X

Άγριος καυγάς στη Βουλή για τον “αρχιαδιάφθορο” της ΕΛΑΣ

Βενιζέλος εναντίον Τόσκα με αφορμή την αντικατάσταση του διευθυντή Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ

Ant1news

Με την στήριξη ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο διορισμός του ταξίαρχου Αναστάσιου Αναστασάκου στη θέση του διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.

ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν παρών ενώ το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε και το ΚΚΕ ψήφισε λευκό.

Νωρίτερα, όμως βγήκαν τα... "κουμπούρια" στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και το Νίκο Τόσκα με αφορμή την αντικατάσταση του διευθυντή Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ που η αντιπολίτευση έκρινε ως εσπευσμένη, συνδέοντας την με τις καταγγελίες Πανούση.

Τα αίματα άναψαν όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να πληροφορηθεί σε ποια υπηρεσία θα μετακινηθεί ο απερχόμενος διευθυντής Σταύρος Σταυρόπουλος με το Νίκο Τόσκα να δηλώνει άγνοια, καθώς δεν θα ήθελε να θεωρηθεί ως παρέμβασή του.

«Εγώ σας ήξερα ως διευθυντή του γραφείου του Μπεγλίτη να έχετε άποψη που θα πάνε οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν ξέρετε που πάει τώρα ο κ. Σταυρόπουλος;», αναρωτήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και όταν ο Νίκος Τόσκας του απάντησε πως «είχε άποψη για τα υποβρύχια και τα στικάκια», η κατάσταση παρ’ ολίγο να βγει εκτός ελέγχου.

«Είτε θρασύς, ανήθικος και λόγω τυχοδιωκτικής διαδρομής που ακολουθήσατε, ήσασταν στο γραφείο του Μπεγλίτη και σας βρήκα υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ», του είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και του φώναξε πως «καμία πολιτική αλητεία δεν τελειώνει έτσι, είμαστε στην αρχή και θα δείτε που θα φτάσουμε».

Νωρίτερα, ο Νίκος Τόσκας, ο οποίος δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις για την αντικατάσταση Σταυρόπουλου, τον χαρακτήρισε «αναποτελεσματικό». Υποστήριξε πως δεν θα πρέπει να συσχετίζονται η υπόθεση αυτή με τις καταγγελίες Πανούση και παρουσίασε στοιχεία που κατά τον ίδιο ενισχύουν τους ισχυρισμούς του.

«Υπάρχουν και άνθρωποι που δεν θα έπρεπε να είναι στο Σώμα. Θα ήθελα αποτελεσματικότητα. Είναι λάθος να συσχετίζουμε το τι γράφουν κάποια ΜΜΕ. Να μην βιαζόμαστε. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέπουμε ανταγωνισμούς ομάδων ή ατόμων στην ΕΛΑΣ. Αρκετά μέχρι εδώ. Υπάρχουν πολλά συμφέροντα και ανταγωνισμός», είπε και πρόσθεσε πως «για το 2014 από την υπηρεσία εφαρμόστηκε αυτόφωρη διαδικασία για 76 υποθέσεις. Το 2013 η αυτόφωρη διαδικασία κινήθηκε για 108 υποθέσεις και για το 2015 περίπου 40».

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η Ανέττα Καββαδία από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η αντιπολίτευση αντιδρά επειδή η συνεδρίαση καλύπτεται τηλεοπτικά. «Μιλάει εκείνη που βγήκε βουλευτής από τις κάμερες», της είπε η Σοφία Βουλτεψη. Έντονα αντέδρασε και ο Κώστας Τζαβάρας από τη ΝΔ με συνέπεια την ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης.