X

Τσίπρας προς αντιπολίτευση: Είστε με τους συνταξιούχους ή με το ΔΝΤ;

Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Είπε ότι χωρίς νέα μέτρα, τα Ταμεία θα καταρρεύσουν. Τι ζήτησε απο τα άλλα κόμματα. Σε υψηλούς τόνους η δευτερολογία.

Ant1news

 

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για κρυφτούλι, παραπληροφόρηση ή δημαγωγία από πλευράς των πολιτικών δυνάμεων σε ότι αφορά την αναγκαία μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός κατά την έναρξη της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στην Βουλή για το Ασφαλιστικό, σημειώνοντας τις ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις της ύφεσης στους πόρους των Ταμείων, μέσω της μείωσης των ασφαλισμένων και ακόμη περισσότερο εκείνων οι οποίοι μπορούν και είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, επιτιθέμενος σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «είναι γνωστό ότι το έλλειμμα βιωσιμότητας των Ταμείων σχετίζεται με την λεηλασία των αποθεματικών από τις κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα 40 χρόνια, το δημογραφικό, αλλά και στις επιλογές που έγιναν κατά τα τελευταία χρόνια της κρίσης», τα οποία μεταξύ άλλων, «ανέβασαν την ανεργία από το 7% στο 25%».

"Αν δεν πάρουμε μέτρα το σύστημα θα καταρρεύσει"

Χαρακτήρισε ως ανεύθυνη την στάση των κομμάτων εξουσίας των προηγούμενων δεκαετιών, λέγοντας ότι «δεν υποβάλλουν προτάσεις, αλλά στέκονται ως «εισαγγελείς και κουνούν το δάχτυλο στην Κυβέρνηση», όταν τα στελέχη τους διαχρονικά έχουν τεράστιες ευθύνες για την εξέλιξη των πραγμάτων, ενώ έκανε ευρείες αναφορές στην τοποθέτηση των αποθεματικών των Ταμείων σε δομημένα ομόλογα, αλλά και στο PSI, που ήταν ιδιαίτερα αιματηρό, όπως είπε ο κ. Τσίπρας για τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «συζητάμε σήμερα για το Ασφαλιστικό, όχι διότι μας το ζητούν οι δανειστές, διότι αν δεν πάρουμε μέτρα το σύστημα θα καταρρεύσει», λέγοντας ότι για να πληρωθούν οι συντάξεις του 2016 το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης πρέπει πέραν της κρατικής επιχορήγησης να βρει πρόσθετους πόρους 880 εκατομμυρίων ευρώ, ανάγκες που πολλαπλασιάζονται για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ορατό ενδεχόμενο κατάρρευσης των Ταμείων και αδυναμίας καταβολής συντάξεων, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση του, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, δεν θέλει «να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί».

 

"Περιμένουμε τις προτάσεις σας"

«Ανοίγουμε την συζήτηση με αίτημα του επείγοντος και της ιστορικής ευθύνης, έχοντας ετοιμάσει ένα σχέδιο που προωθεί την δικαιοσύνη και την αρχή της αναλογικότητας, ανακατανέμοντας τα βάρη μεταξύ φτωχών και πλουσιότερων», τόνισε ο Πρωθυπουργός, στρέφοντας τα βέλη του στα κόμματα της Αντιπολίτευσης, καλώντας τα να υποβάλλουν προτάσεις.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, «στην  συμφωνία προβλέπεται η εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ, χωρίς όμως αυτό να επιβάλλεται να προέλθει από περικοπές και μειώσεις συντάξεων. Σε αυτό το πλαίσιο και μέσα στο γράμμα της συμφωνίας, δώσαμε προτεραιότητα να μην κοπούν συντάξεις, καλέσαμε τους εργοδότες και τους ζητήσαμε «να βάλουν πλάτη» για να μην κοπούν περαιτέρω οι συντάξεις και δέχθηκαν μια μικρή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που δέχθηκαν», λέγοντας ότι άμεσα θα αναλαμβάναμε δράση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, για να αρθεί αυτό το μικρό βάρος από την αύξηση των εισφορών.

«Η Κυβέρνηση έχει καταθέσει σε δημόσιο διάλογο μια πρόταση, μπορεί να μην σας αρέσει, περιμένουμε τις προτάσεις σας», είπε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στις πτέρυγες της Αντιπολίτευσης, καλώντας τα κόμματα να απαντήσουν αν θα στηρίξουν αυτήν την πρόταση ή θα συνταχθούν με το ΔΝΤ που ζητά μείωση των συντάξεων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

"Πυρά" προς τη Νέα Δημοκρατία

Ο Πρωθυπουργός επικέντρωσε τα βέλη του προς την Νέα Δημοκρατία, η οποία στην προεκλογική ρητορική της προεξοφλούσε, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, την μείωση των συντάξεων και την απώλεια εισοδήματος για τους συνταξιούχους, σημειώνοντας – χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης - ότι η παρούσα Κυβέρνηση δεν το δέχεται κι έχει βάλει «κόκκινη γραμμή» για να μην μειωθούν οι συντάξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε συνοπτική παρουσίαση των βασικών παραμέτρων της πρότασης της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι προκρίνεται η δημιουργία ενός Ταμείου κύριας ασφάλισης, η  παροχή της εθνικής σύνταξης σε όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης και η ανακατανομή των βαρών των εισφορών, αναλόγως των εισοδημάτων των ασφαλισμένων, καθώς και τις "διορθώσεις" σε ότι αφορά τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, τονίζοντας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης φυσικά και επιδέχεται βελτιώσεων.

Απευθυνόμενος στα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ιδεολογικά μας χωρίζει άβυσσος, έχετε μια νεοφιλελεύθερη αφήγηση, ενώ για εμάς η αναδιανομή των βαρών είναι στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης».

 

Επανέλαβε την πρόσκληση για διάλογο στους αγρότες

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών και την άρνηση τους να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την απορία του ότι «ενώ τώρα οι πόρτες του διαλόγου είναι ανοιχτές από την αρχή, κάποιοι δεν τον θέλουν», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι αντίθεση με τους αγρότες και επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση του προς τους διαμαρτυρόμενους για διάλογο, ενώ σημείωσε ότι «δεν θέλουμε να δυσφημούσε αγώνες, οι αγώνες είναι χρήσιμοι, αρκεί να έχουν και αποτέλεσμα».

«Στις κινητοποιήσεις η μεγάλη πλειονότητα είναι κάποιοι που βλέπουν τα εισοδήματα τους να μικραίνουν, όμως κάποιοι από αυτούς που πρωτοστατούν παίρνουν επιδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας προαναγγέλλοντας «ρυθμίσεις για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σε φορολογικές ρυθμίσεις, με στόχο την προστασία των αδυνάμων».

«Αν δεν γίνει μεταρρύθμιση, το 2026 η βασική σύνταξη θα είναι μηδέν ευρώ», είπε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι «με την παρέμβαση της Κυβέρνησης το ύψος της θα είναι σήμερα 384 ευρώ», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν μεν επιβαρύνσεις, μικρές επιβαρύνσεις, αλλά αυτές έχουν αποτέλεσμα», δίνοντας το παράδειγμα αγρότη ηλικίας 57 ετών που θα βγει σε σύνταξη το 2016, λέγοντας ότι από το 2018 θα δίνει επιπλέον εισφορές 14,5 ευρώ τον μήνα, αλλά θα πάρει το 2026 σύνταξη 580 ευρώ και όχι 280 που έπαιρνε αν δεν γινόταν η μεταρρύθμιση».

 

 Τρίπρας προς Κυριάκο: Είστε γιαλαντζί μεταρρυθμιστής

Νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας είπε πως «επιτέλους υπάρχουν καθαρές ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση», χαρακτηρίζοντας τον κ. Μητσοτάκη «ακραία νεοφιλελεύθερο».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στην πρόταση του προέδρου της ΝΔ λέγοντας: «Τι καταθέσατε ως πρόταση; Ιδιωτική ασφάλιση, περικοπές στις συντάξεις αφού είστε ενάντια στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή περικοπές 70% στις επικουρικές, μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, συμψηφισμό στις επιδοτήσεις των αγροτών με τις εισφορές τους. Αυτά προτείνατε, σας ευγνωμονώ ειλικρινά».

 

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε, αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας πως «οι απόψεις σας είναι ταυτισμένες με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών. Βρισκόμαστε ακόμα υπό επιτήρηση του «κουαρτέτου», του οποίου τα μέλη διαφωνούν μεταξύ τους. Και η Αξιωματική Αντιπολίτευση ταυτίζεται με τις απόψεις του ΔΝΤ».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ήταν το κράτος που φτιάξατε εσείς». 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «η χώρα παρά τις αδυναμίες και τις δυσκολίες, κατάφερε μέσα σε μία χρονιά με capital controls να υπερβεί τον στόχο που εσείς θέσατε» και αναρωτήθηκε: «Αυτή είναι η μεγάλη καταστροφή; Πρώτη φορά είχαμε πρωτιά στην απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ. Γιατί ήμασταν τόσα χρόνια τελευταίοι; Μήπως είχε να κάνει με τις πελατειακές σχέσεις;» 

Και συνέχισε λέγοντας: «Όποτε θέλετε να κάνουμε τον διάλογο για το μισθολόγιο, για τη Δημόσια Διοίκηση. Μάλλον εσείς θέλετε να ξαναδούμε το μισθολόγιο, όχι το ΔΝΤ». «Σήμερα οι μετακλητοί υπάλληλοι είναι σχεδόν οι μισοί. Για ποιο ηθικό πλεονέκτημα μιλάτε;» τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την επίθεση στον πρόεδρος της ΝΔ. «Εσείς κ. Μητσοτάκη είχατε 51 μετακλητούς, ο κ. Βερναρδάκης 2. Προκαλέσατε χάος, μέσα σε μία νύχτα αποφασίσατε να αλλάξετε όλους τους γενικούς διευθυντές. Αυτό είναι αξιοκρατία;», είπε ο πρωθυπουργός και πρόεσθεσε: «Εμείς καταθέτουμε ένα νομοσχέδιο για να σταματήσει η κομματικοποίηση στη Δημόσια Διοίκηση. Φτιάχνουμε το Εθνικό Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων. Φτιάχνουμε τον θεσμό του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα», και αναρωτήθηκε «θα ψηφίσετε αυτή τη μεγάλη τομή;». «Είστε γιαλαντζί μεταρρυθμιστής κ. Μητσοτάκη» είπε τέλος ο Αλέξης Τσίπρας.