X

“Κόντρα” χωρίς… ουσία για το Ασφαλιστικό

Ανέβηκαν οι τόνοι στην Βουλή στην συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Σφοδρά "πυρά" αντάλλαξαν Τσίπρας - Μητσοτάκης. Τι είπαν οι άλλοι αρχηγοί.

Ant1news

Σε υψηλούς τόνους, με κόντρες, προσωπικές αντεγκλήσεις και «καρφιά» πραγματοποιήθηκε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, με τους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη να ανταλλάσουν «πυρά» στην πρώτη τους «σύγκρουση» στην Ολομέλεια, ενώ τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο στις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του είπε ότι η σημερινή συζήτηση διεξάγεται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι όλα τα κόμματα οφείλουν να πάρουν θέση σε ένα μείζον θέμα όπως αυτό της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού συστήματος. Τόνισε ότι στο ερώτημα «αν οι επόμενες γενιές θα έχουν κοινωνική ασφάλιση δεν χωρούν υπεκφυγές, ούτε κρυφτό». Είπε ότι το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν είναι βιώσιμο «και αν δεν πάρουμε μέτρα θα καταρρεύσει».

Τσίπρας προς αντιπολίτευση: Είστε με τους συνταξιούχους ή με το ΔΝΤ;

 

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως σε εκείνα που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, τα προηγούμενα χρόνια έθεσε ερωτήματα με πρώτο «αν εκτός από δημαγωγία, έχουν κάποια πρόταση να καταθέσουν εκείνοι που δημιούργησαν το πρόβλημα, λεηλάτησαν τα Ταμεία και δημιούργησαν "μαύρες τρύπες" σε αυτά στα χρόνια της κρίσης».

«Θα στηρίξετε την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εργοδοτικούς φορείς για αύξηση της εισφοράς τους, ή θα συμπαραταχθείτε με το ΔΝΤ και τις ιδεοληψίες του που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές συντάξεων, δίπλα στις 12 προηγούμενες που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί;» ήταν το δεύτερο ερώτημα που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν προβλέπει περικοπές συντάξεων.

«Κάποιοι αρνούνται τον διάλογο με την κυβέρνηση», τόνισε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε: «Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο , δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες δήλωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως «πράγματι υπάρχουν γκρίζες ζώνες και θα πρέπει να μπει τάξη, υπογραμμίζοντας πως οι αγρότες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε αλλά οι μεσάζοντες που έχουν αδήλωτα υπερκέρδη».

 

Τρίπρας σε Κυριάκο: Είστε γιαλαντζί μεταρρυθμιστής 

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη δευτερολογία του. Είπε πως «επιτέλους υπάρχουν καθαρές ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση», χαρακτηρίζοντας τον κ. Μητσοτάκη «ακραία νεοφιλελεύθερο» και «γιαλαντζί μεταρρυθμιστή».

Τσίπρας: Μάχη για να μη μειωθούν οι συντάξεις

«Είναι και δίκαιο και ηθικό να δώσουμε τη μάχη για να μην μειωθούν οι συντάξεις», είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση αρχηγών που έγινε στη Βουλή για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν είναι μόνο η κυβέρνηση αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που απαιτεί να μην υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι σε αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση θα δώσει μάχη το επόμενο διάστημα για μια ευρύτερη κοινωνική συμφωνία και θα δώσει και μάχη με τους θεσμούς ώστε να τους πείσει ότι ενώ η χώρα και η οικονομία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έξοδο από την κρίση και για να προχωρήσει σε αυτή την πολυπόθητη έξοδο χρειάζεται κοινωνική συνοχή.

Κυριάκος σε Τσίπρα: Με τους δανειστές είσαστε εσείς που υπογράψατε τρίτο μνημόνιο

"Με τους δανειστές είσαστε εσείς που υπογράψατε τρίτο μνημόνιο", ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του, απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για την συμφωνία της ΝΔ με τις θέσεις του ΔΝΤ. O κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα έλθει η ώρα να θέσει τα ερωτήματα για την διαπραγμάτευση το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τον ρόλο του Γιάνη Βαρουφάκη.

"Δεν είμαι ούτε με τα τρακτέρ ούτε με το ΔΝΤ. Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ και τώρα είσαστε με το ΔΝΤ", είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε προηγούμενη αιχμή του πρωθυπουργού.

