X

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Χωρίς εκπλήξεις όπως αναμενόταν πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο με τα 13 προαπαιτούμενα. Σφοδρή επίθεση της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.

Ant1news

Με 153 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ..

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε, με 138 ψήφους. το νομοσχέδιο. Στην ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε το ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου, ψήφισαν 191 βουλευτές.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και στα άρθρα του και στο σύνολό του.

Τα άρθρα 1,2,3,19 και 41, που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία από την ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη, επίσης ψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ (153 ψήφοι) ενώ καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (138 ψήφοι).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, η αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση τόσο για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου όσο και για την κατεπείγουσα διαδικασία με την οποία συζητήθηκε.

Στο τέλος της συζήτησης στο βήμα της Βουλής ανέβηκαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκτός των Γιάννη Πλακιωτάκη και Πάνου Καμμένου, ενώ ούτε ο πρωθυπουργός πήρε τον λόγο.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλής, υποστήριξε πως το κόμμα του δεν ψήφισε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα «για να μη συναινέσουμε στην υποκρισία και το ψέμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Γεννηματά: Οι δεσμεύσεις του  ΣΥΡΙΖΑ  - ΑΝΕΛ  έγιναν λόγια του αέρα

 

«Τα κοράκια έγιναν αρνάκια και οι δεσμεύσεις του  ΣΥΡΙΖΑ  - ΑΝΕΛ  έγιναν λόγια του αέρα, έπεα πτερόεντα», υπογράμμισε η πρόεδρος του  ΠΑΣΟΚ  Φώφη Γεννηματά. «Είναι η δεύτερη φάση του αφελληνισμού της ελληνικής οικονομίας.

Η πρώτη ήταν όταν η κυβέρνηση επέτρεψε σε ξένα funds να αγοράσουν τις τράπεζες με 5,5 δισ. ευρώ», είπε και πρόσθεσε: «Οι κόκκινες γραμμές του Τσίπρα έγιναν κόκκινα χαλιά για αετονύχηδες. Και τι μας ζητάτε; Να ψηφίζουμε εμείς αυτά που συμφωνήσατε; Η απάντηση είναι καθαρή, είναι ένα μεγάλο όχι», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Κουτσούμπας: Σύντομα δεν θα ξέρετε πού να κρυφτείτε

 

«Ούτε ένα μέτρο από αυτά που περιλαμβάνονται στα σημερινά προαπαιτούμενα, δεν αναιρεί έστω στο ελάχιστο, τα επίσης βαριά και βάρβαρα μέτρα που ψηφίστηκαν προηγούμενα, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παλιότερα» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Παράλληλα τόνισε πως η κυβέρνηση παραδίδει τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια στα κοράκια για να προχωρήσει το Φλεβάρη και με τα στεγαστικά και με τα καταναλωτικά δάνεια «που έχει ήδη συμφωνήσει».

Θεοδωράκης: Ένας πρόχειρος νόμος με ρουσφέτια και μπαλώματα

 

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής  «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και σήμερα θα βρεθούν 153 για να ψηφίσουν έναν πρόχειρο νόμο, που το 65% είναι ρουσφέτια και μπαλώματα», είπε ο κ. Θεοδωράκης και συνέχισε: «Η Ελλάδα έχει πολλά περισσότερα ανάγκη από μερεμέτια και συναλλαγές και παλαιοκομματικές διευθετήσεις».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αλλάζει τακτική και βαπτίζει «χρυσό τις λύσεις και τις προτάσεις που έρχονται από το παρελθόν». «Η εμπειρία είναι καλό σχολείο αλλά έχει ακριβά δίδακτρα. Και στην περίπτωση μας τα δίδακτρα αυτά τα πληρώνει η ελληνική κοινωνία», σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. 

Λεβέντης: Να παραιτηθεί ο Τσίπρας

 

«Να παραιτηθεί» κάλεσε τον Πρωθυπουργό ο Βασίλης Λεβέντης, «για να μην καταλήξει σαν τον Παπανδρέου και τον Σαμαρά». Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων απευθυνόμενος, μάλιστα, προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αντιμετώπισαν περιπαικτικά την «έκκλησή» του, τους προέτρεψε να μην γελάνε γιατί «θα κλαίνε όταν θα συμβεί αυτό».  

Τσακαλώτος: Ίσως να κάνουμε συμβιβασμούς που δεν θέλουμε

 

Ανησυχία προκάλεσε η αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για στεγαστικά δάνεια και καταναλωτικά, μπορεί να γίνουν συμβιβασμοί που δεν θα έχουν τον ταξικό διαχωρισμό που θα ήθελε η κυβέρνηση.

«Μπορεί εμείς να μην προστατεύουμε όσους πρέπει, θα διαπραγματευθούμε για στεγαστικά δάνεια, μικρομεσαίων και καταναλωτικά και πρέπει να μας πείτε ότι είστε στο πλάι μας για την προστασία των πιο ευάλωτων», είπε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στον Θανάση Παφίλη από το ΚΚΕ και πρόσθεσε πως «σε αυτή τη συζήτηση θα διαπραγματευθούμε και μπορεί να κάνουμε συμβιβασμούς που δεν θα έχουν τον ταξικό διαχωρισμό που θα θέλαμε».

Χουλιαράκης: Δεν θα μειωθεί ο μισθός για κανένα δημόσιο υπάλληλο

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο προστατεύονται τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ευάλωτων νοικοκυριών.

Μάλιστα ο κ. Χουλιαράκης τόνισε με έμφαση ότι θα υπάρξει ισχυρό δίχτυ προστασίας απέναντι στην ασύδοτη λειτουργία των funds, το οποίο θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα. Παράλληλα όμως διευκρίνισε ότι χωρίς την διαχείριση των κόκκινων δανείων η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα είχε αποτέλεσμα.

