X

Κατατέθηκε στη Βουλή το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια

Επεκτείνεται η ισχύς του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Πανομοιότυπο νομικό καθεστώς με εκείνο των έγγαμων.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Η αντίστροφη μέτρηση για τη νομοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια ξεκίνησε από εχθές το βράδυ, καθώς το σχετικό σχέδιο νόμου κατατέθηκε στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκηση, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης εντός της ερχόμενης εβδομάδας και στόχος είναι να έχει ψηφιστεί έως τις 22 Δεκεμβρίου. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα προσδιοριστεί στη Διάσκεψη των προέδρων που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 3.00 το μεσημέρι.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επεκτείνεται η ισχύς του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια ενώ όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση, ενισχύεται η σημασία και οι συνέπειες του συμφώνου, καθώς αναγνωρίζονται «οικογενειακοί δεσμοί μεταξύ των δυο μερών».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θεσπίζεται για τα ομόφυλα ζευγάρια πανομοιότυπο νομικό καθεστώς με εκείνο των έγγαμων. Έτσι αποκτούν δικαιώματα που αφορούν στην περιουσία, κληρονομικά, ασφαλιστικά και διεκδίκησης διατροφής, μετά τη λύση του συμφώνου. Επιπλέον, ενισχύεται η «ιδιωτική αυτονομία των μερών» κυρίως σε ότι αφορά στις περιουσιακές τους σχέσεις.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης καθώς επίσης για το σωφρονιστικό σύστημα, ενώ προβλέπει και τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας. Ακόμη καθορίζεται το πλαίσιο της κατ οίκον έκτισης ποινής για κρατούμενες μητέρες, αυστηροποιούνται οι ποινές για το ρατσιστικό έγκλημα, ενώ επιτρέπεται η απαλλαγή του δράστη από την ποινή για συγκριμένα αδικήματα και εφόσον η πράξη τελέσθηκε για την προάσπιση μείζονος κοινωνικού συμφέροντος.