X

Διακοπή και αποχωρήσεις στη συζήτηση για το ν/σ των τηλεοπτικών αδειών

Ένταση προκλήθηκε κατά την έναρξη της συζήτησης, η οποία διεκόπη για λίγο μετά την αποχώρηση βουλευτών και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ant1news

Ένταση και διακοπή της συζήτησης επί το νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες προκλήθηκε στη Βουλή.

Ένταση δημιουργήθηκε από την έναρξη της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, με αντιδράσεις να υπάρχουν τόσο από μέλη της αντιπολίτευσης, όσο και από βουλευτές της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα τη διακοπή της συνεδρίασης.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και ο Στάθης Παναγούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από την αίθουσα διαμαρτυρόμενοι για τη διαδικασία του επείγοντος που ακολουθείται.

«Χθες μας ενημέρωσαν με email για την συνεδρίαση. Σήμερα ένα τέταρτο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση μας έστειλαν το νομοσχέδιο 342 σελίδων. Επειδή δεν ανήκω στους 10 σοφούς και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη διαδικασία, αποχωρώ» είπε ο κ.Παναγούλης.

Ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Παππάς, παρενέβη λέγοντας ότι το νομοσχέδιο είχε αναρτηθεί σε διαβούλευση από τον Αύγουστο, συνεπώς και δεν ήταν αιφνιδιαστικό για κανέναν.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης πήρε σειρά ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τους λόγους για τους οποίους επιλέγει ένα ασφυκτικό και πιεστικό πλαίσιο συζήτησης για ένα κρίσιμο νομοσχέδιο. «Πρέπει ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός Βουλής» είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε «δεν μπορούμε συμπιέζουμε χρόνους – δεν παράγουμε νομοθετικό έργο, άλλωστε δεν έχουμε κάποια προθεσμία που πρέπει να τρέχουμε. Από τον Ιανουάριο έως και σήμερα κανένα νομοσχέδιο δεν ήρθε με κανονική διαδικασία».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Χαρά Καφαντάρη επικαλέστηκε την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ενώ ο Νίκος Βούτσης πήρε το λόγο επισημαίνοντας ότι επιλέχθηκε μια διαδικασία ώστε να μη διαταραχθεί ο νομοθετικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, ζητώντας την αποφυγή κατάθεσης τροπολογιών.

Ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου, από πλευράς Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είπε ότι η κυβέρνηση αδικεί την πρωτοβουλία της με τη διαδικασία που επιλέγει. Από το ΚΚΕ ο Γιάνης Γκιόκας ζήτησε εξηγήσεις για τους λόγους της βιασύνης της κυβέρνησης, ο Γιώργος Αμυράς από Το Ποτάμι έκανε αναφορά σε «άσχετες» διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ ο Γιώργος Καρράς κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει μια ευκαιρία για συζήτηση βάσει της τακτικής διαδικασίας, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, «η κυβέρνηση να αποφύγει το διάλογο».

Τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια, στα οποία προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:

-η αδειοδότηση των παρόχων τηλεοπτικού σήματος θα γίνεται με δημοπρασία, μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) μέσω δημοπρασίας.

-Η σύσταση ανώνυμης εταιρείας συνδεδεμένη με την ΕΡΤ, με σκοπό την εκμετάλλευση και διαχείριση του ψηφιακού δικτύου και την παροχή υπηρεσιών.

-Η εξειδίκευση των προσώπων που επιλέγονται ως μέλη της ΕΕΤΤ, το ασυμβίβαστο των μελών της.

-Η άσκηση της Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής αποκλειστικά από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) -η σύσταση του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), με σκοπό την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων στους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και στην εξειδικευμένη υποβοήθηση των σχετικών επικοινωνιακών πολιτικών του Δημοσίου, ενώ θα διατηρεί κινηματογραφικό αρχείο.