Σε ότι αφόρα το νέο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να μειωθεί ο μισθός κανενός δημόσιου υπαλλήλου.

Σύγκρουση Σταθάκη – Χατζηδάκη

 

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του βουλευτή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη. «Θα υπάρξει νομοθεσία πριν από τις 15 Φεβρουαρίου, η οποία θα προστατεύει κατηγορίες δανειοληπτών με μικρότερα δάνεια», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και προσέθεσε ότι το σχέδιο νόμου που συζητείται, αφορά μόνο μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και εξαιρεί εκείνα τα οποία αφορούν επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 50 εκατ. ευρώ, οι οποίες απασχολούν κάτω από 250 υπαλλήλους.

«Είναι άδικο να μας κατηγορείτε για μεταστροφή» είπε απευθυνόμενος στον εισηγητή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, και τόνισε ότι «υπάρχει συμφωνία προ των εκλογών, σαφής και συγκεκριμένη την οποία εφαρμόζουμε, και την βελτιώνουμε». «Προς τι η κριτική;" αναρωτήθηκε.

«Με την πολιτική την οποία ακολουθείτε, δεν αφήνετε περιθώρια για συνεννόηση, γιατί στρεβλώνετε τις θέσεις αντιπάλων και πάτε χωρίς πυξίδα, ενώ δεν αφήνετε περιθώρια στη χώρα» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ, «κόμμα πολιτικού χαμαιλεοντισμού».

Κόντρες για τα προαπαιτούμενα… με ατάκες από ταινίες και τραγούδια

Με αντιπαραθέσεις για τα κόκκινα δάνεια και αναφορές στη λογοτεχνία και το σινεμά ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου για τα προαπαιτούμενα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αποδέσμευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

"Καλά νέα" χαρακτήρισε τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης, που υποστήριξε ότι στο θέμα των κόκκινων δανείων, παρέχεται επαρκής προστασία στους δανειολήπτες, και επίσης πως παρέχεται επαρκής ρευστότητα στα τραπεζικά ιδρύματα.

"Είστε φιλελεύθεροι στα κόκκινα δάνεια και κομμουνιστές στους υπαλλήλους», είπε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και προσέθεσε ότι με το νέο μισθολόγιο υπάρχουν αυξήσεις μισθών, οι οποίες αφορούν γενικές γραμματείες υπουργείων. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυξάνει χωρίς λόγο το διαχειριστικό κόστος του ΕΣΠΑ, και έφερε ως παράδειγμα τη δημιουργία δυο επιτελικών ομάδων στο υπουργείο Εργασίας, επειδή -όπως υποστήριξε- υπάρχουν προβλήματα της σχέσεις της κ. Αντωνοπούλου με την κ. Φωτίου.

Με αναφορά στην αντιπαράθεση που είχαν οι κκ Σταθάκης και Χατζηδάκης νωρίτερα,
ξεκίνησε την ομιλία του ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, λέγοντας ότι η κατεύθυνση της κυβέρνησης δεν του θυμίζει Κάφκα ή Μόντι Πάιθονς αλλά την ελληνική ταινία "Ξύπνα Βασίλη", «που σε κάποιο σημείο οι αριστεροί που κέρδισαν το λαχείο έχουν γίνει οι δεξιότεροι και καπιταλιστικότεροι όλων» κι έχουν καλέσει στο σπίτι τους τον ποιητή Φανφάρα, ... «και καταλήγει κάποια στιγμή ο τρελός ο Βασίλης να τους λέει "Και το μυαλό είναι θολό, πωπωπω, πωπωπω!"». «Έτσι και η κυβέρνηση, λέει τώρα τα ακριβώς αντίθετα από όσα έλεγε πριν από λίγο καιρό και προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες ότι έχει δίκιο», συνέχισε ο κ. Παναγιώταρος, ενώ αναφέρθηκε και σε ιστορικά γεγονότα, κάνοντας λόγο για διώξεις Ελλήνων από το σοβιετικό καθεστώς, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ.

Για κουτσαβάκηδες της Χρυσής Αυγής έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, που «κοιμούνται και ξυπνάνε με μίσος για το ΚΚΕ και βλέπουν Στάλιν ως εφιάλτες». «Με το φόβο μας θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο θα υπάρχουν» προσέθεσε.

Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, το χαρακτήρισε ως «εργαλείο για την ικανοποίηση των αναγκών των μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος του λαού» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει το κρέας ψάρι» και τη Νέα Δημοκρατία ότι «έχει βγει στο κλαρί γιατί διεκδικεί την πατρότητα αυτής της πολιτικής».

«Είστε η χειρότερη κυβέρνηση από το 1827. Και το μόνο χειρότερο στη χώρα από αυτή την κυβέρνησή σας είναι δυστυχώς η αντιπολίτευση. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Το πολιτικό σύστημα της χώρας χρεοκόπησε» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης. Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις που αφορούν τα κόκκινα δάνεια εξέφρασε την εκτίμηση, ότι δίνουν νέα εργαλεία εκβιασμού στις τράπεζες και επιτρέπουν τη διαφθορά.

Την αντίθεσή του στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια εξέφρασε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης και υποστήριξε ότι εξυπηρετεί μόνο τις τράπεζες και όχι τους δανειολήπτες, οι οποίοι θα γίνουν αντικείμενο εκβιασμού από τις νέες εταιρείες που θα δημιουργηθούν. Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα για να εξυπηρετήσουν την ιδιωτική τους πελατεία.