X

Υπερψηφίστηκε η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια

Μαραθώνια συνεδρίαση, εντάσεις και ηχηρές απουσίες. Ποιοι ψήφισαν, ποιοι καταψήφισαν.

Ant1news

Υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων και με 193 ψήφους, έναντι 56 κατά, σε σύνολο 249 παρόντων βουλευτών, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το σύμφωνο συμβίωσης.

Η σταθερή γραμμή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η αρνητική στάση των ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο (πλην τριών βουλευτών που υπερψήφισαν) το «όχι σε όλα» της Χρυσής Αυγής και οι διαφοροποιήσεις βουλευτών που παρατηρήθηκαν στα κόμματα, κυρίως στη ΝΔ, καθώς και ο μεγάλος αριθμός απόντων, χαρακτήρισαν την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια, τόσο επί της αρχής όσο και σε άρθρα, καθώς και σε μία τροπολογία. «Όχι» επίσης ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απουσίασαν 10 βουλευτές του κόμματος.

Το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης στήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων καθώς και 19 βουλευτές από τη ΝΔ και τρεις των ΑΝΕΛ.

Από τη ΝΔ υπερψήφισαν επί της αρχής 19 βουλευτές: Θεόδωρος Φορτσάκης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Οικονόμου, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης (κατά στο άρθρο 7) Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Κατερίνα Παπακώστα, Κώστας Τασούλας (κατά στα άρθρα 9, 10 και 11), Νίκος Παναγιωτόπουλος (κατά στα άρθρα 9,10 και 11) Χρήστος Δήμας, Γιάννης Πλακιωτάκης, Σίμος Κεδίκογλου. Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος και ο Γιάννης Βρούτσης υπερψήφισαν επί της αρχής αλλά καταψήφισαν όλα τα άρθρα.

 

«Όχι» ψήφισαν 29 βουλευτές της ΝΔ: 'Αννα Καραμανλή, 'Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Κώστας Βλάσης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μανώλης Κόνσολας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Κασαπίδης, Μαρία Αντωνίου, Θανάσης Δαβάκης, Χρήστος Κέλλας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Κουκουδήμος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιαννάκης Στέργιος, Γιώργος Βαγιωνάς, Νότης Μηταράκης, Βασίλης Γιόγακας, Θανάσης Μπούρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Θανάσης Καββαδάς, Χρήστος Μπουκώρος και Φωτεινή Αραμπατζή.

 

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απουσίασαν 27 βουλευτές: Δημήτρης Σταμάτης, Σοφία Βούλτεψη, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Τζαβάρας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, 'Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Κοντογεώργος, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Κώστας Τσιάρας, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Φωτεινή Αραμπατζή, Χρήστος Σταϊκούρας, Βασίλης Κικίλιας, Καραγκούνης Κώστας, Γεωργία Μαρτίνου, Θόδωρος Καράογλου, Μάριος Σαλμάς, Ευάγγελος Μπασιάκος και Γιάννης Αντωνιάδης.

Από τους ΑΝΕΛ, «ναι» στο σύμφωνο συμβίωσης είπαν η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις. Οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος καταψήφισαν. Ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος απουσίαζε από την ψηφοφορία.

"Όχι" ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ενώ απουσίαζε ο έτερος ανεξάρτητος βουλευτής, Στάθης Παναγούλης.

 

Ηχηρές απουσίες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι απουσίες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ορισμένες εκ των οποίων ήταν πολύ ηχηρές. Απόντες από την ψηφοφορία μεταξύ άλλων  ήταν, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς από τη ΝΔ, καθώς και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου που έχει διχάσει τα κόμματα, μίλησε για σημαντική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπεράσπιση της ισοτιμίας και τόνισε πως με το νομοσχέδιο αυτό κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης και ντροπής, που οδήγησε ακόμη και σε καταδίκες της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το κλίμα στη Βουλή ήταν εκρηκτικό από την αρχή της συζήτησης και υπήρχαν διαφοροποιήσεις τόσο εντός της κυβέρνησης λόγω της διαφοροποίησης των ΑΝΕΛ, όσο και στη ΝΔ κάτι που αποτυπώθηκε και στην ψηφοφορία. Ακόμα όμως και μέσα στο κόμμα των ΑΝΕΛ δεν υπήρχε ομοθυμία, με τον κ. Ζουράρη να δηλώνει ότι θα ψηφίσει θετικά.

Για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θα απελευθερώσουν την κοινωνία και θα πάνε τη χώρα μπροστά μίλησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης: «Για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα δικαιώματα δεν έχουν προτεραιότητα. Δεν το λέω μόνο για το σημερινό αποσπασματικό νομοσχέδιο αλλά το λέω και για όσα δεν κάνετε στις φυλακές, για όσα δεν κάνετε για τους ανάπηρους, για όσα δεν κάνετε για τους Ρομά . Υποσχεθήκατε πολλά – πήρατε τις ψήφους - και τώρα ραντεβού στην επόμενη προεκλογική περίοδο».

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, επιτέθηκε στην Εκκλησία, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το επίμαχο νομοσχέδιο, «η εκκλησία ζει τον μεσαίωνα της».Τάχθηκε υπέρ του σημερινού νομοθετήματος επισημαίνοντας ότι λύνει αστικά προβλήματα Ελλήνων πολιτών και αφού τόνισε ότι πρέπει ο σύντροφος σε ένα ομόφυλο ζευγάρι να λαμβάνει την σύνταξη ή το σπίτι του άλλου όταν εκείνος αποδημήσει, εξέφρασε την απορία «αυτό γιατί δεν μπορεί να το καταλάβει η Εκκλησία».

Πάντως, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος υποστήριξε ότι το σύμφωνο συμβίωσης δεν εισάγει την τεκνοθεσία και την υιοθεσία.