Μητσοτάκης: Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή με συνολική επίθεση στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «έχετε μετατρέψει την ελπίδα σε απόγνωση. Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας, οδηγήσατε την χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη, κλείσατε τις τράπεζες, υπογράψατε τρίτο μνημόνιο».

 

Συνεχίζοντας την επίθεση θύμισε την 13η σύνταξη, την κατάργηση με έναν νόμο του μνημονίου. «Εσείς μπορεί να θέλετε να τα ξεχάσετε, οι πολίτες όμως βιώνουν την σκληρή πραγματικότητα. Ούτε ένα συγγνώμη στους πολίτες, αντίθετα επιλέξατε την Κυριακή μία διχαστική επίθεση. Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος. Το δίλημμα σήμερα είναι ανάμεσα στο χθες του λαϊκισμού και στο αύριο της αλήθειας και των μεταρρυθμίσεων».

Πρόταση Καμμένου για φόρο επί τραπεζικών συναλλαγών 


Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας, ο οποίος διαδέχθηκε στο βήμα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υπερασπίστηκε την κυβέρνηση Σημίτη, και «υπενθύμισε» ότι τότε ήταν ο Μιλτιάδης Έβερτ πρόεδρος της ΝΔ και από την πτέρυγα της ΝΔ «δίναμε μάχη» εναντίον του ΠΑΣΟΚ του Γιαννίτση «γιατί τα Ταμεία τότε έπαιζαν στο Χρηματιστήριο τα αποθεματικά τους». «Μετά την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ τα ξεχάσαμε;» διερωτήθηκε όπως επίσης κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι ξέχασε «τι γινόταν με τις μετοχές της Εθνικής και τα Ταμεία, όταν ήταν στέλεχός της». Υπενθύμισε ακόμη, ότι «μετά τον μεγάλο τζόγο της εποχής του ΠΑΣΟΚ, ήρθε η εποχή του PSA, που έκανε η ΝΔ ως συνέταιρος του ΠΑΣΟΚ».

 

Παράλληλα, ο Πάνος Καμμένος κατέθεσε πρόταση να θεσπιστεί φόρος επί των τραπεζικών συναλλαγών έως 1,5%, ώστε να εξασφαλιστούν έσοδα για το Ασφαλιστικό σύστημα και να μειωθούν οι εισφορές που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τους αγρότες αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες και κάλεσε τον Γιώργο Κατρούγκαλο να εξετάσει την πρόταση επισημαίνοντας, όμως,  ότι ελαφρύνσεις πρέπει να υπάρξουν μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Γεννηματά: Πάρτε πίσω τώρα το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό 

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι προτάσεις της για το ασφαλιστικό δεν είναι μεταρρύθμιση, δεν οδηγούν σε λύση του ασφαλιστικού αλλά στη φτωχοποίηση των Ελλήνων. Είναι ένα επικίνδυνο σχέδιο δήλωσε η Φώφη Γεννηματά και υπογράμμισε πως οδηγεί σε μειώσεις των συντάξεων.

Η κ. Γεννηματά ανέφερε πως οι ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση για τους αγρότες, τους εξοντώνουν οικονομικά και τους οδηγεί σε απόγνωση ενώ επισήμανε πως το σχέδιο της κυβέρνηση πλήττει και τους σημερινούς συνταξιούχους και ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους .

 

Όπως εξήγησε «υπονομεύει την αρχή της αναλογικότητας, την ασφαλιστική συνείδηση και τις συντάξεις», και  «η μείωση των συντάξεων φτάνει μεσοσταθμικά στο 15% του σημερινού ύψους». Ταυτόχρονα, «εξοντώνει κοινωνικές ομάδες, υπονομεύει την αλληλεγγύη των γενεών και δημιουργεί κίνητρο εισφοροδιαφυγή».

 Παράλληλα, η κ. Γεννηματά κατηγόρησε και τη Ν.Δ. λέγοντας ότι «πρώτη σήκωσε την σημαία μνημόνιο – αντιμνημόνιο και περνά σε μία νέα σημαία: τον αντιΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν το έχει ανάγκη η χώρα η οποία χρειάζεται ενότητα και όχι διχασμό».

Κουτσούμπας: Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν διορθώνεται, να αποσυρθεί 

«Δεν μπορεί να υπάρχει συζήτηση για το Ασφαλιστικό που δεν θα ξεκινά από την επιστροφή των αποθεματικών που καταληστεύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μπορεί να υπάρχει συζήτηση που δεν θα θέτει θέμα κατάργησης της μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας, όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που δεν άγγιξε στο ελάχιστο η συγκυβέρνηση σας (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ). Άρα, όταν ζητάτε προτάσεις για το Ασφαλιστικό και την ίδια στιγμή θεωρείτε δεδομένη την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων, θεωρείτε δεδομένες τις δεσμεύσεις του Μνημονίου για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, θεωρείτε δεδομένη την εργασιακή ζούγκλα που υπάρχει, είναι σαν να ζητάτε προτάσεις μόνο για τον τρόπο σφαγής των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των νέων της πατρίδας μας» τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

 

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «τέτοιες προτάσεις μην περιμένετε από το ΚΚΕ, τέτοιες προτάσεις μπορούν πιθανόν να σας καταθέσουν τα άλλα κόμματα και τις καταθέτουν, άλλωστε μαζί τους ψηφίσατε το Μνημόνιο, μαζί τους συμφωνείτε τους βασικούς άξονες και του Ασφαλιστικού, στα δικά τους χνάρια βαδίζετε, άσχετα αν σήμερα με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα, σηκώνετε τους τόνους για αντιπολιτευτικούς λόγους».

Θεοδωράκης: Ζητήστε συγγνώμη από τους αγρότες 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη από τους αγρότες υπογραμμίζοντας πως το ασφαλιστικό υπήρξε για την Ελλάδα ένα φαγοπότι.

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την κοινωνική δικαιοσύνη ως εξής: Δεν έχει καμία σημασία πόσο χαμηλά θα πέσει το βιοτικό επίπεδο κάποιου, αρκεί να πέσει όλων», είπε ο Στ. Θεοδωράκης υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «θυσιάζει τους ελεύθερους επαγγελματίες για να μην θυσιάσει το πελατειακό της κράτος». «Καταργήστε τώρα με έναν νόμο και ένα άρθρο τον νόμο Τσοχατζόπουλου που το 1985 μετέτρεψε τα πολιτικά γραφεία των υπουργών σε δημόσιες υπηρεσίες», ήταν η πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού που απευθύνθηκε «στα κόμματα εξουσίας, αλλά πρωτίστως στην κυβέρνηση».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επέκρινε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι «ήσασταν μαζί στις διαδηλώσεις εναντίον της πρότασης Γιαννίτση» με «κοινό στόχο ότι φάμε ότι πιούμε και ότι αρπάξουμε σήμερα και άσε τις επόμενες γενεές στην τύχη τους».

Λεβέντης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο υποκρισίας

Κατά των διαδηλωτών της «κατσαρόλας» και της «γραβάτας», όπως τους αποκάλεσε, τάχθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και πήρε σαφείς αποστάσεις από τις μορφές διαμαρτυρίας που επέλεξαν οι διαδηλωτές κατά του ασφαλιστικού λέγοντας ότι «αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά».

 

Ο κ. Λεβέντης προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι με τα μέτρα που προωθεί κατά των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών «στο τέλος θα φάει ξύλο» και έθεσε τους όρους του για την υπερψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Μέσω… Γιαννίτση απάντησε στη ΝΔ ο Κατρούγκαλος

Με παραπομπή στον Τάσο Γιαννίτση, τον οποίο είχε επικαλεστεί στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στον ισχυρισμό του προέδρου της ΝΔ ότι το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο έως το 2060, μέχρι που ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο κ. Κατρούγκαλος διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο του κ. Γιαννίτση «Το ασφαλιστικό και η κρίση», όπου ο πρώην υπουργός γράφει ότι «η περίοδος από το 2010 μέχρι τότε που πήραμε την κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα αλλά επιβάρυνε τα ελλείμματα των ταμείων κατά 33%».

Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντας «αντεστραμμένη πραγματικότητα» όσα ακούστηκαν για την πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. 

Τσακαλώτος: Η αναδιανομή δεν είναι ταξικό μίσος

Χρησιμοποιείτε τη γλώσσα των Αμερικανών ρεπουμπλικάνων, όταν θεωρείτε την «αναδιανομή», «ταξικό μίσος», είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας από το βήμα της Βουλής, στις αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο Ασφαλιστικό. 

 

Αναφερόμενος ειδικότερα στην άποψη, ότι έως το 2014 το Ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο, ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, σύμφωνα με την οποία, η συνταξιοδοτική δαπάνη έφθανε το 17% του ΑΕΠ, την ώρα που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 8% και στο 9% του ΑΕΠ, και η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα λάβει νέα μέτρα.