστικό νόμο (3865/2010).Οι ένστολοι που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό 60ό έτος της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Προβλέπεται επίσης ότι, «τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους».

Τι αλλάζει στο όριο των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Αυξάνεται από τα 50.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ το όριο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, πάνω από το οποίο προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους ενώ αντίστοιχα αυξάνεται από τα 150.000 στα 200.000 ευρώ το ληξιπρόθεσμο (άνω των τεσσάρων μηνών) χρέος προς το δημόσιο, το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών.

Όλα τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου σε ένα Ταμείο

Παράλληλα με άλλη διάταξη προσθήκη στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε έναν ενιαίο λογαριασμό που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα βρίσκεται  υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών θα μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών του δημοσίου.

Ο "Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου" θα συσταθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου, και μέσω αυτού ο υπουργός Οικονομικών, θα παρακολουθεί και θα προγραμματίζει με ενιαίο τρόπο τις ταμειακές ροές από και προς αυτόν, θα προσδιορίζει το ύψος των διαθεσίμων και τις ανάγκες δανεισμού, και θα διαχειρίζεται τα διαθέσιμα προς τοποθέτηση πλεονάσματα.

Αλλαγές στη φορολόγηση των ενοικίων

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, προανήγγειλε αλλαγές στη φορολόγηση των ενοικίων και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι θα αποσυρθεί η διάταξη για την αύξηση του φόρου από ενοίκια, η οποία εμπεριέχεται στο πολυνομοσχέδιο.