X

Τσίπρας: Κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης

Μήνυμα Τσίπρα με αφορμή την ψήφιση του ν/σ για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Εκρηκτικό το κλίμα στη Βουλή. Διαφοροποιήσεις σε τρία μέτωπα.

Ant1news

 

Το δικό του πολιτικό μήνυμα με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια εξέπεμψε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, καλώντας σε συστράτευση τις δημοκρατικές δυνάμεις και τα κινήματα απέναντι στο σκοταδισμό, το ρατσισμό και το φασισμό που μολύνουν τις κοινωνίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου που έχει διχάσει τα κόμματα, μίλησε για σημαντική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπεράσπιση της ισοτιμίας και τόνισε πως με το νομοσχέδιο αυτό κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης και ντροπής, που οδήγησε ακόμη και σε καταδίκες της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

«Χρειάζεται εγρήγορση και πολιτικό θάρρος για να μην επιτρέψουμε στο σκοτάδι να κυριαρχήσει της δημοκρατίας», είπε, στρέφοντας το βλέμμα και προς τον κυβερνητικό του εταίρο, αλλά και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που καταψηφίζουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι θα έπρεπε να είχε φέρει νωρίτερα προς ψήφιση η κυβέρνηση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και πρόσθεσε πως με την ψήφισή του δικαιώνονται αγώνες και ανοίγονται νέοι δρόμοι.

Εκρηκτικό κλίμα στη Βουλή

Εκρηκτικό είναι το κλίμα από το πρωί στη Βουλή που συζητείται η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, που διχάζει τα κόμματα. Πολλές ήταν οι στιγμές έντασης, με τους τόνους να ανεβαίνουν συχνά, ενώ δεν έλειψαν και οι χυδαιότητες από την Χρυσή Αυγή.

Παράλληλα, υπήρχαν διαφοροποιήσεις σε τρία μέτωπα. Εντός της συγκυβέρνησης, αφού οι  ΑΝΕΛ εμμένουν στις διαφωνίες τους, καταψηφίζοντας όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν σε αυτό το θέμα, με τον Βασίλη Κόκκαλη να δηλώνει ότι το κόμμα του λέει «όχι» στο σύμφωνο γιατί λέει «ναι» στο Σύνταγμα. «Η οικογένεια είναι η προαγωγή του έθνους. Πώς όμως θα προαχθεί με υιοθεσία τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια;», είπε.

Διαφοροποιήσεις όμως παρουσιάζονται και εντός των ΑΝΕΛ, αφού ο Κώστας Ζουράρις υπερηφίζει το νομοσχέδιο για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης.

Την ίδια ώρα, κι ενώ στη ΝΔ εκφράζονται ισχυρές επιφυλάξεις και μιλούν για ψήφο κατά συνείδηση, η Νίκη Κεραμέως βγήκε στο αντάρτικο, δηλώνοντας πως θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Απαραίτητο βήμα χαρακτήρισε την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θα απελευθερώσουν την κοινωνία και θα πάνε τη χώρα μπροστά μίλησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης: «Για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα δικαιώματα δεν έχουν προτεραιότητα. Δεν το λέω μόνο για το σημερινό αποσπασματικό νομοσχέδιο αλλά το λέω και για όσα δεν κάνετε στις φυλακές, για όσα δεν κάνετε για τους ανάπηρους, για όσα δεν κάνετε για τους Ρομά . Υποσχεθήκατε πολλά – πήρατε τις ψήφους - και τώρα ραντεβού στην επόμενη προεκλογική περίοδο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, επιτέθηκε στην Εκκλησία, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το επίμαχο νομοσχέδιο, «η εκκλησία ζει τον μεσαίωνα της».Τάχθηκε υπέρ του σημερινού νομοθετήματος επισημαίνοντας ότι λύνει αστικά προβλήματα Ελλήνων πολιτών και αφού τόνισε ότι πρέπει ο σύντροφος σε ένα ομόφυλο ζευγάρι να λαμβάνει την σύνταξη ή το σπίτι του άλλου όταν εκείνος αποδημήσει, εξέφρασε την απορία «αυτό γιατί δεν μπορεί να το καταλάβει η Εκκλησία».



Πάντως, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρακσευόπουλος υποστήριξε ότι το σύμφωνο συμβίωσης δεν εισάγει την τεκνοθεσία και την υιοθεσία.