X

ΝΔ: Η Κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει χέρι στις Ανεξάρτητες Αρχές

Εντείνονται οι αντιπαραθέσεις στη Βουλή. Τι λέει η Ν. Κεραμέως της οποίας ο σύζυγος είναι 6 χρόνια στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τι απαντούν οι ΑΝΕΛ.

Ant1news

Μετά τις κόντρες για τηλεοπτικές άδειες φούντωσε ο καυγάς στη Βουλή και για την τροπολογία που αφορά στη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τη ΝΔ να κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να βάλει χέρι στις ανεξάρτητες αρχές και να υποβάλλει ένσταση αντισυνταγματικότητας, η οποία ωστόσο, απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η Νίκη Κεραμέως της οποίας ο σύζυγος είναι εδώ και 6 χρόνια στην «Επιτροπή Ανταγωνισμού», κατηγόρησε την κυβέρνηση για προώθηση φωτογραφικής διάταξης και εμφανώς φορτισμένη πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να προσθέσετε στη διάταξη ότι ο υποψήφιος δεν θα πρέπει να είναι σύζυγος εγκύου βουλευτή, για να είναι σαφές ότι αφορά εμένα», είπε.

Μίλησε για πολιτική της δίωξη και ανέφερε ότι εάν θέλει η κυβέρνηση να πείσει για τις «καλές» της προθέσεις να θεσπίσει το ίδιο ασυμβίβαστο σε όλες τις ανεξάρτητες αρχές. Υπέρ της πρότασής της τάχθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αν. Γκαρά ενώ πριν λίγο η πρόταση έγινε αποδεκτή και από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

«Ο σύζυγος μου ανέλαβε καθήκοντα πριν από 6 χρόνια, όταν εγώ δεν είχα καμία απολύτως σχέση με την πολιτική και τώρα κρίνομαι γιατί παντρεύτηκα», είπε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση κρίνεται για τις πράξεις της. 

«Ο αντιπρόεδρος είναι πράγματι σύζυγος της κ. Κεραμέως, η απόδειξη της σχέσεως κυοφορείται ήδη», ανέφερε νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας, προκαλώντας γέλια στην αίθουσα, αφού η βουλευτής της ΝΔ είναι έγκυος. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει τους μηχανισμούς τους κράτους για να παραμείνει στην εξουσία, αλλά ματαιοπονεί», σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, τα μέλη της δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 70 χρόνια και δεν πρέπει να έχουν συγγενική σχέση με βουλευτές.

Η τροπολογία ψηφίστηκε από τους 153 κυβερνητικούς βουλευτές, «όχι» ψήφισαν 91 βουλευτές από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, ενώ παρών ψήφισαν 12 βουλευτές από την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση από τη Νέα Δημοκρατία:

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συστηματικά και προμελετημένα, εδώ και ένα χρόνο, επιχειρεί να πλήξει τις ανεξάρτητες αρχές και να τις μετατρέψει σε όργανα των υπουργών.

Συγκεκριμένα:

  • Απαίτησε τις παραιτήσεις  μελών Ανεξάρτητων Αρχών
  • Στο Νόμο Κατρούγκαλου 4325/2015 επιχείρησε να επιβάλει όριο ηλικίας στα εν ενεργεία μέλη όλων των Ανεξαρτήτων Αρχών
  • Στο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες 4339/2015, κατέστησε την ΕΕΤΤ δεκανίκι του Υπουργού Υποδομών
  • Στον ίδιο Νόμο, απογύμνωσε το Ε.Σ.Ρ. από ουσιαστικές αρμοδιότητές του εκχωρώντας τις στον Υπουργό Επικρατείας

Σήμερα, η προσπάθεια αυτή φτάνει σε νέα κορύφωση. Αυτήν τη φορά, στο στόχαστρο της Κυβέρνησης η Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα εν ενεργεία μέλη της. Σε εκπρόθεσμη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση Κοινοτικής Οδηγίας, η οποία αποσύρθηκε και επανακατατέθηκε,  προβλέπεται:

  • Άρση της ανεξαρτησίας της Αρχής καθώς εισάγονται νέα, γενικά και αόριστα πειθαρχικά παραπτώματα, με προφανή στόχο τη χειραγώγηση της Αρχής και των μελών της. Μάλιστα, θα συνιστά πλέον πειθαρχικό παράπτωμα η μη συμμόρφωση με απόφαση ή πράξη του αρμόδιου Υπουργού! Σημειώνεται, η αρχική τροπολογία που αποσύρθηκε,  περιελάμβανε δυνατότητα παύσης μέλους της επιτροπής με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης
  • Προβλεπόταν η δυνατότητα του Υπουργού Ανάπτυξης να παύει μέλος της επιτροπής
  • Φωτογραφική διάταξη για να εκδιωχθεί ο Πρόεδρος της Αρχής, καθώς εισάγεται όριο ηλικίας για αυτοδίκαιη αποχώρηση του Προέδρου τα 73 έτη, τη στιγμή που ο νυν Πρόεδρος έχει ήδη αγγίξει το εν λόγω ηλικιακό όριο
  • Φωτογραφική διάταξη για να εκδιωχθεί ο Αντιπρόεδρος της Αρχής, με την πρόβλεψη νέου ασυμβίβαστου κωλύματος όταν υφίσταται συζυγική σχέση με πρόσωπο που κατέχει το βουλευτικό αξίωμα (εν προκειμένω βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης)
  • Ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού με τη σύντμηση της τετραετούς θητείας του εν ενεργεία Γενικού Διευθυντή, αλλά και των προϊσταμένων Διευθύνσεων σε τρία μόλις έτη (η πρώτη πρόταση ήταν για δυο έτη), με στόχο να ελεγχθεί και η διοικητική ιεραρχία

Έως που θα φτάσει η λυσσαλέα μανία της Κυβέρνησης εναντίον της ανεξαρτησίας των Αρχών; Η στόχευση είναι πλέον ξεκάθαρη: Η χειραγώγηση κάθε νησίδας ανεξαρτησίας στη Δημόσια Διοίκηση.

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα το επιτρέψει».

Τι απαντούν οι ΑΝΕΛ:

Το σχόλιο της για το ασυμβίβαστο των μελών της επιτροπής ανταγωνισμού έκανε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μ. Χρυσοβελώνη.

«Η τροπολογία που απαγορεύει σε συγγενείς εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας (μέχρι β’ βαθμού) καθώς επίσης και σε συζύγους βουλευτών, ευρωβουλευτών και μελών της κυβέρνησης να καταλαμβάνουν θέσεις Προέδρου και Αντιπροέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού συνιστά ένα πρώτο σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, που δυστυχώς δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ χαιρετίζουμε την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας από την κυβέρνηση, με την οποία το νομικό πλαίσιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα ισχυροποιηθεί και θα θωρακιστεί ακόμη περισσότερο, καθώς θα παρέχει τα εχέγγυα προστασίας της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας της».

Υπουργείο Οικονομίας: Σημαντικό βήμα ενίσχυσης της επιτροπής ανταγωνισμού

Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, σε ανακοίνωση του για την ψήφιση της τροπολογίας, κάνει λόγο για ένα σημαντικό βήμα θεσμικής θωράκισης και ενίσχυσης του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού:

Σήμερα  έγινε ένα σημαντικό βήμα θεσμικής θωράκισης και ενίσχυσης του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παρά τις προσπάθειες αυτό να εμποδιστεί. Με την τροπολογία που ψηφίστηκε επιδιώκεται:

•             Να εφαρμοστεί το νομικό πλαίσιο που υιοθετήθηκε το 2011, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μεταξύ άλλων αυτό προέβλεπε πειθαρχική διαδικασία, που θα προσδιοριζόταν από εισήγηση της Διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον αρμόδιο Υπουργό. Καθώς έχουν παρέλθει σχεδόν 5 χρόνια χωρίς αυτό να συμβεί, ο αρμόδιος Υπουργός ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία για την εφαρμογή του νόμου.

•             Να υιοθετηθεί η βασική αρχή του κοινοτικού Δικαίου, περί διάκρισης του ρόλου άσκησης διοίκησης σε Ανεξάρτητη Αρχή με εκείνον του πολιτικού προσώπου. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει η απαγόρευση ανάληψης σχετικών καθηκόντων από συγγενικά πρόσωπα – κανόνας που ισχύει στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ.

•             Να αντιμετωπιστούν φαινόμενα σύγκρουσης συμφερόντων, μεταξύ νομικών εκπροσώπων της Επιτροπής Ανταγωνισμού και νομικών εκπροσώπων ελεγχόμενων εταιρειών.

Οι παρεμβάσεις αυτές αποσκοπούν στη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας της Επιτροπής, καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις υποθέσεων για τις οποίες διατυπώθηκαν ερωτηματικά ως προς την αποτελεσματική προάσπιση του ανταγωνισμού.