X

Στην Ολομέλεια η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα

Με τους εισηγητές των κομμάτων άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς. Το βράδυ η ψηφοφορία.

Ant1news

Άρχισε στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τα 2 + 10 δις ευρώ, στις 9:30 το πρωί.

Στο επίκεντρο των τοποθετήσεων των βουλευτών βρίσκεται η προστασία της πρώτης κατοικίας με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για πλήρη προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων πληθυσμού και την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι περιορίζεται πλέον δραματικά.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη διάταξη που αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, για την οποία έχουν εκφράσει προβληματισμό και βουλευτές της συγκυβέρνησης, ενώ το ΚΚΕ έχει καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου, που γίνεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών, στο σύνολό του και κατ' άρθρο, έγινε από τις αρμόδιες  επιτροπές Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Σημείο τριβής αποτέλεσε η επιβολή του φόρου στο κρασί. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απόσυρσης της ρύθμισης. «Δεν είμαστε δογματικοί, επανεξετάζουμε τη ρύθμιση για το κρασί», ανέφερε στη Βουλή ο Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, δεν μπορούν να «χωνέψουν» και στη μεγάλη τους πλειοψηφία απείχαν από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με το νέο πακέτο προαπαιτούμενων που περιλαμβάνει πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια.

Στη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές του πολυνομοσχεδίου, πέραν των εισηγητών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού οι βουλευτές των δύο κομμάτων που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών. Μόνον τέσσερις βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλησαν να μιλήσουν, ενώ από τους ΑΝΕΛ, εκτός από τον εισηγητή, μόνον ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.