X

“Λαβωμένη” η κυβερνητική πλειοψηφία

«Πέρασαν» τα προαπαιτούμενα αλλά η κυβέρνηση αριθμεί πλέον 153 βουλευτές μετά τις διαγραφές Παναγούλη και Νικολόπουλου. Πήραν πίσω τον «μισό» φόρο στο κρασί. Τι αλλάζει στα μέτρα.

Ant1news

Mε 153 ψήφους, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το πολυνομοσχέδιο για το τρίτο «πακέτο» προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης  των 2 + 10 δις ευρώ.

Ωστόσο, η κυβέερνητική πλειοψηφία βγαίνει αποδυναμωμένη καθώς πλέον αντί για 155 βουλευτές αριθμεί 153. Μετά την παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος όμως παρέδωσε την έδρα του στον Χριστόφορο Βερναρδάκη, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, του Στάθη Παναγούλη, που απείχε από την ψηφοφορία ενώ ο Πάνος Καμμένος διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ στον Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Το "πλήγμα" για τον κυβερνητικό συνασπισμό κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι, καθώς η δύναμη του μειώθηκε στους 153 βουλευτές, όσα και τα "ναι" στο πολυνομοσχέδιο (έναντι 137 "όχι") κι όλα αυτά ενώ το μεγάλο αγκάθι του Ασφαλιστικού είναι προ των πυλών, με τους δανειστές μάλιστα "να τρίζουν τα δόντια" στον Γιώργο Κατρούγκαλο, ζητώντας του πλήρες σχέδιο περικοπών.

Με τις κινήσεις του ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε ηχηρό μήνυμα στην κοινοβουλευτική ομάδα, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα γίνουν ανεκτές οποιεσδήποτε αποκλίσεις από τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές. Όπως σημειώνει η Καθημερινή, πρόκειται για κομβική αλλαγή στρατηγικής σε σχέση με τη στάση που είχε τηρήσει έναντι των διαφοροποιήσεων κατά την πρώτη κυβερνητική του θητεία.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Κατα τη διάρκεια της συζήτησης του νοπμοσχεδίου, σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι «έρχεται ο πιο βαρύς χειμώνας, ο χειμώνας της νεοφιλελεύθερης Αριστεράς, που δεν ξέρει ούτε που βρίσκεται ούτε που πατάει». Ο ΣΥΡΙΖΑείναι η νεοφιλελεύθερη αριστερά που έκανε φιλοδώρημα τις συντάξεις, μείωσε στο μισό το επίδομα θέρμανσης και όσους το λαμβάνουν, και αύξησε τον ΦΠΑ, είπε ο κ.  Μεϊμαράκης και πρόσθεσε πως «έχουμε δεύτερη φορά αριστερά, αλλά πρώτη φορά πλειστηριασμούς πρώτη κατοικίας». 

«Αναλγησία» καταλόγισε στην κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματα. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,  είπε πως η κυβέρνηση του  ΣΥΡΙΖΑ  και των  ΑΝΕΛ «με συνοπτικές διαδικασίες θα ξεσπιτώσει τον κόσμο». «Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ήσασταν καλοί στο να πουλάτε και τώρα καλύτεροι στο να ξεπουλάτε. Πουλήσατε ψεύτικα λόγια και “πρώτη φορά αριστερά” και σήμερα ξεπουλάτε την ελπίδα. Πουλήσατε δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση και ο κόσμος εισπράττει φόρους, εξώσεις και απελπισία. Αυτό δεν είναι Αριστερά. Είναι μια κυβέρνηση συμβιβασμένη που τα δίνει όλα» είπε η κ. Γεννηματά.

«Απάτη ολκής» χαρακτήρισε, από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης περί προστασίας της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Ο ΓΓ του ΚΚΕ εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για μία «συμφωνία που φέρνει το ξεσπίτωμα χιλιάδων λαϊκών οικογενειών, νέους φόρους και εκβιασμούς στους πολίτες για να πληρώσουν».


Η Ελλάδα είναι όμηρος των κλισέ, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κάνοντας λόγο για «κλισέ του αριστερού λαϊκισμού απέναντι στα κλισέ του δεξιού λαϊκισμού». «Και με αυτά τα κλισέ θέλατε να κάνετε πολιτική. "Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη", καλό και με ομοιοκαταληξία. Εσείς πήγατε στις εκλογές με αυτό το σύνθημα το οποίο στην μετάφραση του σήμαινε "μην πληρώνεις τίποτα – δεν θα χάσεις τίποτα"» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

«Η Ένωση Κεντρώων δεν μπορεί να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο γιατί, όπως λένε και τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προϊόν εκβιασμού. Εμείς δεν θα δώσουμε ψήφο σε καμία κυβέρνηση αν δεν έχουμε απάντηση στα 9 σημεία που έχουμε δώσει στο πρωθυπουργό για την ανασύνταξη της χώρας». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ πρότεινε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης,σημειώνοντας ότι, «είναι η μόνη λογική λύση στην προσπάθεια να σηκωθεί η Ελλάδα όρθια».

Μείωση κατά 50% του φόρου στο κρασί 

Λίγες ώρες νωρίτερα, υπό την "ενδοκυβερνητική πίεση", των έντονων αντιδράσεων της αγοράς,  τις βολές της Αντιπολίτευσης, αλλά και τις αντιρρήσεις κυβερνητικών βουλευτών - ως και του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες - συνεκλήθη "μίνι υπουργικό συμβούλιο" του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Κατόπιν αυτού, η Κυβέρνηση κατέθεσε άλλη μία νομοτεχνική βελτίωση, αυτήν την φορά στο άρθρο 13 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αφορά τα κρασιά.

Με την ρύθμιση αυτή, μειώνεται κατά 50% ο επιβαλλόμενος φόρος στο κρασί κι έτσι η επιβάρυνση "μειώνεται" απο τα 40 στα 20 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο ήτοι απο τα 30 στα 15 λεπτά του ευρώ ανά φιάλη (750 ml).

  

Όπως διευκρίνισε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο φόρος αυτός θα επιβληθεί και στα εισαγόμενα κρασιά, καθώς ουσιαστικά θα αποτελεί φόρο στην εγχώρια κατανάλωση οίνου (χύμα ή εμφιαλωμένου), κι επομένως θα βαρύνει εξίσου τα ελληνικά και τα εισαγόμενα κρασιά.

Ωστόσο, ο φόρος τελικώς δεν θα βαρύνει - προς ώρας, καθώς αναμένεται νέα παρέμβαση γι΄ αυτό το σκέλος - τα ελληνικά κρασιά που εξάγονται σε άλλες χώρες, "προστατεύοντας" έτσι, σύμφφωνα με κυβετρνητικά στελέχη, την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών κρασιών.

"Κλείδωσαν" τα ισοδύναμα του ΦΠΑ 

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, παρά το γεγονός ότι με την τροποποίηση αυτή "λείπουν" μερικές δεκάδες εκατομμυρίων απο τα αναμενόμενα δημόσια έσοδα που προτάθηκαν ως ισοδύναμα για την απόφαση πλέον κατάργησης του ΦΠΑ στην Εκπαίδευση, δεν γεννάται ζήτημα λήψης άλλων μέτρων, καθώς οι δανειστές "υποχωρώντας" δέχθηκαν ότι το ειδικό τέλος σε όλες τις στήλες όλων των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ θα έχει τελικώς μεγαλύτερη απόδοση απο αυτήν που ως τώρα εκτιμούσαν.